Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '22

 
Kategori
Dünya Kadınlar Günü
 

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ÜZERİNE BİRKAÇ SÖZ…

Dünya Kadınlar Günü Mart ayının sekizinde kutlanıyor. Her Sekiz Mart’ta kadın hakları dile getiriliyor. İnsanca yaşamanın önemine vurgu yapılıyor. Gün geçip gidince de her şey unutuluyor.

Gün geçmiyor ki kadına şiddetle ilgili bir haber okumayalım veya izlemeyelim. Kadın cinayetleri maalesef ki gündeme oturuyor.  Her şeyden önce insan olduğumuzun bilincinde olmamız gerekiyor kadın ya da erkek diye ayrıştırmadan önce. İnsanca yaşamak her bireyin hakkı. Sekiz Mart, bu günün anlam ve önemini, kadına değer verilmesi gerektiğini bir kez, bir kez daha hatırlatsa da asıl olan günün hatırlattıklarını sürdürebilmektir.

1857 yılında New York’da bir tekstil fabrikasında yaşanan grev esnasında polisin işçileri fabrikaya kilitlemesi ve fabrikada yangın çıkması nedeniyle çoğu kadın olmak üzere 169 kişi hayatını kaybetmiş. Bu hazin olaydan yola çıkılarak 8 Mart tarihi Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kadınlar günü olarak kabul edilmiş.

O zaman geçmişte yaşananlar geleceğe ışık tutmalıdır. Kız çocukları öncelikle okutulmalıdır. Toplum içinde kendi ayakları üzerinde durabilecek, hayatını kimsenin yardımı olmadan idame ettirebilecek bir mesleğe ve maddi güce sahip olmalıdır. Erkek evlada ne gibi haklar tanınıyorsa kız evlada da aynı haklar tanınmalıdır. İstekleri, arzuları dinlenmeli, değer verilmelidir. Saçı uzun, aklı kısa diye hor görülmemeli, soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelir, şeklinde aşağılanmamalıdır.

Unutulmamalıdır ki erkek çocukları da karnında taşıyan, onlara hayat veren, eğitimine katkı sağlayan kadınlarımızdır. Kadın eğitimli, bilinçli ve kültürlü olursa kız olsun erkek olsun onun yetiştirdiği çocuklar da bu özellikleri taşıyacaktır.

Bu bağlamda UNİCEF’in sivil toplum örgütleriyle ilgili komitesince yayınlanan haber bülteninde rastladığım bir şiiri paylaşmak istedim sizlerle. Şiir on iki yaşındaki Sopiato Leposo ismindeki bir kız çocuğuna ait. Bu bülten yıllar öncesinden. Kim bilir Sopiato şimdi kaç yaşında ya da hayatta mı? Şiiri okuyunca göreceksiniz ki o yıllardan bu yıllara değişen pek bir şey olmamış. Sadece ülkemizde değil dünyanın farklı coğrafyalarında da kız çocuklarının benzer sorunları var ne yazık ki.

“Ağabeyim okula gider

Ben kardeşlerime bakarken

Ben yemek yaparım ona

O giderken okula.

 

O giderken okula

Ben hayvanları güderim

Ocak için odun taşırım

Gün boyu gözyaşı dökerim.

 

Ben hayvanları otlatırken güneş altında

O okumayı öğrenir sınıfta

O bir mutlu oğlan

Bense mutsuz bir kız.

 

Dokuz yaşına basınca

Evlendirilirim yaşlı bir adamla

Ağabeylere harcanır

Onun vereceği para.

 

Babamla annem

Yardımcı olsa da bana

Benim de hakkım var gülmeye ama.”

 

Dileğim kadın olsun, erkek olsun, çocuk olsun… İnsana insanca değer ve eşit haklar verilmesi. İnsanca yaşamak herkesin hakkı. İnsanlar doğar, büyür ve ölür. Hepimiz ölümlüyüz. Bu gerçeği unutuyoruz sanırım. O yüzden erkekler kadınlara, ülkeler birbirlerine savaş açıyor. Gelin birlik olalım bu dünya hepimize yeter. Dünyadaki sayılı günlerimizi güzellikler içinde geçirelim. Bu dünya kimseye kalmaz. Atamızın dediği gibi “Yurtta Barış Cihanda Barış” sözünü unutmadan kardeşçe duygular içinde yaşayıp birbirimizi insan olduğumuz için sevelim, sevilelim.

 Sekiz Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun, kadın erkek demeden anlamını bulsun tüm yüreklerde

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..