Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Dünya kenti Trabzon’da festival !

Trabzon Belediyesi Ramazan nedeniyle erkene aldığı ve 22-23 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirdiği, 4. Uluslararası Trabzon Kültür ve Sanat Festivali ile Trabzonlulara unutamayacakları anılar kazandırdı.

Cuma günü TOKİ tarafından restore edilerek yaşama kazandırılan tarihi bina, Trabzon Belediyesi Trabzon Evi olarak hizmete açıldı.

Bu açılış sırasında KTÜ öğretim görevlilerinden değerli tarihçimiz sevgili Veysel Usta’nın arşivinde bulunan ve Rusların Trabzon’u işgali sırasında çekilen film, buruk bir heyecan içinde izlendi.

Ardından Trabzon Belediyesi yayını yeni bir kitabın tanıtımı yapıldı.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü uzmanlarından Sezgin Demircioğlu ile Giresun Üniversitesi öğretim görevlilerinden Nazım Kuruca’nın hazırladıkları, zengin bir tarihi içeriğe sahip “Trabzon Eyaleti ve Kırım Harbi” adlı kitap, yazarlarınca okurlara imzalandı.

Kendi şehrinde ilk kez resim sergisi açan Trabzonlu ünlü ressam Mustafa Ata’nın resimleri Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde hayranlıkla izlendi.

Resim sergisinin ardından Konya Semada Raks Grubu, sergiye katılanlara, farklı duyumsamayı seslendiren bir konser verdi.

Ardından geleneksel Festival Özel Ödül töreni yapıldı.

TBMM Eski Başkanı Necmettin Karaduman, Ressam Mustafa Ata, Trabzonspor’un eski ünlü futbolcularından Ali Kemal Denizci ve Trabzonlu eğitimci, yardımsever insan Fatoş Abla’ya Fatma Özyurt’a bu yıl festival özel ödülleri verildi.

Özellikle cumartesi günü saat:12.30’da Atapark’tan başlatılan geleneksel festival yürüyüşü muhteşemdi.

Yerli yabancı çok sayıda kişinin ilgi gösterdiği yürüyüşte kortejin başını Trabzon Valisi Nuri Okutan, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, KTÜ Rektörü İbrahim Özen çekti.

Festivalle amaçlananlardan biri olan devlet, belediye, yurttaş ve hemşeri dayanışmasının, “sarmaş dolaş” olmasının bu yürüyüşte hedefine ulaştığını söylemek mümkündü.

Meydan Parkı’nda yapılan açılış konuşmalarının ardından yapılan sanatsal gösterilerin uzun süre belleklerde yerini koruyacağına inanıyorum.

İMECE Halk Dansları Topluluğu’nun folklor gösterileri bizden bize kültürel bir yolculuğu yaşattı.

Bu yıl festivale katılan yabancı ekiplerin gösterilerinde olağanüstü bir performans dikkati çekti.

Özellikle kardeş kentlerden Soçi ve Zigetvar dans gurupları, değişik kostümlerle gerçekleştirdikleri gösterilerle Trabzonluları gerçek anlamda büyülediler.

Soçi’den gelen ve iyi bir eğitim aldıkları her haliyle belli olan 12-15 yaşlarındaki kızların Rus ve Latin müziği eşliğinde ortaya koydukları performans ilgiyle izlendi.

Trabzonlular dekolteli giysileri ve dans stilleriyle Meydan Parkı’nda sanatlarını konuşturan Soçi ekibine akışlarıyla destek verdiler.

Soçi’den katılan ekibin içinde yeralan baba-oğul ikilisinin Rus müziğinin klasiklerini seslendiren keman konseri de Trabzonlulardan tam not aldı.

Daha sonra sahneye çıkan Zigetvar Halk Dansları gurubu Avrupa’nın ortasından Trabzonlulara folklor ziyafeti çekti.

Geniş bir folklor birikimine sahip Macaristan ekibi, yerel ve modern danslarla bir kültür fırtınası estirdi.

Sıcağa ve yorucu hareketlere rağmen dansçıların yüzünden tebessüm eksik olmadı.

Zigetvar ekibiyle gelen bay-bayan ikilisinin yaptığı danslar ise nefes kesti denilebilir.

Göz dolduran fiziği ve kostümleriyle, dünya müziklerinden oluşan demetlerle dans gösterisini yapan genç Macar sanatçının teknik becerisi ve sempatik tavırları uzun süre alkışlandı.

Daha sonra Atatürk Köşkü’nde Trabzonlu sanatçıların minik orkestrası eşliğinde, “Trabzon'un zengin kültürel değerlerini, varlıklarını, güzelliklerini ve sanatçılarımızın sanatsal yapıtlarını yaratıcı çalışmalarla ortaya koymak ve belgelemek amacıyla düzenlenen” bir başka etkinliğe geçildi.

Türkiye’den 51 fotoğraf sanatçısının 176 eserle katıldığı “Kültür ve Sanat Kenti Trabzon'da Yaşam” konulu yarışmanın ödül töreni yapıldı ve konuklara yöresel yemekler ikram edildi.

2011 Olimpiyatları için Trabzon Belediyesi’nin kısa sürede inşa ettiği tenis kortlarının açılışı, belediye önünde saat:20.00’deki Zeynep Başkan konseri ve havai fişek gösterileriyle bir festival daha uğurlanmış oldu.

Uluslararası Trabzon Kültür ve Sanat Festivali’ni bir kez daha başaran, ulusal ve uluslararası çabalarla Trabzon’u bir dünya şehri yapmanın mücadelesini sürdüren Trabzon Belediye Başkanı M. Volkan Canalioğlu’nu ve belediyemizin Kültür Müdürü Saadettin Önsel’i, Zabıta Müdürü Eşref Kayar’ı, Başkanlık Danışmanı Faruk Ata’yı ve belediye çalışanlarını emeklerinden dolayı kutluyorum.

 
Toplam blog
: 152
: 700
Kayıt tarihi
: 17.07.08
 
 

Trabzonluyum ve bu kentte yaşıyorum. Kamuda inşaat mühendisi olarak çalışıyorum. Resmi görevimin..