Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '17

 
Kategori
Güncel
 

Dünyada ve Türkiye'de Siyasi Parti İsimleri, Logoları ve Vaadler

Dünyada ve Türkiye'de Siyasi Parti İsimleri, Logoları ve Vaadler
 

Macron, Şansölye Merkel'den destek aldı.


Siyasi partiler,  Hükümeti kurmak, iktidarı elde etmek  amacıyla organize olan ve seçimi kazanmayı amaçlayan ve aynı görüşü benimseyen insanların oluşturduğu gruplardır. Partiler fikirlerini yarıştırmakta,  görüşlerini programlarında yansıtarak ve halka anlatarak Onların oylarını kazanmaya çalışmaktadır. Parti görüşleri, önerilen değişiklikler  demokrasiye aykırı olmamalıdır.

Partiler, üyelerini görüşlerine uygun olarak eğitebilmekte ve kendi siyasi görüşlerini canlı tutmaya, yaymaya  çalışmaktadır. Bir konunun çözülebilmesi en üst düzeyde o konuyla ilgili bir kanun hazırlamayı  gerektirse de partiler özellikle iktidarda ise bunu başarmakta ve konuyla ilgili çözüm üretebilmektedir. Bir konuda çözüm peşinde koşan ve bunu üreten yerel politikacılar konunun önemli olduğu bölgede güç kazanabilmektedir.

Partilerin amacı belirttikleri fikirleri iktidara getirmek ve ülke yönetiminde bu fikirlerin uygulanmasını sağlamaktır.

ABD'de çok oy olan partiler hürriyet, eşitlik, bireysel haklarda fazla ayrılmamakta, seçim sonuçlarına razı olmaktadır. Seçimi kazanan Başkan, Kongre veya Senato Üyesi olabilmekte ve kazanan fikirler sonuçta iktidar olabilmektedir. Bu yaklaşım iki partiden birinin iktidarda ya da muhalefette olmasına yol açmaktadır.

Demokratlar sosyal alanda daha toleranslı anlayışa sahip, daha liberal ve üst orta tabaka ve zengin kesimlerin Devlete daha çok vergi vermesini istemektedir. Bunlar azıcık soldadır.

Cumhuriyetçiler yaşamda daha muhafazakar olup, Devletin ekonomiye fazla karışmamasını, küçük kalmasını ve az vergi almasını faydalı bulmaktadır. Bunlar azıcık sağdadır.

Çok partili olan ülkelerde görüşler de geniş bir skalada farklılıklar gösterebilmektedir. Oy durumuna göre koalisyonlar kurulabilmektedir.

Merkezin sağında ve solunda yer alan partiler, aşırı sağda ve solda yer alan partiler, belirli bir konudaki görüşünü öne alan partiler bulunabilmektedir.

Partiler halka kendilerini sunarken isimlerine ve logolarına önem vermektedir. İsim seçerken hangi kriterler önemlidir? sorusuna cevap ararken mevcut parti isimlerine baktığımızda;

ABD'de parti isimleri olarak;  Demokratlar, Cumhuriyetçiler, Hürriyet Partisi (Her alanda bireysel hürriyet şart diyorlar), Yeşil Parti, Anayasa Partisi, Reform Partisi, Çalışan Aileler Partisi,  Amerikan Delta Partisi, İlerici Parti, Ilımlı Parti, Muhafazakar Parti, Ekoloji Partisi, Daha İyi Amerika Partisi, Barış ve Hürriyet Partisi gibi parti isimleri bulunmaktadır.

İngiltere'de parti isimleri olarak; Muhafazakar Parti, İşbirliği Partisi, Demokratik Birlik Partisi, Yeşil Parti, İşçi Partisi, Ülke İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, İskoç Milliyetçi Partisi, Sosyal Demokrat ve İşçi Partisi, İngiliz Bağımsız Partisi  gibi isimlere rastlanmaktadır.

Almanya'da parti isimleri olarak; Almanya Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi, Almanya Sosyal Demokratik Partisi, Hür Demokratik Partisi, Yeşil Partisi, Sol Partisi, Nasyonal Demokratik Partisi, Alman Halk Birliği Partisi gibi parti isimleri yer almaktadır.

Fransa'da parti isimleri olarak; merkez sağda, solda ve aşırı sağ ve solda çok sayıda parti bulunmaktadır. Fransa İlerleyen Cumhuriyet  Partisi (Republic On Move),  Demokratik Hareket Partisi (Democratic Movement), Yeni Merkez Partisi, Öncü Milliyetçi Parti, Sosyalist Parti, Komünist Parti, Yeşil Parti, İşçi Mücadele Partisi, Yeni Antikapitalist Parti, İnatçı Fransa Partisi görülen isimlerdendir.

Japonya'da parti isimleri olarak; Liberal Demokratik Parti, Sosyal Demokratik Parti, Yeni Ufuklar Partisi, Japon Komünist Partisi, Vatansever Halk Partisi rastlanan isimlerdir.,

Avustralya'da parti isimlerine baktığımızda; Avustralya Hıristiyan partisi, Avustralya Muhafazakar Partisi, Avustralya Halk Partisi,  Avustralya Ülke Partisi, Avustralya Yeşiller Partisi, Avustralya İşçi Partisi, Ülke İşçi Partisi, Avustralya Özgürlük Partisi, Avustralya Liberal Partisi, Avustralya İlerleme Partisi, 21. Yüzyıl Avustralya Partisi, Avustralya Birinci Partisi, Avustralya Ulusal Partisi, Yaşanabilir Avustralya Partisi isimleri görülmektedir. Öne aldıkları konuyu isim edinen partiler de vardır.  Avustralya Evlilikte Eşitlik Partisi,  Avustralya Uygun Fiyatlı Konut Partisi, Hayvanlara Adalet Partisi, Sağlık Partisi, Tüketici Hakları Partisi, Avustralya'yı Sevin veya Ayrılın Partisi. İncelenen parti isimlerinden anlaşılan önce "Avustralya" sözü şart gözükmektedir.

Türkiye'de parti isimleri;  Adalet ve Kalkınma Partisi AKP, Cumhuriyet Halk Partisi CHP, Milliyetçi Hareket Partisi MHP, Halkların Demokratik Partisi HDP,  Büyük Cihan Partisi, Saadet Partisi SP, Ayyıldız Partisi,  Bağımsız Türkiye Partisi BTP, Büyük Turan Partisi, Demokrat Parti DP, Demokratik Sol Parti DSP, Merkez Parti MP, Genç Anadolu Partisi GAP, Gönül Birliği Yeşiller Partisi GYP, Hür Dava Partisi HÜDA, Liberal Demokrat Parti, Merkez Partisi (MEP), Sosyalist Demokrasi Partisi  SDP, Türkiye İşçi Partisi (TİP)   Ulusal Parti (UP), Yurt Partisi (Yurt P), Yüce Diriliş Partisi gibi isimler görülmektedir. Türkiyede yetmiş (70) adetten fazla parti bulunmaktadır.

Gördüğümüz isimlerden yola çıkarak

a. Parti isimleri uzun olabilir, ağızda dolgunluk oluşturma ve söylendiğinde temel görüşlerinden önemlisini yansıtma aranabilir.

Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP ve Cumhuriyet Halk Partisi CHP, Milliyetçi Hareket Partisi MHP bunlara örnektir.

b. Parti isimleri tek olabilir.  Söylemede kolaylık, zihinde kalma özelliği aranır.

Kısa isimli partiler Yurt Partisi, Özgürlük Partisi ÖP, Millet Partisi MP, Vatan Partisi VP gibi.

c. Parti isimleri  genellikle partinin siyasi yelpazedekiyeri ve öncelikle desteklediği halk sınıfı hakkında fikir verebilir. Sosyalist Demokratik Parti (SDP) gibi.

d. Parti ismi gelecekle ilgili hedef özelliği vurgular nitelikte olabilir.  İşçi Kardeşliği Partisi gibi.

e. Parti ismi ve logosu geçmişe atıf yapabilir. Demokrat Parti gibi.

Parti ismi seçmene kendini hatırlatmak ve temas için semboldür. Muhtemelen programını anlatan, programı ile halkın problemleri arasındaki ilişkiyi iyi kuran ve halkın problemlerini seslendirip çözüm öneren partiler oyları alabilmektedir.

Kazananlardan ABD Trump, eski düzenin devamı  Clinton'a nazaran,  şikayetleri seslendirip, işsizliğe çözüm bulacağını, fabrikaları tekrar ABD'ye getireceğini ve Amerika'yı tekrar büyük yapacak icraatlarda bulunacağını belirterek Başkanlığı kazanmıştır.

Fransız Macron ise iktidardaki Sosyalist Parti başarısızlığını takiben,  göçmenlere ve avro'ya karşı olan aşırı sağcı La Pen'e göre daha  etkin konuşup, planladığı reformlarla  beş (5) yıl içinde ekonomiyi canlandırıp, işsizliği azaltacağını, kurumsal vergi oranını düşüreceğini, devletin harcamalarını kısacağını  ve güvenlik konularında terörist saldırılara karşı etkin çözüm sunacağını vaad ederek seçimi kazanmıştır.

Partilerin ülkedeki sorunları yazıp, çözümler önermesi oy almak için vazgeçilmez şarttır.

Not-Partilerin logoları hakkında ayrı bir yazı planlıyorum. ali dinc

 

 

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..