Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '12

 
Kategori
Ekonomi Yayınları
 

Dünya Kooperatifler Zirvesi Bildiriler kitabı

Dünya Kooperatifler Zirvesi Bildiriler kitabı
 

L’Etonnant Pouvoir des Coopératives. Textes Choisis


 KOOPERATİFLARİN İNANILMAZ GÜCÜ

 

T. Ayhan ÇIKIN

Daha önceki bir yazımızda  8-11 Ekim 2012 tarihlerinde, 2012 Uluslararası Kooperatifler  Yılı(UKY)  kutlamaları çerçevesinde, ‘Kooperatiflerin İnanılmaz Gücü’ana teması etrafında, Uluslararası Kooperatifler Zirvesi(UKZ)’nin, Kanada’da gerçekleştirildiğini belirtmiştik [1],[2].

Dünya Kooperatifler zirvesinde tartışılan  44 bildiri, “KOOPERATİFLERİN İNANILMAZ GÜCÜ : SEÇİLMİŞ METİNLER “ adıyla 700 sayfa civarında bir kitaba dönüştürüldü. Kitap, pdf formatıyla internette de yayımlandı. Adresi : http://www.sommetinter2012.coop/pdf/pouvoir_des_coop_final_web.pdf.

Kitabın kimliğini şöylece özetlemek mümkündür :

Kitabı Hazırlayanlar : Marie-Joëlle Brassard et Ernesto Molina(Sous la direction de).

Kitabın adı : L’Etonnant Pouvoir des Coopératives. Textes Choisisde l’Appel International  de Propositions.

Kitabı yayınlayan kurum : Québec 2012 : Sommet International des  Coopératives

Yayınlandığı Yıl : 2012

Sayfa sayısı :  700 (yaklaşık)

ISBN: 978-2-9813483-0-2

L'étonnant pouvoir des coopératives.

Textes choisis de l'appel international de propositions (format papier)

ISBN: 978-2-9813483-1-9

© Sommet international des coopératives

www.sommetinter2012.coop

*

Uluslararası kooperatifler zirvesinin  düzenleyici kurulu başkanı Stéphane BERTRAND , kitap için yazdığı  sunu yazısında şunları söylemektedir :

Uluslararası kooperatifler zirvesi , uluslararası sahnede kooperatif hareketin geliştirilmesi ve tanınmasına katkı vermekten gurur duyar.Makalelerin önerileri doğrultusunda bilim kurulunun mobilize edilmesi, bu hedefe ulaşmanın tartışmasız aracı olmuştur. Yanıtı da bizim beklentilerimizin ötesinde oldu. Biz, kooperatif hareket için, ve hem de küresel ölçekte, yazarların gerçek çılgınlıklarına tanık olduk. Bu kitaba alınacak makalelerin seçimi  hiç de kolay olmadı . Birinden ötekine tüm öneriler , oldukça uyarıcı idiler. Bu kitapta toplanan 44 makale sayesinde bilgilerimiz  daha netleşmiş ve kooperatif hareketine bakış açımız  yeni ufuklar keşfetmiş ve genişlemiştir. Açıktır ki, bu kitabın yazarlarının her biri, kooperatiflerin gelişmesi için,  gelecek on yılda gerçek bir sıçrama tahtası olduğunu, Uluslararası Kooperatifler Yılına net olarak katkı yapmıştır. Ben ,  onların olağanüstü katkısının altını çizmek ve onlara  coşkulu bir teşekkür sunmak istiyorum. Keyifli okumalar.”

*

Dünya Kooperatifler Zirvesi kitabındaki bildiriler, giriş bölümü dışında,   dört   ana başlık altında toplanmıştır .

Giriş bölümünde tek bildiri yer almaktadır. Bu bildiri “Zirve Kitabı”nın hazırlayıcıları tarafından sunulan “Dayanışma zenginlik yaratır. Eğer iktidarlar dengelerini yitirmezlerse ?” [3]. Diğer bölümlerin başlıkları ve bölüm içinde yer alan bildiri sayıları şöyledir[4]:

Bölüm I : Dünya ekonomisinde kooperatiflerin yeri (5 bildiri)

Bu bölümde  5 bildir tartışılmıştır. Bildiriler, daha çok örnek olaylardan hareket ederek, farklı ülkelerde ve farklı sektörlerde kooperatiflerin ekonomi içindeki yerleri ve katkıları tartışılmıştır. Çoğu örnekolay (case study)  şeklinde ciddi bir araştırmaya dayalı bildirilerde konuların şu ayrıntıları verecek şekilde anlatıldığı söylenebilir :

  • Kooperatif modelin çalışma tarzı, ekonomideki yeri ve katkısı;
  • Kooperatif modelin kapasitesinin değerlendirilip değerlendirilemediği;
  • Örnek olarak incelenen ülke ve sektör kooperatiflerinde üyelerin ve halkın kooperatif bakış açıları ve küresel özellikler; vb..

Bölüm I I : Kooperatif iş modelinin başarısı (15 bildiri)

15 bildirinin tartışıldığı bu bölümde kooperatiflerin rekabetçi bir ortamda başarılı olabildikleri ve üyelerin ihtiyaçlarını hassas bir denge kurarak karşıladıklarını vurgulanmıştır. Özellikle finans sektöründe elde ettikleri başarılar, onların hızla gelişmesi için bir motivasyon oluşturduğu üzerinde durmuşlardır. “Kooperatifler, eşitlik, adil ve dayanışma değerlerini saygı göstererek işletme verimliliğini nasıl sağlayabilmişlerdir ?” “Kooperatifleri büyüten araçlar neler olmuştur ?” sorularının yanıtları, ülkeler ve sektörler bazından verilen örnekolay çalışmalarıyla açıklık kazandırılmıştır. Ayrıca, kooperatiflerin büyüme stratejileri; geleneksel işletme modeline bir seçenek oluşturup oluşturamayacağı; verimlilik, finansman ve kendine özgü bir sermaye yaratıp yaratamayacağı, vb… konular örnek olaylarla aydınlatılmaya çalışılmıştır. 

Bölüm I I I : Kooperatif iş modelinin gelişimi (17 bildiri)

17 bildirinin yer aldığı bu bölümde, rekabet ortamında, ülkeler ve sektörler bazındaki örnekolay çalışmalarıyla kooperatiflerin nasıl geliştiği, hangi güçlükleri aşarak mevcut durumuna ulaştığı konusundaki gözlemler yer almıştır. Ayrıca kooperatiflerle üyeleri arasındaki ilişkileri olumlu ve olumsuz etkileyen olaylar konu edinilmiştir. Bu bölümün bildirilerinin başlıca temalarını şu şekilde özetlemek mümkündür : yönetime katılım; kooperatiflerin üyelerinin, toplumun, pazarlarının ihtiyaçlarına yanıt verebilme durumu; başarı kültürü ve yenilikçilik; kooperatif değerlerini koruyarak yetenekleri kendilerine çekme, eğitme ve tutma; kooperatifler arası işbirliği  ve ağ oluşturma; kooperatiflerin uluslararasılaşması; Kuzey ve Güney kooperatiflerinin işbirliği, vb…

Bölüm IV : Kooperatiflerin küresel sosyopolitik etkisi (7 bildiri)

7 bildirinin tartışıldığı bu bölümde, kooperatiflerin sosyopolitik etkinliğinin durumu ve geleceği, örnekolaylarla gündeme taşınmıştır. Özellikle kooperatiflerin yeni sektörler kurarak ekonomiyi yenileştirmesi, çeşitlendirmesi ve çoğullaştırması ; kooperatiflerin toplumsal sorumluluğu; kooperatiflerin sürdürülebilir kalkınmadaki üstünlüğü; neo-liberalizme karşı kooperatiflerin  yaratabileceği avantajlar, vb.. tartışılmış ve küresel ekonomik güçler içinde  (G8, G20, Dünya Bankası, vb..) kooperatif temsilcilerini yer alması gibi bazı yeni öneriler getirilmiştir.

*

 Ne yazık ki ülkemizde kooperatif literatürünü izleyen bilim ve uygulayıcı insan sayısı çok azınlıkta.  Örneğin, kooperatifçilikle ilgili yazdığım yazıların, diğer yazılarıma göre oldukça az okunduğunu görüyorum. Gelişmiş ekonomilerde pek çok bilim insanı ve uygulayıcılar, son ekonomik krizden sonra “kooperatif işletme modeli”ni  gündemlerine  daha boyutlu aldılar. Bunu sonucunda 2009’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2012 yılını “Uluslar arası Kooperatifler Yılı” ilan ederek , BM’e üye tüm ülkelerde “Kooperatifler Daha İyi Dünya Kurar” ana  teması altında yıl boyu  tüm dünya ülkelerinde “kooperatifleri tanıtma toplantıları” düzenlediler[5]. Uluslararası Kooperatifler Yılı kapsamında  Ekim 2012’de ilk kez “Dünya Kooperatifler Zirvesi” gerçekleştirildi[6]. Bu zirvede tartışılan bildiriler , yukarıda  kısaca tanıttığımız kitaba dönüştürüldü. Zirve’nin 2014 yılında tekrarlanması kararlaştırıldı.  ICA, Uluslararası Kooperatifler Yılı’nın doruk toplantısını , Genel Kurul olarak Ekim 2012 ayının

son günlerinde yaptı.  Bu Genel Kurul’da “On Yıllık Kooperatif Eylem Planı”[7]kabul edilerek devreye sokuldu .

Türkiye’de de 17 Ekim 2012 tarihinde “Türkiye Kooperatif Stratejisi ve Eylem Planı 2012-2016”[8]adlı bir belge resmen devreye sokuldu. Kooperatifçilik konusu ile uğraşan genç akademisyenlerin hızla bu belgelere ulaşarak, Türkiye de kooperatifçiliğin istenilen seviyeye ulaşması için gerekli bilgi ve belgeleri üretmesi gerekir. 

T. Ayhan ÇIKIN

 

 
Toplam blog
: 174
: 482
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Şair ve bilim insanı (Tarım Ekonomisi). 1 Ocak 1946, Muğla doğumlu. 1968'de asistan olarak girdiğ..