Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '18

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali

Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali
 

Ekonomik kalkınma, Türkiye’nin hür, bağımsız, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin bel kemiğidir.”    M. K. Atatürk

 

Organizatör, gazeteci-yazar ve televizyon programcısı Celal Toprak’tan kimi etkinliklere değgin çağrılar aldım. Bu kez de Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali için aynısı yapıldı. Toplantıda TETSİAD Genel Sekreteri Cengiz Özmen ve TETSİAD Başkanı Ali Sami Aydın‘ın yanı sıra Kesimoğlu Tekstil Ltd Şti’den Oğuzhan Gündoğan ile tanıştık.

Ayrıntılı bilgi almak amaçlı yönlendirilmemde adı geçen Tuğçe Gülırmak’ı aradım. Verdiği bilgilere ve kendi gözlemlerime göre; yılınmart ayında Denizli, Buldan, Babadağ ve İstanbul’da gerçekleşen Türk havlu ve bornozunun kalitesini, değerini ve bilinirliğini arttırmak amacıyla yedi yıl önce hayata geçirilen Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali, kimi davetlilere anlatılacaktı. Öyle de oldu.

TETSİAD:1991 yılında kurulan Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği, ev tekstili markası olarak uluslararası arenadaki kuruluşların sayılarını her geçen gün arttırmayı, daha çok sayıda marka ile dünya vitrinlerinde yer alabilmeyi ve bütün kıtalara yayılarak çok sayıda evde Türk ürünlerinin kullanılmasını sağlamayı hedeflemektedir. 1025 adet üyesi bulunan ve gün geçtikçe üye sayısını arttıran TETSİAD,  sektörümüzün korunması amacıyla ilgili bakanlıklar nezdinde görüşmeler gerçekleştirmekte, yerli üretimin korunması ve desteklenmesi amacıyla, Ekonomi Bakanlığı nezdinde çalışmalar yürütmektedir.  Türkiye’nin en büyük fuarlarından biri olan EVTEKS Uluslararası İstanbul Ev Tekstili Fuarı, 24 yıldır TETSİAD tarafından düzenlenmektedir. Dernek tarafından organize edilen diğer bir önemli fuar ise 5 yıldır düzenlenen Home&Tex Ev tekstili ve Dekorasyon Fuarı’dır. Derneğin öncelikli hedefi Türk ev tekstili sektöründe ihracatı arttırmaktır. Ev tekstili sektöründe Türkiye'deki potansiyelin dış pazarlara tanıtılması amacıyla düzenlenen EVTEKS ve Home&Tex fuarlarının katkılarıyla, ev tekstili pazarının ülke ekonomisine kazandırdığı üretim, istihdam ve ihracat ile 2023 yılında sektörde 5 milyar dolar civarında ihracat hedeflenmektedir.

Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali kapsamında, Sultanhamam Hatice Turhan Valide Sultan Sebili’nde, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısı, TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sami Aydın, DETGİS Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koltuksuz, TETSİAD ve DETGİS yönetim kurulu üyeleri, sektörün lider temsilcileri, Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü öğrencileri ve basın mensuplarının katılımıyla 30 Mart 2018 günü gerçekleşti.

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koltuksuz yaptığı tanıtıcı nitelikli konuşmasında:

 “Bugün, 7. sini düzenlediğimiz Dünya Havlu Bornoz Festivali’nin İstanbul ayağında birlikteyiz. 7 yıl önce basit bir fikir ile yola çıkmıştık fakat bugün başta Denizli olmak üzere Türkiye’miz için önemli bir festival kazandırdık. Mart ayı içinde ilk olarak Babadağ’da daha sonra Denizli’de kortejimizi gerçekleştirdik. Bugün de festivalin son organizasyonunda TETSİAD ev sahipliğinde Sultanhamam’da kortejimizi gerçekleştireceğiz. DETGİS Yönetim Kurulu olarak, TETSİAD yönetimi ve başkan Ali Sami Aydın’a 3 yıldır bizi İstanbul’da ağırladıkları ve bu etkinliğin büyümesi adına sarf ettikleri emek için bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

7. Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali’nin İstanbul organizasyonunda gerçekleşen toplantıda TETSİAD Başkanı Ali Sami Aydın yaptığı özlü konuşmada şunları aktardı:

 “Bildiğiniz gibi Türk adının tüm dünyada gururla anılmasını sağlayan ve önce ülke markasına, ardından da Türk ekonomisine değer katan pek çok ürünümüz bulunmakta. Türk Gülü, Türk Kahvesi gibi… Bunlardan biri de temelinde binlerce yıllık bir dokuma geleneğinin, yine bin yıldan fazla temizlik, SPA ve şifa uzmanlığının olduğu Türk Hamamının en önemli parçalarından biri olan Türk Havlusu... Özellikle 1700’lü yıllarda peştamal ve sonrasında havlu, Osmanlılar sayesinde dünyaya yayıldı ve kalitesi üzerindeki algı, hep olumlu şekilde ilerledi. Günümüzde Türk Havlusu, iyi su çekmesi, kolay kuruması, anti bakteriyel kalitesi gibi özellikleriyle tüm dünyada gerçek havlu tüketicisin tercihinde ilk sırada yer almayı başarmıştır.”

Ali Sami Aydın sözlerine şöyle devam etti: “Bu değerli ürün ekonomimize de çok önemli bir katkıda bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 103 bin tona yaklaşan havlu ve bornoz üretimi, 841 bin dolarlık girdi sağladı. 2016 yılına göre 2017 yılında kilogram bazında %3, dolar bazında %4 dolar artış sağladı. Yani en sorunlu dönemlerde de Türk Havlusu dünyada değerini yükseltmeye devam etti. 2017’de toplam ev tekstili sektörü 3 milyar dolara yaklaşırken, havlu-bornoz grubu bu sektörde en çok ciroya ulaşan ürün haline geldi. Dünyaya Denizli, Bursa ve İstanbul üzerinden ulaşan Türk Havlusu, hem dünya tüketicisinin zihnindeki imajı koruyup geliştirmeli hem de ekonomimize olan katkısını sürdürmeli. Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali Denizli’den İstanbul’a kadar tüm üretim ve ihracat yapan kurumların ve markaların büyümeleri, seslerini hem ülke içinde hem ülke dışında daha çok duyurmaları için büyük değer taşıyor. Daha geniş pazarlara ulaşmak için tasarım, inovasyon ve doğru sunum tekniklerini geliştirmeli; ürün kalitesine tasarım ve koleksiyon ekleyerek markalı ihracatı arttırmanın koşullarını yaratmalıyız. Bu festival de bu başarının sesi olmaya devam edeceğiz.”

Basın toplantısı sonrasında, bornozlar giyilerek, bando ve tahta bacaklı adamlar eşliğinde HaticeTurhan Valide Sultan Sebili’nden Sultanhamam Meydanı’ndaki Manifaturacı Heykeli’ne doğru kortej yürüyüşü yapıldı.

Uzakdoğulu bir çiftin düğün için yaptıkları fotoğraf çekimine de ev sahipliği yapan etkinlik; Sultanamam esnafının, turistlerin ve halkın yoğun ilgisiyle renkli görüntülere sahne oldu.

                                                                                *

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..