Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '10

 
Kategori
Tiyatro
 

Dünya Tiyatro Günü

Dünya Tiyatro Günü
 

Antik çağlardan günümüze değin, popülaritesini korumuş görsel sanatlar içerisinde tiyatronun ayrı bir yeri vardır benim için. Sinema, değişen teknoloji sayesinde, efektler, fantastik animasyon, atraksiyon figürlerle perdeye görsel bir zenginlik kazandırsa da tiyatro sahnesinde sergilenen oyunların canlı performansla yaşattığı heyecanlar tarif edilemez duygular yaşatır seyirci de. Çünkü, edebiyat, müzik, dans, mimarlık, kostüm ve makyaj gibi güzel sanatların bir çoğu tiyatroda buluşur.

Müzikal uyarlamalarla sergilenen bazı oyunlar, eğlendirmenin yanı sıra, sanki içinde yaşıyormuş hissini uyandırırken, oyuncu ile izleyici arasında yakın bir iletişim kurar. Sahnelenen eserin bitiminde seyirciyi saygıyla selamlayan oyuncular, ayakta ve coşkulu alkışlar eşliğinde uğurlanırken sıcak bir atmosfer yaşanır. Ardından, bordo renkli perdelerin kapanmasıyla seyirci ve oyuncu arasında duygu yüklü anların yaşandığı bir ambiyans oluşur.

Tiyatro aynı zamanda toplum kültürünün aynası ve yaşamın bir parçasıdır. Son yıllarda ülkemizde, Kültür Bakanlığı Devlet Tiyatrolarında sergilenen oyunları izlemek üzere, internet üzerinden bilet temini seyirci potansiyeline kolaylık sağlamasının yanında, artan talebe de cevap verememe gibi sorunları beraberinde getirmekte. Bu yüzden, takip ettiğim oyunlara bilet temininde güçlük çektiğimden, sezonun sonlarına doğru izleme imkanı bulabiliyorum ancak!

Bugün, Dünya Tiyatro Günü!

Uluslar arası Enstitünün aldığı bir kararla İlk kez Paris de oluşturulan bir festivalle 1961 yılından bu yana 27 Mart tarihi “Tiyatro Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Bizde ise tiyatro olgusu; çok eskilere dayanan orta oyunu ile onun gölge oyunu biçiminden başlar. Gölge oyunu arkadan ışıklandırılan beyaz bir perde üzerine belli tipteki kuklaların hareket ettirilmesi ve konuşturulması ile yansıyan “Karagöz” oyunlarıdır bilindiği üzere…

Duyguların yaratıcı gücü sanata, sanatçıya ve onların yarattığı eserlere sahip çıkarak, gelecek nesillere bu kültürel değerleri aktaracak bir Türkiye diliyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün de özdeyişinde ifade ettiği gibi “Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir”

 
Toplam blog
: 48
: 1807
Kayıt tarihi
: 17.07.09
 
 

Bir Nisan akşamı kışı uğurlayan, baharla gelmişim dünyaya…  Hobi olarak çeşitli tasarım etkinlikl..