Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '07

 
Kategori
Tiyatro
 

Dünya Tiyatro Günü'nün ardından

Dünya Tiyatro Günü'nün ardından
 

Bir 27 Mart Dünya Tiyatro Günü daha geldi geçti, sorunların değersizliğin, anlaşılamamanın gölgesinde. Bu 27 Mart'ta da tiyatro'nun önemi anlatıldı, sanatçıların artarak devam eden şikayetlerine yer verildi bir gün'le kısıtlanan programlarda. Bu 27 Mart'ta da saygıyla anıldı Muhsin Ertuğrul, Haldun Taner başta olmak üzere tiyatronun unutulmazları.

Tarih 28 Mart olduğunda, düne dair neler vardı zihinlerimizde? Kimler hatırlıyordu sevincini, hüznünü tiyatro sahnesinde yaşayan insanların protestolarını, sanatlarının geleceğini karanlığa teslim etmeme gayretini? Meslektaşları dışında kim destek oluyordu yıkılmak, yok edilmek istenen sahnelerin, geçmişle gelecek arasında köprü olan binaların önemini haykıran insanlara. Onlar ve tiyatro sevenler dışında bilen var mıydı Muhsin Ertuğrul sahnesinin, Atatürk Kültür Merkezi'nin hırs ve menfaat uğruna harcanamayacak değerini? Kim anlayabilir, tiyatro oyunu sahnelerken ''ödül töreni''engeli ile oyununa ara vermek zorunda kalan tiyatrocunun hislerini, sanatına gösterilen saygısızlığı?

Tiyatro değil midir, eğitip, öğretip, düşündüren. Tiyatro sahnesi dışında nerede yaşanır oyuncuyla izleyici arasındaki sıcak diyalog? Hayat ve hayatın gerçekleri değil midir tiyatro sahnesinde sergilenen oyunlar?

Resimleri kurumlardan indirilmek, ismi bulunan geçmişle gelecek arasındaki köprü görevi yapan binalar yıkılmak, ilkeleri unutturulmak istenen Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'in ilanından hemen sonra, sanata olan ilgiyi devlet politikası haline getirmiş, ''çağdaş uygarlık düzeyi'ne sanatla ulaşılacağına inanmıştır. ''Tiyatro bir memleketin kültür seviyesinin aynasıdır", '' Milletvekili, bakan, hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz ama sanatçı olamazsınız'' sözleri bu inancın güzel örnekleridir.

Türk Tiyatrosu'nun unutulmaz isimlerinden Haldun Taner'in ''iki kalas bir heves'' dediği tiyatrolar sonsuza kadar yaşasın, perdeleri kapanmasın, ışıkları sönmesin. Her defasında aynı heyecanı yaşayarak seyirci önüne çıkan sanatçıların alkışları eksik olmasın. Her gece başka bir güzellikle açılsın kapılar.

Tiyatro'ya emek veren sanatçıların, tiyatro sevgisini yaşayan, yaşatan yüreklerin Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun !


Blog not: Kuşlar söyledi sağlığına kavuşmak için gayret eden Ferdi'nin, tiyatro ilgisini, kelimelerle ifade edilemeyecek sahne sevgisini ve alkışların hissettirdiği coşkuyu ne kadar özlediğini. Sabır, biraz daha sabır. İyileştikten sonra, yine açık olacak kapılar, yine heyecanla çıkacaksın sahneye, ha gayret Ferdi '' dedi kuşlar. Duyuyorsun değil mi?

resim kaynağı: www.devtiyatro.org sitesidir.

 
Toplam blog
: 126
: 2338
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..