Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '19

 
Kategori
Psikoloji
 

Dünya Ruh Sağlığı Günü

Biz, yaşama ve bağımsızlık için mücadele eden ve bu kanlı mücadele manzarası karşısında bütün uygarlık dünyasının duygusuz, seyirci kaldığını görmekle içi kan ağlamış insanlarız.”

1922 (Atatürk’ün S.D.II, s. 38)

M.K. Atatürk

“Toplumu törenler, bireyi müzik eğitir.”

Shelley

***

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından 10 Ekim “Dünya Ruh Sağlığı Günü” olarak kabul edilmekte ve her yıl farklı bir tema ile etkinlikler düzenlenmektedir.

Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılkı teması “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” olarak duyurulmaktadır. Bu tema aracılığıyla gençlerin ruh sağlığının korunması ve dayanıklılığın arttırılması hedeflenmekte ve toplumsal farkındalık yaratılmaktadır.

***

Dr. Öğretim Üyesi, Psikolojik Danışman, Ruh Sağlığı Derneği ve Kim Psikoloji Başkanı Ömer Akgül, davetini yaptı. Nasıl mı? Şu sözcüklerle:

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü için organize ettiğimiz Boğaz turuna ön kaydınız tarafımıza ulaştı.  Öncelikle söylemek isteriz ki, o gün sizlerle olmak için sabırsızlanıyoruz.

10 Ekim tarihinde saat 10:10da Ruh Sağlığı Derneğimizin ve Kim Psikolojimizin yeni ofis açılışları gerçekleşecektir. Tebrik ziyaretleri, açılış ve gün boyu ücretsiz etkinliklerimiz tekne turu programına kadar yeni ofisimizde devam edecektir.

Saat 19.00’da gerçekleşecek olan tekne turu programına katılım için ihtiyaç duyacağınız tüm detaylarla ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak ulaşabilirsiniz.”

Tekne, Üsküdar Sahilinden 550 genç yolcu ile 19.00’da hareket etti. İstanbul’daki değişik üniversitelerin psikoloji bölümü öğrencileri; hem tanıştılar, hem konuştular ve coştular!

Başkan Ömer Akgül, yaptığı konuşmada önemli konulara değindi! Neler mi dedi? Belirteyim:

“Gelişim, verimlilik, süreklilik, liderlik, kalite ve memnuniyet değerleri ile toplum ruh sağlığını geliştirme misyonuna (amacına) sahip Kim Psikoloji, ruh sağlığı uzmanları, öğrencileri, ilgilileri, hasta ve danışanları için çözümler sunan öncü bir organizasyondur.

Merkezimizde bireysel, kurumsal ve profesyonel psikolojik hizmetler, alanında uzman psikologlarca sürdürülmektedir.

Belli sayıda insan çalışan tam kamu ve özel kurumlarda psikolojik danışman görevlendirilmesi, beklentisindeyiz. O zaman mezunlarımız, iş bulma olanağına kavuşacaklardır.”

Gençlerin beklentisi olan sözcükler, alkışlarla zirvelendi! Ardından aşağıdaki program uygulamaya kondu.

 

18.00-19.00 Kayıt masası,

18.30-19.00 Tekneye biniş,

19.00 Hareket…

19.00-19.30 Hoş geldiniz konuşması,

19.30-20.00 Basın açıklaması,

20.00-20.45 Çekilişler (eğitim, kitap, dil kursu)

Gençlerin gönüllerince eğlenmesi,

20.45-21.00 Toplu fotoğraf ve tekneden iniş…

                                     ***

Davet üzerine  orada oldum. Üsküdar Belediyesine ait teknede simitle çaylarımızı yudumlarken masamdaki gençlerle de söyleştik.

Düşünceme göre; derin nefes almak, hoşa giden uğraşlar içinde olmak, kitap okumak, düzenli egzersiz yapmak, gibi davarmışlar ruh sağlığını düzenleyecektir. Her gün en az birkaç kez aynaya dön bak, arzu ettiğin insan sen misin değil misin? İnsanların birbirine olan sevgi ve saygısı da bu girişimi perçinleyecektir.

Masadaki gençler, bana şu soruyu yönelttiler:

-Eğitim sistemimiz dün mü daha iyiydi yoksa bugün mü? Ya da bugünkü eğitimi değerlendirebilir misiniz?

Elbette, dedim ve sürdürdüm. Dün lise düzeyinde olsun, üniversite düzeyinde olsun, okula sabah 9.00 sularında girer, akşam 17.00’de ayrılırdık. Tam gün aralıksız ders... Okuldan mezun olduğumuzda 15 gün sonra atamamız yapıldı.

Giyimde kuşamda özen vardı. Zaman zaman aynaya dönüp baktığımız olurdu. “Kişiler giyimleriyle karşılanır, düşünceleriyle uğurlanırlar.” İlkesini benimsedik.

Sigara, stres ve şekerin sağlığımız için zararlı olduğunu bilerek yaşamımızı sürdürdük.

Size soruyorum bugün böyle mi? (Ellerimizin parmakları kadar sayısı olan kaliteli öğretim kurumlarını ayrı tutalım.) İlçelerde bile üniversite ya da yüksek okul açıldı. Kalite kalmadı. Çoğunuz, özel üniversitelere çuval dolusu ücret ödemesine karşın saban 10.00’da okula gidiyor ve 11.00 okuldan ayrılıyorsunuz. Böylesi öğretimle iş bulmak çok zor! “Ne ekerseniz onu biçersiniz.” Giyimde, kuşamda özensizsiniz. İlkeli ya da kurallı yaşamınız yok. Mezun olunca iş bulamıyorsunuz.

Elbette ki söyleyecek söz bulamadılar.

                                                                        ***

Emeği geçenleri kutluyor, toplumlarda bozulan psikolojinin düzeltilmesi, insanımızın hoşgörü çemberinde insan gibi davranması yönünde çaba ve çalışmaların iyiye-güzele dönüş yapmasını bekliyoruz.

                                                                          *

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..