Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '17

 
Kategori
Güncel
 

Dünya Şiir Günü imiş sevsinler......

Dünya Şiir Günü imiş sevsinler......
 

1971 yılında Varlık Yayınlarının bir sayısında okumuştum, o gün bu gündür de bu sözü hiç unutamadım:  

Macar Edebiyatçı-düşünür Andrey Kostalyn, “Şiir Duyguların bir mucizesidir” der.                      

Aynen katılırım.

Duygu;                                                                                                                                                          

Allah’ın, biz kullarına bahşettiği en önemli nimet olsa gerek diye düşünüyorum. Zira hiçbir şey heyecansız başlayamıyor, süremiyor ve sonuca da erişemiyor. Duygunun var olması kadar da içimizde iliklerimize dek yaşatılması da bi o kadar önemli. Akıl da önemli tabii ki. Düşünceden de bahsetmeden geçemeyiz. Akıl ve düşüncenin dışa vurumu ise “Eser” dir.   Eser veya eserler üretmiş insanların yaşamlarına bakıldığında “duyguların” payının yüksek oranda olduğu hep görülmüş ve de yeni eserler ortaya çıktığında da görülmeye devam edecektir.

Biz Şairlerin eseri ise “Şiir Kitaplarıdır” değil mi.  Çok değil Cumhuriyet Şiirimizdeki Şiir kitapları ile günümüzde sözüm ona yayınlanan şiir kitaplarını incelediğimizde arada anormal bir farkın olduğunu hemen anlarız. Bu farkın esas sebebinin de günümüzde yazılanların tamamına yakını, duygudan yoksun olmalarındandır. Zira günümüz yaşam koşulları tamamen maddiyat platformu üzerinde oturtulduğundan, duygu-düşünceye hiç ama hiç yer bırakılmamıştır. Gerçek “Aşklar” buhar olup uçup gitmişler.” İnsanlığın en onursal simgesi olan içten merhabaların” yerlerini menfaatlerin maskeli baloların maske gülümsemeleri almıştır.

Şu gerçeği neden kabullenmeyiz bunu anlamakta zorluk çekiyorum:                                                      Yaşam; sevgi-saygı-güvenle örülü “duygular kulvarının” dışına itilmiş, ekonomik kulvarda,  tepeden tırnağa para-pul-menfaat ilişkilerinin at koşturduğu, kapı komşuluğu-mahalle sakinliklerinin en önemli göstergesi olan misafirliklerin de tamamen unutulduğu,   ekonominin kirli dişleri arasında can çekişmektedir. Böyle bir yaşamdan nasıl duygu-düşüncelerle örülü eser (ler) beklenebilir.  Dolayısıyla de günümüzdeki şiirler veya şiir kitaplarındaki şiirlerde, oran olarak ne kadar “saygı-duygu” yaşatmaktayız. Esas sorulması-cevap verilmesi gereken soru budur.

2004 de yayımladığım “Bir Beyoğlu Sevdasında Mumyaladın Duygularımı” adlı 2.Şiir Kitabımdaki “Beyoğlu Şiirlerime” aradan geçen 12 yıl sonra şöyle bir okuyucu gözüyle bakıp incelediğimde, ne kadar yaşamla dopdolu, duyguların fışkırdığını, her hali ile de O Eski Beyoğlu Yaşamına olan özlem ve saygıdan hiçbir noksanlık yapılmadığını yukarıda belirttiğim şekilde hemen anlarım.

Tamamıyla betonlaşan günümüzdeki yaşamda,  Şairlerin ilham kaynakları çok azalmış, eser üretecek konu bulmakta zorlanmaktalar.  Hadi gelin de bu saatten sonra “Dünya Şiir Günü” imiş de kutlayalım. Adama, kargalar değil kundaktaki çocuklar bile kıkır kıkır gülerler.  En doğru olanın ise, takvim yapraklarından bu günün ismini silmek olacaktır diye derin-derin düşünmekteyim.

Dedim ya ortada artık ”o saf duygu-düşüncelerden” eser kalmadığına göre Dünya Şiir Gününü kutlamak gibi bir enayilik krokisinde kalmayı hiç ama hiç istemiyorum.

Saygılarımla…

 

 

 

 
Toplam blog
: 741
: 219
Kayıt tarihi
: 06.12.09
 
 

Aslen Şebinkarahisar-Alişar Köyü-Killik Mahallesi İmamlar (Çakmaklar) Sülalesine mensup olan Şair..