Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '14

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Dünya Kupasının gerçek sembolü güme gitti

Dünya Kupasının gerçek sembolü güme gitti
 

Fifa Dünya Kupasının başlamasından önce, 2012 yılında kupanın maskotu belirlendi: Bir Tatu…

Tatouay veya Tatu Bola olarak da biliniyor. Biz ona Armadillo diyoruz.  

Ülkenin dünyaya tanıtılmasında büyük öneme sahip dünya kupasının sembolü olarak bir armadillonun seçilmesi, başlangıçta ‘‘onca sembol varken nereden çıktı bu armadillo?’’ etkisi yarattı. Hayvanın kendisini tehlikede hissettiğinde kıvrılıp top şeklini alması bir sebepti. Fakat dikkat çekilmek istenen şey bundan daha önemliydi: tatunun nesli tükeniyordu.

Amerika kıtasında yaşayan armadillonun farklı cinsleri var. Kıtanın kuzeyi ve güneyine yayılmış durumdalar. Tatu denilen tür yani Tolypeutes Tricinctus ise sadece Brezilya’da var. Gerekli gördüğünde kıvrılıp top gibi şekil alan tek armadillo da bu cins. Hükümetlerin bir türlü önüne geçemediği yasa dışı ağaç kesimleri sebebiyle tatu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Peki sonra ne oldu?

Önce dünya kupasının reklamları basın yayın ve sosyal medyada yayılmaya başladı. Ardından kupa karşılaşmalarını izlemeye başladık. Fakat ortalıkta tatu yoktu! Dünya ile birlikte bizim de gördüğümüz kupa şeklinde, tepesinde ellerin birlikte tuttuğu bir top…

Tatu sadece bir maskot olarak kaldı. Kupalı sembolü her yerde iken tatu ortalıkta çok gözükmedi.  Bir çoğumuz görmedi bile. Bir şekilde dikkat çekilmek istenen nokta, yani tatunun kaderi arka plana atıldı.

Konunun perde arkası halen bilinmiyor.

Özellikle Brezilya’da sosyal medya üzerinden dolaşan söylentiler var. Bu iddialara göre Fifa, tatunun korunması için sağlanması gereken parayı Brezilya’ya ödemek istemedi. Aslında önce anlaşmaya varılmıştı. Fifa tanıtım için gerekli bazı adımlar attı. Fakat sonra bilinmeyen bir şekilde tatu sembolü arka planda kaldı. Dolayısıyla, tatunun tanıtımı ve konuya dikkat çekme işi Brezilya’ya kaldı. Tatu konusunda yalnız kalan Brezilya’nın bütçesi de sınırlıydı.

Böylelikle, dünyanın farklı yerlerinde aynı tehdit altında var olmaya çalışan hayvanlar gibi,  tatu da güme gitti… 

 
Toplam blog
: 9
: 399
Kayıt tarihi
: 21.10.12
 
 

Yurtdışı yaşam koçluğu yapıyor.  ..