Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Dünyada ölen çocuklar

Dünyada ölen çocuklar
 

Tıpkı bizde olduğu gibi çocuklar tüm dünyada en önemli toplulukların başında geliyor.

İşte böylesine önemli varlıkların yeterince korunup korunmadığı belli değil.

Bana göre ise yeterince korunduğu söylenemez!

Korunamadığından olsa gerekir dünyada toplam olarak her yıl 830 bin çocuğun kazalar nedeniyle öldüğü BM Çocuk Fonu UNICEF’in raporunda yer alıyor.

BM Çocuk Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütünün yayımladığı raporda, çocuklardan 260 bininin trafik kazalarında, 175 bininin boğularak, 96 bininin yanarak, 46 bininden fazlasının düşme sonucu ve 45 bininden fazlasının zehirlenerek öldüğü belirtiliyor.

Çocuklar arasında 9 yaşından itibaren kazaların, hastalık, yetersiz beslenme ve savaş gibi durumların önüne geçerek başlıca ölüm nedeni haline geldiği vurgulanan raporda, kaza sonucu çocuk ölümlerinin yüzde 95'ine yoksul ya da gelişmekte olan ülkelerde rastlandığına da dikkat çekiyor.
Afrika, çocukları trafik kazalarına en fazla kurban veren bölge olurken, Batı Pasifik, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu'da ise boğulma veya yanma vakalarına daha sık rastlanıyormuş.

Raporda, diğer kazalardan farklı olarak, daha çok kız çocuklarının yanarak öldüğü kaydediliyor.
Güney Afrika'da yanlışlıkla parafin yutan çocukların sayısının bidonlara güvenli kapaklar yerleştirilmesi sayesinde yarıya düştüğü örneği verilerek, bu tür önlemlerin hayat kurtaracağına aynı zamanda tasarruf sağlayacağına dikkat çekiliyor.
Bu raporun 3 yılda 200 uzman tarafından hazırlanmış.

Bu konuda yapılan ilk çalışmanın, ilk raporu acaba bir yerlere bir mesaj verip çocukların ölümünün önüne geçilmesini sağlayacak mı? Böylesine kapsamlı bir uzmanlar raporun, uzun süredir göz ardı edilen bir gerçeğe dikkati çekebilecek mi?

Şöyle bir bakıyorsun gelişmiş toplumların, silah ve diğer kalemler için harcadıkları sermayeye o kadar yüksek ki! Buralara harcanan paraların çok az bir kısmı, çocukların geleceğine harcansa, bu ölümlerin %50 oranında azalacağını düşünüyorum.

Hele bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde, uzun bayram tatillerinde çor çocuk herkes büyük bir risk altında oluyor. Doğru düzgün araba kullanması bilmeyen ve nerden kazandığı belli olmayan paralarla alınan arabalarla, çıkılan yollarda her an kaza olabiliyor!

Tabi bu kazalar, genç, yaşlı, çocuk diye ayırmıyor! Yani sizin anlayacağınız kurunun yanında yaş da yanıyor!

Lütfen ülkemizin geleceği olan çocuklarımızı her türlü olaydan ve ölümden koruyalım…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..