Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '07

 
Kategori
Hızlı Tüketim
 

Dünya ısınırken " kirlenmek güzeldir " öyle mi?

Dünya ısınırken " kirlenmek güzeldir " öyle mi?
 

O reklamı gördünüz mü? Hani şu kışın ortasında bembeyaz eşofmanlarını giyip, karların içinde voleybol sahalarını açıp, çamurlara bulanıp illa da beyazlarımı kirleticem ve de böyle top oynicam diye ısrar eden tüketimci çocuk neslinin göklere çıkarıldığı deterjan reklamını ? "kirlenmek güzeldir" diyen o reklamı? anladınız siz onu.

Dünyadaki buzullar hızla eriyor, küresel olarak ısınmaktayız. Enerji kaynaklarımız tükeniyor. suyumuz, havamız, fosil yakıtlarımız, gazlarımız. Arıların, insan neslinin ve tüm canlı hayatın devamı için önemli olan bu canlıların, cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgalar yüzünden birbirleriyle iletişim sağlayamadıkları bir çağa girdik.

Daha çok kirletelim mi? Kirlenmek güzel öyle mi? .. top oynamakta ısrar eden ve illa da kazma kürek kendi voleybol sahamı açarım diyen çocuğu severim. Öperim onu alnından. ne de olsa bilgisayarda oynamak yerine sokakta top oynamak, koşturmak yakışır ona.

ama analarının babalarının gece gündüz çalışıp kazanıp onlara aldığı, üstelik de bembeyaz eşofmanları (bayramlık ya da misafirlik denirdi eskiden o da kalmadı ) giymek isteyen, üstelik onları çamurlara bulamak isteyen nesillerden, reklamlardaki dünyayı gerçek sanarak büyüyen nesillerin dünyayı yiyip bitirmesinden korkarım.

bakın ne diyor bu deterjancılar kendi sitelerinde:

"Çocukların üstlerini kirletmeleri onların kişisel gelişmelerinin çok doğal bir sonucudur. Önemli olan kir değil, çocuğunuzun kazandığı deneyimdir. Siz kiri hiç dert etmeyin; çünkü O.. varsa, kirlenmek güzeldir."

bu çocuklar, eve gelince üstünü başını batırmış vaziyette gören ve bitttabi ki kızan annelerine şöyle derler "ama annee kirlenmek güzeldir bak nasılsa O.. var su var, enerji bol, yıkarsın olur biter (nasılsa elde yıkamıyo ya artık) bol bol yıka, çamaşırlar benden daha mı kıymetli yaniiii?

bi de son zamanlarda enerji tasarruflu çamaşır makineleri çıktı ya. suyu ölçüyo, çamaşırı tartıyo, deterjanı gerektiği kadar alıyo falan. artık kirlenmeyi seven deterjancılarla kirlenenleri tasarruflu yıkayan çamaşır makinecilerinin reklamları da yakında dönmeye başlar.

"küresel ısınmaya uyumlu çamaşır makinelerinin önerdiği tek deterjan. Kirlenmek de kirletmek de tüketmek de güzeldir."

Bol bol kirletin, bol bol tüketin. siz bir yandan enerjiyi bol bol tüketirken enerjiyi gıdım gıdım kullanan yeni makineler yapılır nasılsa.

bi önerim var. firma bundan sonraki O.. reklamını eriyen buzdağlarının üstünde top oynamak isteyen beyaz giymiş çocuklarla yapsın. çocuklar eriyen buzdağının üstünde top oynamakta ısrar etsin. kazma kürekle kendilerine top sahası açsınlar.

fakat onlar sahayı açana kadar buzdağı erimiş olsun. ve çocuklar suya gömülsün. buz gibi suda tir tir titresinler. çeneleri birbirine vursun. bu görüntü devam ederken gökyüzünden gelen etkileyici bir erkek sesi duyalım.

ve bundan sonraki yeni sloganları şu olsun:

O.. İLE ISLANMAK GÜZELDİR. VE KÜRESEL ISINMAK DAHA DA GÜZELDİR.

 
Toplam blog
: 121
: 2834
Kayıt tarihi
: 09.07.06
 
 

Başkentte doğmuşum ve orada gidilecek tüm okullara gitmişim: ODTÜ-Psikoloji ve Ankara Üni. İletiş..