Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '11

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Dünya Tarım Kooperatif Liderleri Antalya’da buluştu.

Dünya Tarım Kooperatif Liderleri Antalya’da buluştu.
 

3-4 Mayıs 2011 tarihinde Dünya tarım kooperatif liderleri Antalya’da buluştu. 21 Yüzyılda Tarımsal Kooperatifler; yenilikler ve fırsatlar konulu Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) ve ICA’nın 9 sektör örgütünden biri ve en büyüğü olan Uluslararası Tarım Kooperatifleri Örgütü (ICAO) ve Avrupa Birliği Tarım Kooperatifleri üst örgütü olan ve üyelerinin de bir kısmı ICA üyesi bulunan COGECA’nın düzenlediği ve yerel ev sahibi olan Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (OR-KOOP) organize ettiği ortak seminere dünyanın kooperatifçikte gelişmiş ülkelerinde kooperatifçiler ile ülkemizdeki kooperatiflerin liderleri ve yöneticileri katıldılar.

Toplantıya ICAO ve COGECA’dan temsilciler başta olmak üzere bazı ülkelerden kooperatif başkanları ve yöneticileri, ülkemizde tarımsal amaçlı kooperatifler ile ilgili bakanlık temsilcileri, bazı üniversitelerden temsilciler ile ülkemizdeki kooperatiflerin genel başkanları ve temsilcileri ve bazı sivil toplum örgütlerinin başkanları ve yöneticileri, tarım ile ilgili TV programı yapan basın temsilcileri olmak üzere 150 katılımcı iştirak etmiştir.

Toplantıda Almanya, Fransa, İrlanda, İngiltere, Güney Kore, Japonya, Endonezya, Hindistan, Belçika, Uganda ve Norveç’ten kooperatif liderleri yer almıştır.

Toplantıya OR-KOOP Genel Başkan Cafer YÜKSEL ve yönetim kurulu üyeleri, KÖY-KOOP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin DİNGAZ ve yönetim kurulu üyeleri, SÜR-KOOP Genel Başkanı Ramazan ÖZKAYA, Tarım Kredi Genel Başkanı İlhami TEKE ve Genel Müdürü Abdullah KUTLU, TARİŞ, Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör ŞARMAN ve Genel Müdür Yardımcısı Işıl ÇİLLİDAĞ, Fiskobirlik Genel Müdürü Mehmet SARGIN, Gülbirlik Genel Müdür Yardımcısı Şerife GÖKDOĞAN, Çukobirlik Genel Müdürü Fevzi KILIÇ ve Antbirlik Genel Müdür Yardımcısı Erol YILMAZ, başta olmak üzere kooperatiflerin bölge birliği başkanları ve yöneticileri katılmışlardır. Ayrıca toplantıya OR-KOOP ile ortak çalışmalar yürüten ormancılık sektörünün sivil toplum örgütü olan TORİD ve üniversitelerimizden temsilciler katılmışlardır.

Toplantıda yapılan konuşmalarda gerek dünyada gerekse ülkemizde kooperatifçiliğin topluma sağladığı faydalar, Uluslararası Kooperatifçilik Örgütlerinin yaklaşımları ve politikaları çok açık şekilde ortaya konulmuştur. ICAO ve COGECA’nın işbirliğinin geliştirilmesinin dünya kooperatifçiliğine sağlayacağı avantajlar açıklanmıştır. Gerek kırsal gerekse ülke kalkınması için en önemli aracın kooperatifler olduğu ortaya konmuştur.

21 yüzyılda yaşanan ekonomik krizin tüm dünyayı etkilediği, kriz karşında en güçlü ekonomik yapının kooperatifler olduğu açıklanmıştır. Bu kapsamda Birleşmiş Milletlerin 2012 yılını dünya kooperatifçik yılı ilan etmesinin altında kooperatiflerin sosyal refahı artıran insana ve çevreye duyarlı olan yüzü olduğu belirtilmiştir.

Bu çerçevede özellikle çok uluslu şirketleri ve hipermarketlerin dünya pazarında izledikleri politikaların meydana getirdiği zararlar karşısında kooperatif yatırımlarının önemi ve faydalarına değinilmiştir. Bu doğrultuda dünyadaki kooperatiflerin dayanışmasının önemi vurgulanmıştır. 21 yüzyılda dünya ticaretindeki acımasız rekabetin dışarıda bıraktığı insani değerlerin ve çevre değerlerinin korunması yönünde en önemli adımın kooperatifçilik olduğu gerçeği gündeme getirilmiştir.

Kooperatifçilikte gelişmiş ülkelerde gerek üretimde gerekse girdi kullanımında serbest rekabetin adaletli bir şekilde oluşmasında kooperatiflerin önemli rol oynadıkları, kooperatiflerin pazar payları ortaya konularak çok açık şekilde belirtilmiştir.

Hindistan Ekonomisinde kooperatiflerin Pazar payları gübre’de %36, sütte % 80, şekerde % 47, bitkisel yağda % 47 olduğu açıklanmıştır.

Endonezya’da süt pazarında kooperatiflerin payı %74’dür. Norveç’te tarım ürünleri pazarındaki paylar süt toplamada %96, işlenmemiş süt satısında % 85, Peynirde %%70, ette %71, Et ürünlerinde %47, Yumurtada % 62, Ormancılıkta %72, Balda % 88, Kürk’te % 90, yemde % 60 olduğu ifade edilmiştir.

İrlanda’da süt pazarında kooperatiflerin payı % 96, büyükbaş hayvan pazarında %70, tahılda % 65, Büyükbaş damızlıkta % 75, yemde % 65 olduğu söylenmiştir.

Fransa’da gıda sektöründe kooperatiflerin payı % 40’tır. şarapta % 60, gübre temininde % 60, ilaçta % 65, yemde % 70, tavukçulukta % 35, yumurtada % 40,
zeytinyağında % 48, değirmencilikte % 25, hububatta ve proteinli ürünler toplamada %71, hububat ve proteinli ürünler tohumları %70 olduğu anlatılmıştır.

Ülkemizde ise bu oranların %1 ile 25 arasında değiştiği tahmin edilmektedir.

Nitekim ülkemizde adına serbest piyasa ekonomisi dense de piyasalarda kooperatiflerin etkisi oldukça düşüktür. Bu nedenle de gerek ürünlerde gerekse girdilerde fiyat oluşumunda gerçek bir serbest rekabetten söz etmek mümkün değildir.

Dünyada artan nüfus karşısında daralan gıda kaynakları ve de bunun yanında küresel ısınma nedeniyle bozulan çevre dengesi gıda üretimini ve tarımın önemini gün geçtikçe önemli hale getirmiştir. Üretim, ulaştırma ve haberleşme teknolojisindeki gelişmeler bu süreçte örgütlerin çalışmalarını daha hızlı yapmasına imkân vermiştir.

Globalleşme çerçevesinde çok uluslu şirketlerin pazardaki hâkimiyetlerini kötü amaçlarla kullanmaları ve finansal kriz karşısında yaşananlar sorunlar kooperatiflerin öneminin artırmıştır. Bu süreç kooperatifler için bir fırsata dönmüştür.

Günümüzde ticaret kesiminin siyasi hayattaki hâkimiyeti ile etkisi ile kooperatiflerin önemi görmemezlikten gelinse de, kooperatifçiliğe karşı politikalar oluşturulsa da bunun uzun süre böyle sürmeyeceğini bilmekteyiz. Kooperatif politikasındaki Karar vericilerin de bunu bilmelerini bekliyoruz.

Nitekim bu seminerde ülkelerdeki deneyimler ve elde edilen sosyo ekonomik sonuçlar bunu çok iyi ortaya koymaktadır. Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere birçok ülkede gıda üretiminden, bankacılık, sağlık ve enerjiye kadar her konuda tarımsal amaçlı kooperatiflerin gerçekleştirdikleri faaliyetler tüm ülkelerde rahatlıkla takip edilmektedir. Kooperatiflerin ülke kalkınmasında toplumsal refahı bir tarafa bırakmadan topyekun kalkınma sağlamada en önemli rolü oynadıkları artık açıkça ortadadır. Bu toplantı Türk Kooperatifçileri için yol gösterici olmuştur.

ICAO ve COGECA arasında bugüne kadar yapılan ilk toplantı olan seminerin ülkemizde yapılması Türk kooperatifçileri için büyük bir onur olmuştur. Dünyanın en tanınmış iki kooperatif üst örgütü arasında işbirliğinin temelinin ülkemizde atılması bizleri çok memnun etmiştir. Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde bulunan ülkemiz için ICAO-COGECA ortak çalışmaları daha da özel önem taşımaktadır.

Bugün kooperatifçilik ilkeleri tüm dünyanın bildiği ve kooperatifçilerin inandığı ve bu doğrultuda çalıştığı ilkelerdir. Yüzyılı aşan kooperatifçilik hareketi dünyanın bugününe ve geleceğine karşı toplumsal ekonomik sorumluluklarının farkında olarak çalışmaktadır.

Ortaklarından aldığı güçle çalışmakta ve dünya kooperatifçileri ile 21 yüzyılda yaşanan sorunları çözmek için daha başarılı hizmetler vermeyi ve küresel krizi kooperatifçilik hareketi için fırsata çevirmeyi amaçlamaktadır.

Bu amaç doğrultusunda elde edilen yenilikleri ve fırsatları insanlık adına, çevre adına sorunların çözümü yolunda iyi şekilde değerlendirme isteğindedir. Bizlere de yüklenen toplumsal görevde zaten budur. Kooperatifçilerin ve kooperatifçiliğe gönül ve emek verenlerin bu görevi en iyi şekilde yapacaklarına inanıyoruz.

Ülkemizde düzenlenen “21 Yüzyılda Tarımsal Kooperatifler, Yenilikler ve Fırsatlar” konulu seminer dünya kooperatifçilik hareketine yararlı sonuçlar getirmiştir.

Dünya kooperatifçiliğinin üst örgütü olan Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) kurulduğundan beri dünyada toplumun refahını ve geleceğini ilgilendiren konulara özel önem vermektedir. Kooperatifçilik ilkeleri ile şekillenen kuralları çerçevesinde insani değerleri ve çevre değerlerini ön plana almakta ve örgüt çatısı altında yer alan gerek sektörel gerekse kıta örgütleri de bu doğrultuda faaliyetler yürütmektedir.

Hepimizin bildiği gibi 21 yüzyılda dünya gündeminin en önemli sorunu küresel kriz ve onun meydana getirdiği açlık ve yoksulluk ve küresel ısınmadır. Bu sorunlar insanlık için bir tehlike olarak karşımızda durmaktadır. Bu yüzyılda kooperatifçilik hareketinin en önemli faaliyet alanı da bu sorunların çözümü için çalışmaktır.

Nitekim ICA gündemindeki bu konularda kooperatiflerin başarılı çalışmalarını dikkate alan Birleşmiş Milletlerin 2012 yılını Dünya Kooperatifçilik Yılı ilan etmesi ile kooperatifçilik hareketi daha da önemli hale gelmiştir.

Dünya bu gerçeği görürken ülkemizde bu trend henüz gerektiği kadar görülmemekte veya görülmek istenmemektedir.

Dileğimiz kooperatiflerin karalanmasına yol açan tartışmalardan ve engellemelerden çok önünü açıcı tedbirlerin ve stratejilerin ortaya konulmasıdır.

Hiç şüphesiz bundan kazançlı çıkacak kooperatifler ve ortakları olduğu kadar tüm ülkemiz olacaktır.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..