Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '14

 
Kategori
Özel Günler
 

Dünya Şiir Günü

Dünya Şiir Günü
 

benden


İlk kez 1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen ve dünya çapında kutlanan Dünya Şiir Günü'nün amacı "farkındalık yaratmak ve ulusal, evrensel, bölgesel şiir hareketlerine taze bir enerji sağlamak" olarak nitelendiriliyor.
 
Şiirin sorgulayarak çeşitlilik yarattığını belirten UNESCO, dil çeşitliliğini kutlamak için bugünü şiir günü olarak ilan etmiştir.
 
Şiir okumayı, yazmayı, yayınlamayı teşvik etmeyi amaçlayan Dünya Şiir Günü, önceleri 5 Ekim'de kutlanırken 20. yüzyılın sonlarına doğru 15 Ekim'de kutlanmaya başlanmış. Uzun süredir 21 Mart'ta kutlanan Dünya Şiir Günü bazı ülkelerde halen bu tarihlerde kutlanıyor.
 
Dünya Şiir Günü tüm şiir yazmayı ve okumayı sevenlere kutlu olsun. 21 Mart 2014.
 
Çok fazla şiir yazanımız var. Bloglar, sosyal medya sayfaları şiirle kaynıyor. Belki de bundandır, şiirin yemek tarifi kadar ilgi görmeyişi. Çok olana talep olmazmış. Şiir yazanın çok olması beni memnun ediyor. Sözlerle hoş sedalı anlam dizeleri oluşturmak yürünesi bir insanlık yoludur. Şairler bu yolun ünlü yolcularıdır. Ben de şiirlerle insanlık yolunda yürüyenlerin arasındayım; yürüyen kalabalık çoğaldıkça ruhumun hafiflediğini hissediyorum. Şiirlerin az okunur olmasına bakmayın; lütfen kendiniz için bir şiir yazmayı deneyin. 
 
Şiir yazmak için şair olmak gerekmez; şiir okuyabilen herkes şiir yazmaya ehildir. Hatta, okuma yazması olmayan da şiiri sözün sırf sesleriyle yapabilir. Zaten, şiir sahibi olmayan birine şair sıfatı verilemez; bu yüzdendir şairlik şiirden sonra gelir. Herkes şiir yazabilir; ancak sadece zamanın ruhuna sinen ve toplumsal mülkiyete dönüşen şiirlerin yazarları şair olurlar. Şiir yazarı kurumuş ruhlara su taşıyan saka kuşu gibidir. Bazısının suyunu içmeye doyum olmaz; işte o saka kuşuna şair denir.
 
Şair, sözü oya iğnesinden geçirebilmek için, yılmadan, korkmadan sürekli dilini yontan insandır. Yazdığı hem ses hem de mana itibariyle kulağa ve akla hoş gelendir. Ancak bunları yapabilmek için şairin konusuyla ilgili belli bir bilgi birikimine sahip olması gerekir. Yoksa şairlik ne aşkımızın serenadı, ne de ilham perilerimizin ardı ardına sıralanmasıdır. Öyle üç-beş şiir yazmakla, birkaç kitap çıkarmakla olacak amiyane bir iş değildir şair olmak. Belli başlı özellikleri şahsiyetimizde bulundurmadan, ilk başta da dil ve kelimeler üzerinde çalışma azmine sahip olmadan şair olamayız; olsak olsak, kimse alınmasın ama müteşair oluruz; yani şair çırağı oluruz. Müteşair, dil, ses ve biçim estetiğinde ustalaşmadan şiir yazandır. Müteşair olmadan şair olmak sadece Allah vergisidir.
 
Şiir, okuyanı içine kapmalı; ve şiiri okuyan, şiirin içinden hayatın sonsuzluk sınırlarına doğru büyüdüğünü hissetmeli; bu şiiri okuyan veya dinleyen kendini şiirden yapmak istemeli; bu şiiri okuyan veya dinleyen kendi içinden bir şeyin keşfini yapmış gibi olmalı;  şiir, okuyan veya dinleyenin gönlüne destursuz geçebilmeli. Böyle bir şiiriniz varsa kimse fark etmiş olmasa bile bence siz artık bir şairsinizdir…
 
ŞİİR SANATI
 
Dizeler anahtar olsun
binlerce kapıyı açan.
Bir yapraktı düşen,
bir şeydi uçarak geçen; 
gözün gördüğü ne varsa,
yaratılsın yeniden,
titreyerek ayaklansın duyan yürekler. 
 
Yeni dünyalar bulun,
Eski dünyalara çarpın sözü; 
Güç vermiyorsa sıfat, yok eder özü.
 
Sinir kasnağı bu;
kaslarımız sallanıyor
bir anı gibi müzelerde;
ama güçsüz değiliz bu yüzden:
kafaların içinde diriliyor
insan yüzü bu yüzden.
 
Şairler öldürün umudu
Şiirden yaratın gülen bir günü
Yalnız insan için dirilir
güneşin altında ömür;
Tanrı dileğidir bir sonraki şiir…  
      
Vicente García Huidobro
Ülkü TAMER çevirisinden yaptığım bir düzenlemedir.
 
***
 
İnsan olmalı şiir
Dirilmeli ölü canlardan
Aşk için yan yana ezilmiş otlardan…
 
Muharrem Soyek
***
Karanlıkta yanımsıra yürüyen ruhumdan olmalı şiir...
 
 
 
Toplam blog
: 363
: 1765
Kayıt tarihi
: 04.08.08
 
 

Parasız yatılı Darüşşafaka Özel Lisesi'nde iki yılı hazırlık sınıfı olmak üzere yedi buçuk yıl ok..