Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '09

 
Kategori
Dünya
 

Dünyada bağlantısızlarda var

Dünyada bağlantısızlarda var
 

Dünyayı Amerika’dan ibaret sanan Amerikalıların oranı %60’mış. Kendi ülkelerinin baş harfleriyle bir ülke söylemeleri istendiğinde kendi ülkesinin adını bile söyleyemeyen Amerikalılar ise Amerika genelinde %55’lere varıyormuş.

İşin ilginci bizim fazlaca kafayı yorduğumuz Amerika’nın Irak’a müdahalesini Amerika nüfusunun en az %50’si bilmiyormuş.

***

Ne kadar ilginç değil mi?

Bazen paranoyak olduğumu düşünüyorum. İçimize yerleştirilen korku kültürü o kadar yerleşmiş ki… Son zamanlarda bir de dinlenilme korkusu sardı dört bir yanımızı. Acaba konuşmalarımızı, telefonlarımızı dinliyorlar mı?

Ergenekon’la bağlantılı olma ihtimali haline sokulma endişesi ise yine gündemdeki endişelerimden. Ülkeyi sevdiğinize dair bir söz söylediğinizde Ergenekon tutuklusu olabiliyorsunuz.

Hem de devlete karşı darbe hazırlığında bulunmak ve terör örgütüne üye olma iddiasıyla…

En iyisi susmak mı acaba?

***

Dünyayı Amerika’dan ibaret sanan Amerikalılara hak veriyorum. Türkiye’de benzer araştırmalar yapılsa eminim “Amerika dünyanın tek hâkimi” sözü en yüksek çıkar.

Bu cümle bizim Amerikalılara nazaran biraz daha düşünsel gelişime uygun cümleler kurduğumuzu da kanıtlar hakkıyla!

***

Bağlantısızlar adıyla 2. Dünya Savaşı’nın ardından kurulan siyasi birlik, Amerika ve Rusya’nın güç dengesine karşı bir üçüncülük arayışı ile bu iki kutbun arasındaki çıkar çatışmalarından en iyi biçimde yararlanmak amacına uygun olarak örgütlendi.

Savaşın ardından sömürge konumunda olan ve sömürge konumundan zar zor kurtulan ülkelerin başını çektiği birliğin kurucuları; Gana, Mısır, Yugoslavya, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerdi.

Yem olmama amacını en derin biçimde taşıyorlardı.

***

“Ne kadar etkili bir birlik(!)” ya da “ilk defa duyuyorum” diyebilirsiniz. Sessiz sedasız çoğalan ülkelerin sayısı 118’e ulaştı. Bağlantısızlar Hareketi artık dünya nüfusunun %51’ini temsil ediyor.

Hareket en son toplantısını Küba’nın başkenti Havana’da yaparken; dünyanın tek sesliğine ses katmaya çalıştı.

***

Dünyada bağlanmamaya gayret edenlerde var, darısı bizim başımıza!

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..