Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dünya Sağlık Örgütü; “Tarladan tabağa güvenilir gıda"

Dünya Sağlık Örgütü; “Tarladan tabağa güvenilir gıda"
 

2015 yılı Dünya Sağlık Günü’nün teması “Tarladan Tabağa Güvenilir Gıda” olarak belirlenmiştir.


Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kuruluş tarihi olan 7 Nisan “Dünya Sağlık Günü” olarak kutlanmaktadır. 7-13 Nisan tarihleri arası ise “Sağlık Haftası” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Sağlık kavramı, hiç bir kavramla değiştirilemeyecek veya hiçbir şeye karşı ölçülemeyecek kadar kıymetlidir. Sağlıklı yaşam, her insanın doğumuyla birlikte elde ettiği ve insan olmaktan dolayı kazandığı bir haktır. Bireylerin sağlık düzeyleri ölçüsünde o toplumun sağlığından söz etmek mümkün olmaktadır. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tarafından her yıl etkinlikler ile sağlığa dikkat çekmek amacıyla; her yıl farklı bir  ana tema ile dünya sağlığını tehdit eden konulardan biri belirlenmektedir.

2015 yılı Dünya Sağlık Günü’nün teması “Tarladan Tabağa Güvenilir Gıda” olarak belirlenmiştir. 

Gıda güvenliği konusu, bilindiği üzere, son yıllarda tüm ülkeler açısından, halk sağlığı ve ekonomik boyutu nedeniyle önem kazanan ve önemi giderek artan bir konu haline gelmiştir. Gıda kaynaklı hastalıkların ortaya çıkması sağlık, ekonomik ve sosyal açıdan toplumları etkilemektedir. Gıda Güvenliği kavramına dar bir çerçeveden bakıldığında, gıdaların amaçlanan kullanımına uygun olarak hazırlanması ve tüketildiğinde tüketicilere zarar vermemesi anlamında kullanılan bir kavram olmakla beraber daha geniş anlamda gıda kaynaklı hastalıklara neden olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal etkenleri önleyecek şekilde gıdaların işlenmesi, hazırlanması, depolanması ve son tüketiciye sunulmasını tanımlayan bilimsel bir sistem döngüsüdür. Güvenli gıda ise her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş gıdadır.
Dünya Sağlık Örgütüne göre ; Yaklaşık 2 milyon insanın güvenilir olmayan gıda nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Zararlı bakteri, virüs, parazit ya da kimyasal madde içeren gıdalar ishalden kansere kadar 200’den fazla hastalıktan sorumludur. Gıdaların üretim, dağıtım ve tüketimindeki değişiklikler, çevresel değişiklikler, yeni ve varolan patojenler ulusal gıda güvenliği sistemi için zorluk teşkil etmektedir. Ayrıca yolculuklardaki artış uluslararası yayılım olasılığını da artırmaktadır. 
Dünyada gıda ihtiyacının giderek artması tüm dünya ülkelerinde gıda güvenliği sistemlerini güçlendirme gereksinimini ortaya çıkarmıştır. Gıdanın üretiminin tüm basamaklarında çiftçiden fabrikaya, üreticiden tüketiciye kadar herkes gıda güvenliği için önemlidir. Bu nedenle, gerek sağlık gerekse ekonomik açıdan toplum refahının sağlanması için gıda güvenliği yaklaşımı her ülkede uygulanması gereken sistemlerden biridir.
DSÖ, gıdanın tarlada işlenmesi, gıdanın paketlenmesi, gıdanın satış noktasında korunmasına ek olarak tüketicilerin de güvenilir gıda elde etmede sorumluluk taşıdığını ifade etmektedir. Buna göre DSÖ, güvenilir gıda elde etmede tüketicilere yönelik 5 anahtar yaklaşım belirlemiştir. Bunlar; 
1. Genel temizliğe önem verme
 Yemek yapmaya başlamadan önce de yemek hazırlarken de eller sık sık yıkanmalı,
 Tuvaletten çıktıktan sonra eller mutlaka yıkanmalı,
 Yemek hazırlanan tezgah, alet ve gereçler temizlenmiş olmalı,
2. Pişmiş ve çiğ gıdalar ayrı tutulmalı
 Et, tavuk, alık gibi çiğ yiyecekler diğer gıdalarla temas etmemeli,
 Pişmiş gıdalar kapalı ve uygun kaplarda saklanmalı,
3. Gıdalar iyice pişirilmeli
 Et, tavuk, yumurta ve balık gibi gıdalar iyice pişirilmeli,
 Çorba ve sulu yemekler tamamen piştiğinden emin olana dek kaynatılmalı (70°C),
4. Gıdalar doğru ısıda saklanmalı
 Pişmiş yemekler oda ısısında iki saatten fazla bırakılmamalı,
 Yiyecekler buzdolabında bile olsa uzun süre saklanmamalı,
 Donmuş gıdalar oda ısısında bekletilerek çözülmemeli (Derin dondurucudan çıkarılan gıdalar buzdolabının alt rafında bekletilerek çözdürülmelidir),
5. Temiz su ve temiz malzeme kullanılmalı
 Gıdalarda temiz su kullanılmalı,
 Ezik, çürük olmayan taze gıdalar seçilmeli,
 Pastörize süt gibi, mikrop arınma işlemlerinden geçmiş gıdalar seçilmeli,
 Çiğ tüketilecek sebze ve meyveler iyice yıkanmalı,
 Son kullanma tarihi geçen gıdalar tüketilmemelidir.
Sonuç olarak, sağlıklı beslenmek ve sağlıklı olmak için tükettiğimiz gıdaların güvenilir olması sağlığımız için önemli ve öncelikli bir konu olmakla birlikte güvenilir gıda tüketmek bir yönüyle bizim elimizdedir.

 
Toplam blog
: 16
: 6293
Kayıt tarihi
: 04.09.12
 
 

Nurten PEHLİVAN GÜNDÜZ 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun..