Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '07

 
Kategori
Bilim
 

Dünya üzerinde Türk incelemeleri yapan kuruluşlar

İnternet ortamında tarihi belge ve fotoğraflar üzerinde sörf yapılırken ülkemizin tarihi geçmişi üzerine hazırlanmış çeşitli ülkelere ait bol miktarda yazı ve fotoğraflara kolaylıkla ulaşılabiliyor. Bunların taşıdığı bilgi değeri elbette tartışılabilir. Ama sonuçta öğretici olduklarını kabullenmek gerekiyor.

Başkalarının tarihimizle bu denli ilgili olduklarını görmek, bizim bu güne, geçmişimize, dünyaya bakışımıza yönelik konumumuz hakkında da bilgi veriyor. Şahsen ben, bugünlere hiçte öyle kolay ulaşmadığımızı, maddi manevi varlığımızı korumak adına gerçekten çok büyük badireler atlattığımızı görerek, gurur duyuyorum bağımsızlığımızı koruyarak bu günlere ulaşmaktan. Kitaplığımdan daha önce pek ayrıntılı olarak incelemediğim bir kitap geçiyor elime; "Türk Tarih Kurumu Yayınları, VII. Dizi, Sa. 75, İsmail SOYSAL ve Mihin EREN, ( Türk İncelemeleri Yapan Kuruluşlar, adını taşıyor kitap ), Türk Tarih Kurumu Basımevi’nce 1977 yılında neşredilmiş."

Kitapta, dünya üzerinde Türk incelemeleri yapan ne kadar kurum varsa bağlı olduğu üniversite, kuruluş amacı, çıkardığı dergi ve kitaplara kadar her şey ayrıntılı olarak kaleme alınmış. Güzel ve doyurucu bir çalışma. Buradan rast gele seçtiğim birkaç kurumu kısaca sizlere aktarmak istiyorum;

1- Harvard Unıversıty center for mıddle eastern studıes

Müdür; Prof. Muhsin MAHDİ

Çalışma; Orta doğu incelemeleri üzerinde lisans, lisansüstü ve doktora düzeylerinde diploma vermektedir. Türkçe dersleri ( modern ve Osmanlıca ) Dr. Şinasi TEKİN, Orta Asya Türkçeleri ise Prof. Omeljan PRİTSAK tarafından verilmektedir. Sosyal antropoloji Profesörü olan Nur YALMAN orta doğuda modernleşme politikası dersleri vermektedir….

Kitaplık; Üniversitenin kitaplığındaki Orta Doğu belge ve yapıtları koleksiyonu bu alanda dünyadaki en zengin koleksiyonlardan biridir. 1968 yılında katalogu yayımlanan bu koleksiyonda 31 bin Arapça, 6 bin Farisi ve 4 bin Türkçe yapıt ve belge vardır.

2- Unıversıté de la sorbonne nouvelle ( Parıs III ), Instıtut natıonal des langues et cıvılısatıons orıentales

Chaıre de langue Turque

Başkan; Prof. Louis Bazin

Chaıre d’hıstoıre et de géographıe de la Turquıe

Başkan; Prof. Xavier de Planhol

Instıtut détudes Turques

Başkan; Prof. Louis Bazin 2. Başkan; Prof. Pertev Naili Boratav

Çalışma; Öğretim, liseyi bitiren Fransız ve yabancı gençler için iki ya da üç yıl sürmektedir. ( diploma) Ayrıca doktora olanağı vardır. Enstitüde 65 dil dalında okuyan 1500 dolayında öğrenci bulunmaktadır. Türk Dili Kürsüsünde M. Bazin’den başka Bayan Güzin Dino, Türkçe ve Türk edebiyatı vermektedir…….

3- Unıversıty of london

School of orıental and afrıcan studıes

Müdür; Prof. Sir Cyril Philips

Çalışma;…..1970’den beri Türkçe profesörlüğünü aslında Osmanlı tarihçisi olan Prof. Ménage yapmaktadır. Türkçe Kürsüsünün yardımcısı Profesör Miss. M.N. Bainbridge Osmanlıca, modern Türkçe ve Türk edebiyatı okutmaktadır. Mrs. N. Waterson Türk dilleri fonetiğini öğretmektedir……

Yayın; Bulletin of the School of Oriental and African Studies ( 4 aylık ) dergi yayımlarlar.

 
Toplam blog
: 177
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

1965 Almanya doğumluyum. Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesi mezunu olup, öğretmen olarak çalışm..