Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dünyada enflasyon ve 10 yıllık faİzler sıfırın altına yönelirken, bizde yüksek olmaya devam ediyor.

Dünyada enflasyon ve 10 yıllık faİzler sıfırın altına yönelirken, bizde yüksek olmaya devam ediyor.
 

Dünya 2016 yılında sıfıra yakın faiz ve enflasyon oranları ile  yaşamaya devam edeceği anlaşılmaktadır.  AB ve ABD de enflasyon sıfıra yakın gezinirken Japonya da sıfırın altında gezinmesinin yanı sıra, 10 yıllık faizlerde tüm Batı dünyasın da sıfırın altına inmesi ülkemiz açısından şans olmasının avantajını yaşayamadığımız anlaşılmaktadır. 10 yıllık faizler Japonya da sıfırın altında gezinirken, AB de binde 0.25 e inmesi, ABD de yüzde 1,74 lerde gezinmesinin avantajını yaşıyor. Ülkemizdeki 10 yıllık faizlerin yüzde 10.7 lerde gezinirken, Enflasyonun da Dünya da eksilerde dolaşmasına rağmen yüzde 8 lerde gezinmesinin ekonomimizdeki zayıflığı göstermektedir.
 
Dünya da 2015 yılında gıda fiyatlarının düşmesi, tüm metal fiyatların yüzde 40 dan fazla düşmesinin yanı sıra, petrol fiyatlarının yüzde 70 lere yakın düşmesi ve düşmenin 2016 yılının başında da da sürmesinin devam etmesi, ülkemize avantaj yarattığının yanı sıra, sorunların artmasını engellediği anlaşılmaktadır. Eğer dünya da gıda, metal ve petrol dahil fiyatların hızlı düşmesi, bizdeki enflasyonun dahada çekilmez hale gelmesini engellediği gibi, cari açıktaki patlamayı da engelleyeceği bilinmektedir.
 
2016 yılında dünyada faizler sıfırlara yakın gezinmesinin ülkemize gelmekten vazgeçen yabancı sermayeyi çekmekte teşvik etmesi mümkündür. Cari açığımızın daha fazla artmasını engelleyen dünya koşullarının devam edecek olması, Dünya daki faizlerin çok düşük düzeyde olmasının da avantajı ile, bizim ekonomimizin nefes almasını sağlayacak gelişmeler olduğu gerçekdir. Cari açığımızın milli gelire oranının ancak yüzde 4, 6 ya inmesi, yurt dışı koşulların tarafımıza sağladığı avantajı nedeni iledir. Oysa, Cari açık AB de yüzde 3.0 artıda, Japonya da yüzde 2,8 artı da, Sisi nin Mısırında ancak eksi yüzde 1,4, Yunanistan da eksi yüzde 1,1 olduğunu göz önüne alırsak, ekonomik sorunlarımızın varlığını göz önüne almamız gerekmektedir. Dünya da enflasyonun sıfırın altında gezinirken ve düşen fiyatların daha da düşmesi engellenmeye çaşılırken, bizdeki yapısal sorunların aşılamaması nedeni ile bizdeki fiyat artışlarının 2016 yılında da devam edeceği anlaşılmaktadır.   

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..