Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

Dünyada hangi ülkelerde idam yasak, hangi ülkeyerde uygulanıyor?

Dünyada hangi ülkelerde idam yasak, hangi ülkeyerde uygulanıyor?
 

Geçen hafta ülke gündemimizin en önemli maddesi neydi?

Yoksulluk, gelir dağılımındaki adaletsizlik, örtülü ödenekten harcanan yüksek miktarlar, işsizlik, İşsizlik Fonunda biriken paranın bütçeye aktarılması, Komşularla olan sorunlar, Gazze…

Aslında bunların hiç birisi değildi. Ülkemizin yegâne sorunu idamdı!

Sayın Başbakan elinde yağlı urganla dolaşırken, meğer saman altından su yürütülüyormuş. İktidar MİT aracılığıyla terörist başı ile görüşüp, cezaevlerinde sürmekten olan AÇLIK(!) grevlerini sona erdirmek için pazarlık içindeymiş.

Kimin ne ödün verdiği pek tartışılmadı. Kamuoyu merak da etmedi! Zaten kamuoyunun merak ettiği her hangi bir durum söz konusu değil. Ülkenin gündemi tek elden belirleniyor.

Yağlı urgan elden ele dolaşırken, neden açlık grevine gittikleri anlaşılamayanlar ödün üstüne ödün alıyorlar.

Abdullah Öcalan’ın gizli tanık olarak dinlendiği iddiasına kimseden yanıt gelmiyor. Gerçi Şemdin Sakık’ın gizli tanık olarak dinlenmesi bile bu ülkede fazla tartışılmadı.

Neyse; biz gelelim idam meselesine;

TBMM Araştırma Merkezi, dünyadaki idam cezalarını incelemiş. Bu inceleme; Yasama Uzman Yardımcısı Murat Bilgin'in hazırladığı rapora da yansımış.

Rapora göre, dünyadaki ülkelerin yaklaşık 3'te 2'sinde idam cezası ya tamamen kaldırıldı ya da mevzuatta yer aldığı halde infaz uygulanmıyormuş. 

İdam cezasını tüm suçlar için 97 ülke kaldırmış. 8 ülke adi suçlar için idam cezasını kaldırırken, 35 ülke idam cezasını kaldırmadığı halde idam cezalarını infaz etmiyormuş.

İdam cezasını uygulamaya devam eden ülkelerin sayısı ise 58…

İdam cezasını tüm suçlar için kaldıran ülkelerden bazıları şöyle:

Almanya, Angola, Arjantin, Avusturalya,İngiltere, Bosna Hersek, Burundi, Danimarka, Doğu Timor, Ekvador, Ermenistan, Filipinler, Gabon, Haiti, Hollanda,İspanya Kamboçya, Kolombiya, kosta Riko, Litvanya, Meksika, Mozombik, Norveç, Özbekistan, Paraguay, Portekiz,Ruanda, San Marino, Senegal,Seyşeller, Slovenya,Togo, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Vatikan, Venezuella, Yeni Zelenda, Yunanistan.” 

Bu ülkelerden en eski tarihte idam cezasını kaldıran ülke Venezuella. Bu ülke idam cezasını 1863 yılında kaldırmış.

İdam cezasını en son kaldıran ülke ise Letonya. Bu ülke idam cezasını 2012'de kaldırdı. 

Bu ülkelerden idam cezasını en yakın tarihte uygulayan ülke ise Özbekistan. Özbekistan'da idam cezası 2005 yılında infaz edildi. 

Bolivya, Brezilya, Şili, El Salvador, Fiji, İsrail, Kazakistan ve Peru, idam cezasını adi suçlar için kaldıran ülkeler. 

İdam cezasını kaldırmadığı halde uygulamayan ülkeler ise şöyle: 

Burkina Faso, Cezayir, Fas, Gana, Kamerun, Kore Cumhuriyeti, Moğolistan, Nijer, Rusya, Sri Lanka, Tacikistan, Tonga, Tunus.” 

Bu ülkelerden, idamın en son infaz edildiği ülke Moğolistan. Bu ülkede idam cezası 2008'de uygulandı. 

Dünyada idam cezasını uygulamaya devam eden ülkeler arasında ABD, Çin, Japonya, Hindistan gibi gelişmiş ülkeler de dikkat çekiyor. Diğer ülkelerden bazıları ise şöyle: 

“Afganistan, ABD, Bahamalar, Bangladeş, Belerus, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Dominik, Endonezya, Filistin, Gine, Hindistan, Irak, İran, Japonya, Kuveyt, Küba, Libya, Mısır, Pakistan, Somali, Suriye, Suudi Arabistan, Tayvan, Umman, Vietnam, Yemen.” 

Görüldüğü gibi idam öyle övünülecek bir uygulama değil.

‘Allahın verdiği canı Allah alır’ deyip, arkasından elinde yağlı urganla dolaşmak, uygulanan politikalarla ne kadar ters değil mi?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..