Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '11

 
Kategori
Deneme
 

Dünya nüfusu arttıkça insan sayısı azalıyor.

Dünya nüfusu arttıkça insan sayısı azalıyor.
 

Evet yavrum... Ben de çok utansam da, dünya nüfusu arttıkça "insan" sayısı azalıyor acı da olsa...


" Dünya nüfusu arttıkça "insan" sayısı azalıyor." 

Geçen gün ofisimde internette sörf yapan arkadaşım Onur, ilginç bir cümle okudu bana güzel okuyucum." Dünya nüfusu arttıkça "insan" sayısı azalıyor." 

İçinde ince bir gönderme de olan, doğru bir tespit aslında söylenen. Bu ince tespite katılmakla birlikte çok da şaşırmamak gerekiyor zannımca. Çünkü dünya nüfusunun hızla artması belli başlı sebep - sonuç ilişkisini de yanında getiriyor yaşamımıza. 

- Nüfusun hızla artması, kişi başı refah düzeyini de sürekli aşağılara çekiyor. Bu durum, refaha aç olanla refahı azalanı sürekli karşı karşıya ve kavgalı bir hale sokuyor. 

- İnsan nüfusu arttıkça doğal kaynak ihtiyacı artarken; başta yeraltı suları, olmak üzere tüm doğal kaynaklar hızla azalıyor. Bu yüzden insanları en çok tehdit eden, ülkeleri gittikçe daha çok boğaz boğaza getiren sevimsiz ihtimal: su savaşları. 

- Nüfusun daha fazla artması demek, daha fazla barınma, daha çok yaşam alanına ihtiyaç duymak demek doğal olarak. Yaşam alanı ihtiyacı demek, daha fazla toprak rantı, daha fazla toprak kavgası demek kaçınılmaz bir şekilde. 

- Daha fazla nüfus demek, beslenme ihtiyacı olan daha fazla insan demek. Daha fazla beslenme ihtiyacıysa, daha fazla tarım alanı bulma zorunluluğu demek. Yaman çelişkilerden biri de burda zaten. Barınma ihtiyacı için mevcut alanı sürekli azaltan insana, tarım yapacak alan kalmıyor mecburen. 

- Nüfus artışıyla, daha fazla tüketim ihtiyacı, daha fazla tüketim propagandasıyla karşılaşan insan, bir yandan doğanın dengesini, bir yandan diğer canlıların doğal yaşam alanlarını bozuyor. Bu da yeryüzü felaketlerini katlayarak çoğaltıyor. 

- İnsanın doğuştan getirdiği yaradılışı gereği, saldırı güdüsü savunma güdüsüne daima daha baskın olmuştur. Günün şartları, sosyal yaşam ve ortamın gereği saldırganlık mecburen frenlense de; artan nüfus güç dengelerini, rant paylaşımını sürekli değiştirdiği için bireysel terör ve ülke savaşları her gün daha fazla artmakta acı da olsa söylemesi, kabul etmesi. 

- Daha çok nüfus demek, daha fazla geçim derdi, daha az özgürlük, daha fazla bağımlılık başkalarına; daha çok kısıtlanma, engellenme duygusu demek. Daha fazla anlaşma zorunluluğu, daha fazla taviz vermek demek kendinden, benliğinden... 

Yukarıda saydığım ve rahatça sayacağım bir çok nedenden, insan insanlığından çıkıyor. kendine, insana yabancılaşıyor. İnsanlıktan uzaklaşıyor. daha bencil, daha ben merkezci oluyor. Kendi için daha çok savaşmak, vahşileşmek zorunda kalıyor şartların zorlamasıyla. Gemisini kurtaran kaptan, paçasını kurtaran yanlız adamlar hızla çoğalsa da; ölen insanlığa inanan, sığınan da kalmayınca ortalıklarda; ne sorun, ne sorunlu insan kalıyor ortamda. 

Nüfus arttıkça insan da insanlık da azalıyor acı da olsa. 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..