Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '14

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Dünya kooperatifçileri Endonezya’da bir araya geldi

Dünya kooperatifçileri Endonezya’da bir araya geldi
 

Dünya kooperatiflerinin en büyük üst örgütü olan Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin 4 kıta örgütünden biri olan ICA Asya Pasifik Kıta Örgütü ve ICA sektör örgütleri 2014 yılı Genel Kurulunu 15-20 Eylül 2014 Endonezya Bali’de gerçekleştirdi. Genel Kurula Asya Pasifik Bölgesindeki kooperatiflerin liderleri ve yöneticileri, ICA sektör örgütlerine üye ülkelerden liderler ve kooperatif temsilcileri katıldılar. Ayrıca genel kurula Endonezya devlet yetkilileri ile FAO, ILO ve birçok uluslararası örgütün temsilcileri katıldı.

11. ICA Asya Pasifik Bölgesel Genel Kurulun ana teması “Kooperatifler sürdürülebilir toplum inşa eder” idi. ICA-ILO işbirliğinde seçilen bu tema kapsamında olarak belirlenmişti. Hedef birleşmiş milletleri bu konuda etkilemek ve dünya ülkelerinin dikkatini çekmek, dünyada her geçen gün bozulan sosyal ve ekonomik dengesizliğin yarattığı bunalımdan çıkışın kooperatiflerin çözeceğini ve sürdürülebilir kalkınmadaki kooperatiflerin anahtar rolünü göstermekti.

ICA Başkanı Bayan Pauline Green Genel kurulda yaptığı açış konuşmada dünya kooperatiflerini kooperatif kimliğine sahip çıkmaları gerektiğini ve bu kimlik altında birlik ve dayanışma içinde olmaları gerektiğini açıkladı. Coop kimliği altında elektronik olarak bir araya gelecek kooperatiflerin içinde birçok konuda çözümler yaratacaklarını, ulusal ve uluslararası ölçekte daha kolay çalışma ortamı oluşturacaklarını, ortakları başta olmak üzere toplumu sosyal ve ekonomik yönden destekleyeceklerini ifade etti.

Dünyada yoksulluğun en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Asya Pasifik Bölgesinden kooperatiflerin ve ilgili resmi ve uluslararası kuruluşların genel kurula ilgisi büyük idi. Genel kurul programı kapsamında Tarım, Ormancılık, Kredi, Bankacılık, Kooperatif Araştırmaları, Kadın, Gençlik, Okul Kooperatifleri, İnsan kaynakları konusundaki komiteler toplandılar. Bölgedeki ve dünyadaki mevcut durumu gelişmeleri ele aldılar, tartıştılar ve kooperatiflerin izleyecekleri politikalar konusunda değerlendirmelerini ortaya koydular.

Genel Kurula ICA ve ICA’nın sektör örgütü Uluslararası Tarım Kooperatifleri Örgütü (ICAO) Üyesi bulunan Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliğinin Genel Başkanı Cafer Yüksel ile Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Örgütü’nün (ICFO) yeni üyesi olan Su ürünleri Merkez Birliği’nin Genel Başkanı Ramazan Özkaya ve yönetim kurulu üyeleri Ali Bayrak, Nihat Beyazıt katıldılar. Genel kurul programı kapsamında düzenlenen toplantılara ve üyesi bulundukları sektör örgütlerinin genel kurullarına katıldılar. Genel Başkanlar başta ICA Başkanı Pauline Green, ICA Asya Pasifik Örgütü yöneticileriyle, Endonezya Kooperatiflerinin liderleri başta olmak üzere, üzere çeşitli ülkelerin kooperatif liderleri ve temsilcileri ile görüşmelerde bulundu.

ORKOOP Genel Başkanı Cafer Yüksel ICAO Yönetim Kurulu toplantısında Avrupa kıtasını temsil eden yönetim kurulu üyesi olarak Uluslararası Tarım Kooperatifleri Örgütü (ICAO) Yönetim Kurulu Toplantısında Avrupa’daki bölgesel tarım ve kooperatifçilik konularındaki mevcut durum ile ilgili konuşma yaptı. Kıta bazındaki gelişmeleri dile getirdi. ICAO olarak yapılması gereken çalışmalar konusunda önerilerini sundu. ICAO Yönetim Kurulun G-20 Dönem Başkanlığının Türkiye’ye geçmesi kapsamında B-20 konusunda yapılan çalışmalar sunuldu. Konu ile ilgili kapsamlı bilgi verildi. Genel Kurulda ICAO’nun ICA-FAO işbirliği anlaşmaları çerçevesinde yaptığı çalışmalar dile getirildi. Genel Başkan Cafer Yüksel’le ICA-FAO Komite Toplantıları çalışmaları için verdiği destekten dolayı teşekkür edildi.

2014 ICAO Genel Kurulunda ORKOOP’un ICAO üyeliği için üyeliğine destek verdiği Tarım Koop’un örgüte üyeliği kabul edildi. Üyelik için referans veren örgüt olarak Genel Başkan Cafer Yüksel Tarım Koop’un ICAO’ya üyeliğinin önemini dile getirdi. ICAO’nun örgütsel yapısının dünya ölçeğinde gelişmesinin faydalarına değindi.

Genel Başkan Cafer YÜKSEL ICAO-FAO ortak konferansı olan 2014 Uluslararası Aile Tarımı Yılı Konferansında konuşmacı olarak yer aldı. Konferansta yaptığı konuşmada özetle; Aile çiftçiliği dünyada gıda güvenliğinin korunması, açlık ve yoksulluğun önlenmesi açısından ne derece önemli ise ortaklarının büyük bir çoğunluğu çiftçi ailelerden oluşan kooperatiflerde o denli önemlidir. Çünkü kooperatifler çiftçi ailelerinin ülke ekonomisi içinde güçlü şekilde yer almalarını ve milli gelirden daha fazla pay almalarını sağlayan örgütlenmelerdir. Gıda güvenliği ve insanlığın geleceği için aile çiftçiliği korunmalı ve geliştirilmeli, tarımsal amaçlı kooperatiflerin önündeki yasal ve ekonomik engeller kaldırılmalıdır dedi.

Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Birliği’nin (ICFO) Genel Kurulunda dünyadaki balıkçılık ve kooperatifleri mevcut durum konusunda raporlar sunuldu. Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Örgütü’nün faaliyet programı okundu.  SÜRKOOP’un örgüte üyeliği için gerekli genel kurul kararı alındı.

ICFO Başkanı Jong Koo Lee ve üye ülkelerden temsilciler SÜRKOOP’un ICFO üyeliğinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Üye ülkelerden temsilciler ülkelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalar konusunda bilgi verdiler. Ülkeler arası kooperatiflerin işbirliğinin önemine değindiler. Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Gününün kutlanmasının yarattığı farkındalık değerlendirildi. Bilimsel çalışmalar konusunda ICFO’nun çalışmaları açıklandı. Başarılı kooperatifler konusunda dünya çapında yapılması gereken ve beklenen çalışmalar ifade edildi. Filipin Kooperatiflerinin temsilcileri Balıkçılar için enerjinin önemi, hidrojen ve solar enerji kullanımı konusunda yaptıkları çalışmaları anlattılar. Kooperatifler arası işbirliği ile bu tür teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanılması konusunda işbirliği ve dayanışma sağlanabileceğini ifade ettiler. 

SÜRKOOP Genel Başkanı Ramazan Özkaya Genel Kurulda yaptığı konuşmada üyelere Türk Balıkçılığı ve balıkçılık kooperatifleri konusunda bilgiler verdi. SÜRKOOP’un ICFO üyeliğine kabulü konusundaki memnuniyetini dile getirdi. SÜRKOOP’un dünyada balıkçılık kooperatifleri arasındaki işbirliği ve dayanışmaya verdiği öneme değindi. Deneyimlerin paylaşılmasının balıkçılık ve kooperatifçilikte gelişme için gerekli olduğunu ifade etti. Ayrıca ICFO üyesi Balıkçılık Kooperatiflerinin faaliyetleri ile bilgi ve belgelerin sosyal medya aracılığı ile tüm dünya ile paylaşılmasının balıkçılığın ve kooperatifçiliğin geliştirilmesi için önemi belirtildi. ICFO faaliyetleri içinde ortak toplantılar, projeler ve çalışmalarında SÜRKOOP olarak etkin olarak yer alınacağı açıklandı.

ICFO Genel Kuruluna ORKOOP Genel Başkanı Cafer Yüksel’de davet edildi ve iştirak etti. ICFO Başkanı Jong Koo Lee Genel Başkan Cafer Yüksel’e SÜRKOOP’un üyelik sürecine verdikleri destek nedeniyle teşekkür etti. ICFO’nun örgütlenmesi konusunda gösterilen çabanın ve kooperatifler arası dayanışmanın memnuniyetle karşılandığını ifade etti. ICA çatısı altında güçlü bir örgütsel yapı oluşturulmasının dünya kooperatifçilik hareketinin geleceği için önemli olduğunu belirtti.  

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..