Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '09

 
Kategori
Yurtdışı Tatil
 

Dünyadan... Lizbon

Dünyadan... Lizbon
 

Lizbon...
Yedi tepe üzerine kurulu olan Lizbon, Arnavut kaldırımları, yokuşlu yolları ve tarihi binaları ile benzerlikler gösteren bir kenttir. Ancak Lizbon’da kat kat binalar, gökdelenler bulmak neredeyse mümkün değildir. Otantik bir yapısı vardır.

Bunu insanlarında da görebilirsiniz. Kent bulunduğu konum açısından İstanbul’a oldukça çok benzemektedir. Lizbon’da da Aynı İstanbul Boğazı gibi kenti ikiye bölen Tejo nehri vardır.

Lizbon için turistler 'Beyaz kent' tanımını kullanıyor. Tepeden limana baktığınız zaman gördüğünüz şey, bembeyaz evlerdir. Sokaklarda dolaştığınızda adeta İstanbul’u yaşadığınızı hissedersiniz..

Lizbonu diğer Avrupa başkentlerinden ayıran özelliği, kültürü ve mimari farklılığıdır. Şehri gözlemlemenin en kolay ve romantik yolu, kalesine çıkmak. Castelo de São Jorge'dan kentin tamamını görebilirsiniz.

Portekiz, yakın tarihinde de 45 yıl süren bir diktatörlük devri yaşamış. 25 Nisan 1974'deki ihtilalin ardından daha demokratik bir hayat başlamış. Avrupa Birliği'ne üyelik ise ülkenin kalkınması için önemli bir gelişme olmuş.

Baixa bölgesi, Lizbon'un Müslümanlar'dan sonra gelişen yerleşim alanı. Bu bölgenin en güzel caddesi Rua Agusta.. Aralarında pek çok ünlü markanın da bulunduğu dükkanlar, cafeler, hediyelik eşya veya el sanatları satılan tezgahlar.. Kısacası burası kentin en turistik ve eğlenceli caddesi.

Gezilecek Görülecek Yerler

BELEM KULESİ : Kız Kulesine oldukça benzeyen bir yapıdır. Denizin içinde olan bu yapı, eskiden sefere çıkan denizcileri gözlemleyebilmek için inşa edilmiştir. Kuleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Dikilitaşı çok çekicidir. Üzerinde zaferi simgeleyen bir kaide mevcuttur. Kenarlarında ise, bağımsızlık savaşlarının isim ve tarihleri yazılmıştır.

RESTAURADORES MEYDANI: 1640 yılında Portekiz'in bağımsızlığını sağlaması anısına açılmıştır.

MUSEU NACIONAL ARTE ANTIGA :Portekiz sanatının ilk dönemlerden 19. yüzyıl başlarına kadar olan dönemdeki gelişmeleri öğrenmek ve anlamak için ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir. 1884 yılında Tejo nehrinin yakınlarında kurulmuştur.

VASCO DA GAMA KULESİ 145 metre uzunluğundaki kuledir. Portekizli kaşifin adı verilmiştir. 1998 yılında Lizbon'da düzenlenen EXPO fuarı öncesinde inşaa edilmiştir.
AVENIDA LIBERDADA : Lizbon’un en ünlü caddelerden biridir. 1755’deki Lizbon depreminden açılmıştır.Bulvar, 1800 li yılların mimari tarzına sahiptir. Mitingler , gösteriler, festivaller genellikle bu caddede yapılmaktadır. I.Dünya Savaşı sırasında ölenler içinde bir anıt mevcuttur.

CRISTO REI ANITI : Almada’da yapılmıştır.nehrin sol kıyısında Almada'da bulunur. Tüm şehre hâkim bir noktada kolları açık şekilde görülen anıt heykel Rio de Janeiro'daki Corcovado anıt heykeline benzer bir şeklide, II Dünya Savaşı’ndan sonra Portekiz’in yıkımdan kurtarılması dolayısıyla şükran amacıyla yapılmış bir anıttır.

TEATRO NACIONAL DE SAO CARLOS : Lizbon'un opera salonu sonbahar ve kış dönemlerinde çok yoğun gösteriler yapılır.

PARQUE EDUARDO VII : Kent merkezinde bulunan büyük bir parktır.arque Eduardo VII, ve Avenida da Liberdade'nin devamında bulunur. Park adını, açılışı sırasında orada bulunan İngiltere Kralı VII. Edward'dan alır.

İSA HEYKELİ: Lizbon’da oldukça dikkat çekici yapılardan bir tanesi ise Brezilya’nın Portekiz’e hediye ettiği İsa Heykeli’dir. Bu heykel yüksek bir binanın tepesinde bulunuyor. Lizbon’da oldukça meşhur olan asansörlerle bu yüksek binanın en tepesine çıkıyorsunuz. İsa heykelinin kollarının arasından bütün Lizbon’u seyre dalıyorsunuz.

ASANSÖR (Elevador): Lizbon’da asansörlerin çok değişik bir yeri vardır. Bu şehirde bulunan asansörler, binaların içinde değil dışında bulunuyor. Ve bu asansörler genellikle turistik amaçlı olarak kullanılır. Şehri en güzel şekilde tepeden seyretmek isteseniz, asansörlere binebilirsiniz. Santa Justa sokağında bulunan 1911 yılında yapılmış olan asansör, Lizbon'da bulunan asansörlerin en meşhurudur.

Kalınacak Yerler...

HOTEL VIP ZURIQUE
Rua Ivone Silva, no: 18
HOTEL BOTANICO
Rua Mãe Dágua nº16-20
HOTEL VIP SANTA IRIA
Estrada Nacional 10, Nº 1260
RESIDENCLA OLIVEIRA
Rua dos Caminhos de Ferro, 70-20
HOTEL TIARA PARK ATLANTIC LISBON
Rua Castilho, 149 - 1099-043
RESIDENCIAL JARDIM DA AMADORA
Lg Major Humberto Da Cruz No 3, Amadora - 2700 - 545
HOTEL INTERNACIONAL Rua da Betesga, Nr 3 As Janelas Verdes Inn Tel: 21 86 396 81 43
SHERATON LISBOA HOTEL Tel: 21 357 57 57

GECE KULÜPLERİ .

Gara Maritima Da Alcantara, Salsa Latina, Blues Cafè, rua da Cintura do Porto, Edificio 226; Alcântara-Mar, rua da Cozinha Economica 11; Bar do Rio, Armazen A-Porta 10, Cais do Sodre; Speakeasy vardır.
Yemek Yerleri...
Lizbon'da yemek denilince akla ilk gelen deniz ürünleridir. İstiridyeler, ıstakozlar, balık çeşitleri içinde ağız tadınıza uygun olanı seçebilirsiniz. Üstelik fiyatları da oldukça uygundur. Klasik Portekiz yemeklerinin tadına bakmak istiyorsanız, Bairro Alto'daki herhangi bir restorana girebilirsiniz. Brada bulunan restoranlar genellikle küçük işletmelerdir. Çoğunlukla buradaki restoranlar aile tarafından işletilen, ufak ve ucuz yerler. Kentin en lüks restoranları ise eski bir rıhtım olan Kais ve Blues. Buralarda Lizbon cemiyet hayatının önde gelenlerine rastlayabilirsiniz.

Yemek sonrası ise tatlı Portekiz şaraplarının tadına bakmayı ihmal etmeyin.

RESTAURANTE ELEVEN / TEATRO NACIONAL DE CARLOS : Deniz ürünlerinin tüm çeşitlerini burada bulabilirsiniz.Sonrasında da keyifle kahvenizi yudumlayabilirsiniz. / Largo Sao Carlos no:2 91/6892285 / PERRIRINHA DE ALFARNA : Alfamo bölgesinde bir yemek yeri.Oldukça köhne bir yapıdır. 1 Beco Do Esrırato 8868209 / RUA DE BELEM : Çörekleri ile ünlüdür. Kesinlikle bu çöreklerden tatmalısınız. Belem manastırının olduğu yerdedir. / REFUGIO DA ROCA : Izgara kalamar yemek istediğinizde gidebileceğiniz bir yerdir. Fakat saat 15:00 e kadar gitmelisiniz. O saatten sonra servis yapılmıyor. Estrada Do Cabo Da Roca 27 9290898 / BAR IGCOGNITO 29 Park Place, Cagheys Park, Cardiff, CF10 3BA 02920412190 / FOUR SEOSENS HOTEL RİTZ LISBON

Nasıl Gidilir
İstanbul’dan Lizbon’a Salı, Perşembe ve Pazar günleri seferler var. .Ulaşım genellikle metro ile yapılır.

En önemli havaalanları Lizbon’daki Portela Havaalanı, Faro, Porto’daki Francisco Sá Carneiro Havaalanı, Funchal (Madeira), ve Ponta Delgada’dır (Azorlar).

Bunun dışında şehrin her yerine tranvaylar ile ulaşabilirsiniz.Lizbon’da yüzyılı aşkındır kullanılan tramvayların yanısıra üç adet füniküler de oldukça ilgi çekmektedir. Bunlar Elevador da Glória, Elevador da Bica ve Elevador da Lavra ‘dır. Feribotla Tejo nehrinden karşıya geçmek isterseniz, 10 dk. gibi bir zamanınızı alacaktır. Üstelik manzarının güzelliğini de doyamayacaksınız.
http://www.turkiyeinternette.com/eksayfa/dunyadan_gezi_lizbon.html
TİN


 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..