Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '12

 
Kategori
Bilim
 

Dünyada şu ana kadar kaç insan yaşadı?

Dünyada şu ana kadar kaç insan yaşadı?
 

Milliyet internette Menderes Özel, dünyada kaç kişi yaşamış, sorusunu Amerikan Nüfus Referans Bürosu (PRB)’nun bilgilerine dayanarak yanıtlamaya çalışmış.

PRB’den Carl Haub’a göre, dünyada şu anda yaşayan 7 milyarı aşkın nüfusu da dahil ettiğimizde ilk insandan bugüne yaşayan insan sayısı 108 milyar olarak hesaplanmış.

Yani, şu anda dünyada yaşayan insan sayısı, gelmiş geçmiş insanların yüzde 6,5’i gibi bir rakamı gösteriyor.

Başlangıç olarak M.Ö. 50.000 yılı alınmış. İnsanımsı hominidlerin birkaç milyon yıl, günümüz insanı Homo Sapiens’in atası konumundaki cinslerin M.Ö. 700.000 yılında (Son araştırmalarda bu rakamın bir milyon yıl olabileceği de söylendi!) var olduğu biliniyor.

Yani dünyanın 4,5 milyar yaşında olduğunu düşünürsek, insan daha dünkü çocuk! Oysa bu dünkü çocuk, dünyayı kasıp kavurmaya, dengeleri altüst etmeye başladı ve bu gidişle onu tutacak henüz insanüstü bir yaratık yok!

İnsan sayısının 108 milyar olup olmadığını bilemem, ama amacımız düşüncelerimize ve düşlerimize takla attırmak! Belki, gün gelip daha kesin hesaplamalar yapılacak, belki de bunun için herhangi bir insandan alınan bir kan ya ada doku örneği yeterli olacak, kim bilebilir? İnsan aklı, her zaman sorulara yanıt aramak zorunda çünkü, bilmezse yaşayamaz!

Neyse, biz yine Haub’un bilgilerine bir göz atalım, adam oturup onca hesap yapmış, haksızlık etmeyelim.

M.Ö. 8.000 yılında, tarım devrimi başlangıcında dünyada 5 milyon; M.S. 1 yılında 300 milyon, M.S. 1650 yılında 500 milyon, nüfus ilk kez 1.800 yılında bir milyar sınırını aşıyor.

Gördüğünüz gibi yalnızca 200 yılda altı milyar daha ekleyivermişiz dünya nüfusuna.

En önemli soru, bu dünyanın bu kadar insana yetip yetmeyeceğidir! 

 
Toplam blog
: 433
: 2442
Kayıt tarihi
: 19.04.09
 
 

Merhaba. Kitap okumayı ve yazmayı seviyorum. Bir de gezmeyi ve fotoğraf çekmeyi. Gezmenin yalnızc..