Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '09

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Dünyadan... Gezi.. Moskova

Dünyadan... Gezi.. Moskova
 

Moskova...
Yaklaşık 11 milyon nüfusuyla Rusya Federasyonu'nun politik, sanayi, kültür başkenti olan MOSKOVA Dünyanın da en büyük kentlerindendir. Moskova nehrinin içinden geçtiği bu şehir Dünya'nın en yoğun işleyen ve mimarisi ile ünlü metro sistemine sahiptir. . Dünyadaki en pahalı kentlerden biri olan Moskovada yaşayan milyarder sayısı diğer dünya şehirlerden fazladır. Moskova Eurovision 2009'a ev sahibi yapacak olan şehirdir. Dünya tarihinde önemli bir rol oynamış olan bu kent tren yolları, kara yolları, nehir limanları ve hava alanları ile aynı zamanda büyük bir ulaşım merkezidir. iklim : moskova, karasal iklimin hakim olduğu bir bölgededir ve ani değişimler yaşanmamaktadır. Ağırlıklı sanayi çelik imalatı üzerine olan kentte araba, makine parçaları, elektronik, kimyasal madde ve petrol ürünleri, aydınlatma teknolojisi, gıda üretimi alanlarında da üretim mecvuttur. Aynı zamanda bir eğitim şehri olan Moskova’da, Rus bilim akademisi, tarım akademisi, eğitim akademisi ve sanat akademisi gibi 1000 den fazla bilimsel araştırma enstitüsü ve 80den fazla eğitim kurumu, üniversite, askeri tıbbi, güzel sanatlar üzerine bir çok yüksek okul da bulunmaktadır.


Bu metropolde 60 dan fazla profesyonel tiyatro bulunmaktadır. Bunların arasında tüm dünyaca bilinen Bolshoy tiyatrosu, Maly tiyatrosu, daha sonradan Chekov adını alan Moskova Sanat Akademisi Tiyatrosu, Taganka tiyatrosu, merkez kukla tiyatrosu, ve daha bir çoklarını sayabiliriz... Moskova’da ayrıca rus devlet kütüphanesi, yabancı edebiyat kütüphanesi, tarih kütüphanesi, pushkin güzel sanatlar müzesi, tarih müzesi , tretyakov galerisi gibi.kütüphaneler ve müzeler de bulunmaktadır.


Sarayları ve kiliseleriyle tarih kokan, geceleri kumarhanelerinin ışıkları ile göz kamaştıran Moskova "Rusya'nın kalbi" olarak da biliniyor ..

Gezilecek Görülecek Yerler
12. yüzyılda küçücük bir kasaba olan Moskova bugün 850 yıllık tarihiyle birlikte Avrupa'nın en büyük şehirlerinden biridir. Başkent oluşu 15. yy Çar 3.Ivan dönemine rast gelir. Dönemin en ünlü yapıtları Kremlin Sarayı, Novodevichy, Donskoy, Danilovsky, Simonov, Novospassky, Andronnikov bu devirde inşa edilmiştir.

Geçmişin tüm yorgunluğunu taşıyan Moskova'da aslında bize ait olan Troya hazinesinin sergilendiği Puşkin Müzesi, en az onun kadar önemli Tretyakov Galerisi Rusya'da iktidarın sembolü Kremlin Sarayı, hemen önünde yer alan ünlü Kızıl Meydan görülmeye değer yerlerin başında geliyor.. Yine buradaki Lenin Mozolesi ve lezzetli bir pasta görünümündeki St. Basili Kilisesi... Yakınlarındaki Bolşoy Tiyatrosu, Yeni Kızlar Manastırı'ndaki Nazım Hikmet'in mezarı, Moskova'yı kuşbakışı seyreden Lenin tepeleri, ondan çok daha yükseğe çıkan Ostankino Kulesi, Tverskaya Caddesi, turistlerin en çok rağbet ettiği yerlerden biri olan Arbat Sokağı, kat edilen uzaklığa değen Izmailov Pazarı mutlaka ziyaret edilmeli. .

Eski Rus dilinde ‘kale’ anlamına gelen KREMLİN de Moskova Nehri’ne bakan, surlarla kaplı bir kompleks. Diğer sayılacak güzellikler "Oniki Havari Kilisesi, Meryem Ana’nın Göğe Çıkış Katedrali, Büyük İvan Çan Kulesi yanında Başmelek ve Tebliği Katedralleri"…

TARİHİ YERLER => BOLSHOI TIYATROSU 1 Teatralnaya Plochad, Moskova Tel: 2920050 / PUSHKIN SANAT MÜZESİ Volkhonka Street 12, Moskova Tel: 203 7998 / TRETYAKOV GALERİSİ Lavrushensky Pereulok 10, Moskova Tel: 230 7788 / GORKY PARK Krymsky, Moskova / MOSKOVA ART THEATRE 3 Kamergersky Pereulok, Moskova Tel: 299 8760 / ALMAZNY FOND (DIAMOND FUND) Kremlin, Moskova Tel: +7 095 229 2036 / NOVODEVICHY MONASTRY 1 Novodevichy Proyezd Tel 095 246 8526 / KOLOKOLNYA IVAN VELIKY (Ivan the Great's Bell Tower) Kremlin, Moskova / BELY DOM (Beyaz Saray ) 16 Vozdvizhenka Ulitsa, Moskova Tel: +7 095 290 1232

Havalimanından şehre gidiş için ideal ve uygun olanı, terminal dışında otobüsler var. 3 dirhem tutuyor. Yani bir dolardan bile az. Çok sık olarak kalkıyor ve şehrin hemen her yerine gidiyor. Havalimanından taksiye binmek isterseniz açılış 30 dirhemden başlıyor. Şehir içinde ise açılış, 3 dirhem. Daha sonra da kilometre başına belirlenen ücreti ödüyorsunuz. Ülkenin ve Dubai'nin yol ağı çok iyi durumda. Her yerde tabelalar var. Yol kaybetmeniz diye bir şey söz konusu değil. Çöl ortasında petrol, ticaret ve diğer gelirlerle olabildiğinde yeşil modern bir şehir ortaya çıkarmışlar

Kasım ve Nisan ayları arası Dubai yolculuğu için ideal zamanlar. Diğer dönemlerde hava sıcaklığı Dubai?de şiddetli bir biçimde artıyor ve özellikle yaz aylarında bunaltıcı bir hava tüm ülkeye yayılıyor.

Eğlence tarzınız, nostaljik bir ortamda müzik eşliğinde yemek yemek mi? Ya da bir diskoda sabahlara kadar dans etmek mi? Eğlence anlayışınız ne olursa olsun, Dubai çöllerinde mutlaka develerle gezi yapmalısınız. Belki de bu geziler sayesinde gerçek eğlenceyi keşfedersiniz.

KIZIL MEYDAN: Moskova da kızıl; kırmızı ve güzel anlamına gelmektedir. Bu meydan geçmişte bir çok olaya tanklık etmiş tarihi bir meydandır. Şu zamanlarda ki özelliği ise, içinde barındırdığı etkileyici yapılarıdır.

SAINT - BASILE KATEDRALİ: Kremlin Sarayı'ndan sonra Moskova'da en çok ilgi gören yapı, Saint-Basile Katedrali'dir. Rusya hükümeti tarafından hala kullanılmakta olan kadetralin, en büyüleyici tarafı, uzunluklarının birbirinden farklı olması ile değişik bir görünüş sergileyen 8 kubbesidir. En yüksek kubbenin tepesinin altın kaplamalı olması ve özellikle katedralin gece ışıklandırıldığında, birbirinden renkli çinileri ile göz doldurmasıyla ayrı bir güzellik katar.

NAZIM HIKMET MEZARLIĞI: 3 Haziran 1963 yılında ölen Nazım Hikmetin mezarı Moskova'da Novo-Deviçi Mezarlığı'nda bulunuyor.

GORKİ PARKI: Moskova'nın en meşhur parkıdır. Kışın havanın soğuk olmasına aldırmadan bir sanat eseri konumundaki dev gibi buzdan heykellerin sergilendiği, akın akın gelen ziyaretçileriyle meşhurlaşan bu park, aynı zamanda bir çok bar ve kafeyi de içinde bulundurduğu için Moskova'da güzel dakikalar geçirebileceğiniz yerler arasındadır.

Kalınacak Yerler...
Hotel Kempinsky Baltschug Ulitsa Balchug 1 230 6500/9502 / Ortalama: $350 reservation.mos@kempinski.com

Aerostar Hotel Leningradsky Prospekt 37/9 - 213 9000 Ortalama:$330 aerostar@sovcust.sprint.com
Art Hotel 3-ya Peshchanaya Ulitsa 2 - 955 2300 / Ortalama:$250 artsport@glasnet.ru
Hotel National Mokhovaya Ulitsa 15/1 - 258 7000 / Ortalama $360-$430 hotel@national.ru

Arbat Hotel Plotnikov Pereulok 12 244 7635 / Ort $178 Hotel Moskva Okhotny Ryad 2 - 960 2020 / Ortalama: $70 / Hotel Rossia Ulitsa Varvarka 6232 5000 / Ortalama:$84

Sovietskaya Hotel Leningradsky Prospekt 32/2, Tel: 250 7253/095 960 2000 / Ort.:$170 hotsov@orc.ru

Aeroflot Hotel Leningradsky Prospekt 37/5
Tel: 151 0442 / Ortalama: $75 / Hotel Orlyonok Ulitsa Kosygina 15 Tel: 939 8884 / Ortalama: $65. / Hotel Sputnik Leninsky Prospekt 38 Tel:095 938 7106 / Ortalama: $45.

Aerostar Otel, Baltschug Kempinski Otel, Cosmos Otel, Iris Congress Otel, Marriott Tverskaya Otel, Novotel Centre Otel, Radisson Slavjanskaya Otel, Renaissance Otel, Sheraton Palace Otel, Ukraina Renovated Otel, Ukraina Standard Non Renovated Otel, Katerina City Otel, Le Meridien Country Club OtelMarco Polo Presnja Otel, Swissotel Krasnye Holmy Otel
Yemek Kültürü...
Rusların yemekle arasının pek iyi olduğu söylenemez. Rus mutfağı Avrupa ve Arap mutfaklarından etkilenmiştir. Moskova'da Doğu Mutfaklarını otantik halleriyle denemek isteyenlere Gürcü, Ermeni ve Çin restoranlarına uğramaları tavsiye edilir. Moskova'nın nerdeyse 100 yıl önce yapılmış olan tarihi metrosu sayesinde şehir merkezindeki restoranlara çok rahat ulaşabiliyorsunuz : Ulitsa Arbat, Tverskaya Ulitsa, Triumfalnaya Ploşçad gibi bildik sokaklarda Italyan restoranları, Japon restoranları ve tabii ki Mc Donalds'lar, ayrıca Rusların kendi fastfood zinciri olan Russkoe Bistro'lara kadar bir çok seneçeği bulabilirsiniz. RUS MUTFAĞINDAN bir şeyler tatmak isterseniz pancar, sarımsak, salatalık turşusu ve lahanadan yapılan ünlü SOLYANKA çorbasını deneyebilirsiniz. Kotletipo Kievski, Kiev Tavuğu olarak da bilinen bir diğer meşhur yemek. Tavuğun göğsü sarmısaklı tereyağı ile doldurularak ekmek kırıntılarına batırılıyor ve sonra kızartılıyor. Rus mutfağının önde gelen diğer yemekleri ise; kıyma ve piriçten yapılarak domates sosuyla servis edilen lahana sarması TATLILAR ise genelde hamurdan, süt ve yumurta katılarak kuru ve şekerli olarak yapılıyor. Vatruşki denilen küçük tartlar peynir doldurularak hazırlanırken, Vareniki meyve doldurularak hazırlanıyor.
Eğlence...
Moskova'da canınız içki içmek istediğinde binlerce seçeneğiniz vardır. Küçük barlardan tutun da gece klüplerine hatta erotik show yapan klüplere kadar her türlü eğlence anlayışına hitap eden bir yer bulmak mümkündür

Bunların arasında en populeri Karaoke bar, Sushi bar, içerisinde dev ekran televizyonlar ve büyük uydular olan spor barlardır. Ayrıca yabancı iş adamları ve turistler tarafından tercih edilen mekanların başında otel barları ve canlı müzik yapılan yerler geliyor. Genellikle bütün otellerin ve casinoların barları iyi giyimli, hoş ve cana yakın Rus kızlarla dolu. Barlarda votkadan sonra en çok tüketilen ikinci içki bira. Biraların çoğu yurtdışından ithal ediliyor olmasına rağmen bir çok barda fıçı bira da bulabilirsiniz. Şarap, şampanya, konyak ve votka gibi içkilerin ise gerek yerli gerekse ithal bir çok çeşidini bulabilirsiniz.

BAZI BARLAR => Amazonia (Sushi Bar) Strastnoy bulv. 14 Telephone: 095-209-96-06 (Açık : 23:00 - 06:00) / Bells Restaurant Bar Club Bol. Polyanka ul., 51a. phone 095-951-49-00 / Gippopotam Mantulinskaya ul. 5 Tel: 095-256-21-26; / Kakadu (Show) Leninskiy prosp. 28. / Max-Club Bar(Disco, Show) Udaltsova ul. 75a. Tel 095-431-46-90 / Night Flight Tverskaya ul. 17. D.J. & Disco / Solaris Bar Mira prosp. 150 Tel :095-234-10-78
DELUXE RESTORANLAR Geleneksel Rus mutfağını Bohem tarzı porselen tabaklarda yemek, votkanızı kristal kadehlerde yudumlamak isterseniz, sizin için seçtiğimiz restoranları mutlaka denemelisiniz. Ancak fiyatlar oldukça pahalı => Arkadia Teatralny Proyezd 3 Tel:095 926 9008 Ortalama:$125 Her gece saat 2'ye kadar açık. / Boroding Aerostar Hotel Leningradsky Prospekt 37/9 Tel 213 9000 Ort : $100 6pm-12pm 'e kadar açık. Serebryanny Vek Silver Age Teatralny Proyezd 3 Tel : 926 1352 Ort : $200 Her gün 6pm1am arası açık.

Nasıl Gidilir...
Uluslararası ana havaalanı şehrin 30 km dışında olan Sheremetevo, önceden ayarlandığında çoğu otel sizi $40 (1, 139.92 Rouble) karşılığında havaalanından arabayla aldırabilir. Eğer böyle bir angajmanınız yoksa o zaman standart $50-60(1, 567.39 Rouble) veya pazarlıklı $35-40'a (özelikle gidiş katın önunde) taksi ile şehir merkezine gelebilirsiniz. Daha yorucu olmakla beraber en ucuz yol, normal ya da ekspres giden otobüsler. Terminal binasının inci kat çıkışından sol tarafta otoparkın arkasında bulunan otobüs durakdan $1'ın altında bir ücretle havaalanından Rechnoy vokzal metro istasyonuna otobüsle gidebilirsiniz. / Tel : 0955787518, 0955787816, 0955782372, 0955788087 METRO : Moskova'nın ünlü metro sistemini kullanmak şehir çok büyük olduğu için bir elzem. Saat 06:00-01:00 arasında çalışan metro için tek gidiş yeşil jetonlar $0.45(12.82410 Rouble), 10 binişlik biletler $3.70 (106.868 Rouble) veya 60 binişlik "Travel Card" alabilirsiniz. / OTOBÜSLER - TROLEYBÜS : Ancak kısa mesafeler için uygun olan otobüsler, troleybüs ve tramvaylar saat 05:30-23:00 arasında çalışıyor. Biletler kiosklardan ($0.35) ya da aracın söforünden ($0.40) satın alınabiliyor. Şehihirin turistik mekanlarını ucuz bir şekil'de görmek için troleybüs B, 1 veya 2 binebilirsiniz. / TAKSİ Taksiler için farklı büyüklükteki araçlar kullanılıyor. Çoğu taksici taksimetresini kullanmıyor, o nedenle fiyatı yola çıkmadan önce konuşmanızda fayda var, yoksa tatsız sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. (Şehir içinde $6 altında, şehir dışına $8.50). Özel araçlar da sizi taksilerden daha ucuz bir fiyata istediğiniz yere götürebilir. Özel araçlar genelde güvenilir olmakla beraber (77 ve 99 Moskova plakalar daha güvenilir), kadınların gece geç saatlerde yalnız başına binmeleri çok güvenli olmayabilir. / Taxi Tel: 0957221169, 0959270000

http://www.turkiyeinternette.com/linkler.htm

 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..