Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '13

 
Kategori
Bilim
 

Dünyadan 10 meşhur engelli

 

Nice insanlar vardır ki, sağlam oldukları halde  dünyadan hiç yaşamamış gibi ayrılırlar ve geride ne bir iz, ne bir eser, ne de bir  isim bırakırlar.

Öyle insanlarda vardır ki, engelli olmalarına rağmen  adını altın harfler ile tarihe yazarak yüzyıllar boyunca  kendilerinden bahsettirirler. Sizlere dünyada iz bırakan 10 başarılı engelli insanı tanıtalım dedim.

TİMURLENK (AKSAK TİMUR)

1336-1405 yılları arasında yaşamış olan  Timurlenk Türk Moğol soyundan gelmesine rağmen tüm Asya ‘yı  istila edecek kadar  başarılı olmuş bir hükümdardır. Tarihe meşhur Ankara savaşı olarak geçen savaşta   Yıldırım Beyazıtı esir alarak  Osmanlı İmparatorluğu sarsmıştır.

Timurlenk in adındaki lenk  eki aksak anlamına gelmektedir. Savaşlar sırasında ayağından ve elinden aldığı yaralar ile çolak ve  topal kalmasına rağmen ülkeler feth ederek dünyada  silinmez bir iz bırakmıştır.

ABRAHAM LİNCOLN (ABD'NİN 16. CUMHURBAŞKANI)

1809 ve 1865 yılları arasında yaşamış olan Abraham Lincoln, eller ve ayaklarının büyük olması ve vücudunda elleri ve parmaklarının  orantısızlığı ayaklarının uzun ve ince olması, miyop olması yüz şeklinin Marfan Sendromu  bulunduğunu göstermektedir. Gözlerinde sorun babasında ve çocuklarında da bulunmaktadır.

Lincoln siyasi hayatında ilk başta  yenilgilerle  başlamasına rağmen inat ederek ve azimle ABD'nin unutulmaz başkanları arasında yer almış ve ülkesinde köleliği kaldıran Başkan olarak tarihe geçmiş aynı zamanda bilge bir insan olarak vecizeleri günümüze kadar gelmiş insandır. En meşhur sözlerinden birisi şudur” çile çekmemiş  insanların çok az meziyete sahip olduklarını tecrübe ettim.”

ROOSSEVELT (ABD'NİN 32. BAŞKANI)

Franklin Delano Roosevelt  1882 ve 1945 yılları arasında yaşamış olan  ABD'nin 32. Devlet Başkanıdır. Yapı olarak güçlü beden yapısına sahip değildir.

39 yaşında iken çocuk hastalığına yakalanmış ve  yürüyemez hale gelmiştir ve buna rağmen  azimle çalışarak siyasi rakiplerinin  kendisini engelinden dolayı siyasi malzeme yapsalar da ol bıkmadan usanmadan çalışarak 8.11.1932 tarihinde ABD'nin 32. Cumhurbaşkanı olarak  tarihe iz bırakır.

Ülkesindeki kaplıcalarda şifa araması engellilerin de o kaplıcalara akın etmesine  sebep olur. Kaplıcaları engellilerin faydalanacağı  tesislere dönüştürerek onlara destek olur.

Engelli olmasına rağmen sağlam kişiliği sayesinde inat ve azmi ile tam 3 kere devlet  başkanı olarak tarihe derin izler bırakır.

STEPHEN W. HAWKİNG

1942 yılında doğan Hawking Beyin Hücreleri  Kainatın  Gizemleri ile meşgul olan Astro Fizikçi  olan Hawking  ALS hastalığı  tedavisi mümkün olmayan bu hastalık sayesinde evrenin sırlarını anlatan kitaplara ve bilimsel çalışmalara imza atmıştır.

Bu hastalıkta beyin sağlam kalmasına rağmen bütün vücut çöker. Genel başarıda “ Beynin sağlam ise vücudunun neresi engelli olursa olsun, başarıyı yakalarsın” genel inancı adeta Hawking de  anlam bulur ve doktorların birkaç yıl ömür biçmesine rağmen  elli yıla yakın zamandan beri  yaşam mücadelesine bilimsel çalışmaları ile devam eden Hawking  evlenmeleri ve boşanmaları ile de  kamuoyunun gündemine gelmiş  buna rağmen Hawking  eleştirilere aldırış etmeden başarılarına devam etmiş  bir çok bilimsel  başarılara imza atmıştır.

BRAİLLE

1809 VE 1852 yılları arasında yaşamış olan Louis Braille  günümüzde bile kullanılan kabartma  harflerden oluşan ve Braille Alfabesi denilen alfabeyi keşfetmiş olan ve 3 yaşından bu yana görmeyen bir insan olarak  tarihe derin izler bırakmıştır. 

Önce öğrenci olarak, sonra öğretmen olarak Körler okullarında öğretmenlik yapan Braille aynı zamanda kitaplarda yazarak karanlık dünyasından sağlamlara ve kendisi gibi görme engellilere ışık olmuş ve ismi verilen Alfabe ile tarihe altın  harfler ile isim  bırakmıştır. Bugün bile körler okullarında Braille alfabesi okunmakta bu alfabe ile ülkemizde dergiler yayınlanmakta kitaplar neşredilmektedir.  İnsan  engelli bile olsa  hem sağlamlara hem de kendi gibi engellilere rehberlik edebilir inancını topluma  benimsetebilir ve yüzyıllarca isminden bahsettirebilir BRAİLLE gibi.

HELEN KELLER

Hem sağır hem dilsiz ve hem de kör olan  Helen keller 1880 ve 1968 yılları arasında yaşamıştır ve hem kör hem sağır olmasına  rağmen başarılı eserler  bırakmıştır. Helen Keller kör olduğu halde sağlam insanlardan daha çok kitap okumuş ve 88 yıllık yaşamında koklayarak dokunarak  hayatı anlamaya çalışmış  ve 10 kitap yayınlamıştır. Hatta hayatını anlattığı kitabı ile  kendisine ev bile almıştır.

İnsanlar arasında adaletsizliklere savaş açan Helen keller  buna rağmen insanın üretebileceğini  “Eğitim Her Engeli Aşar” inancı ile  kendisi gibi kör ve sağırların  eğitimle kimseye muhtaç olmadan yaşayabileceğini   ispatlamıştır. Hem yazmış hem konuşmuş  herkese umut aşılayan konuşmaları ile   destek olmuştur. Bu konuşmaları işaret dili veriyordu.

Şimdi en küçük zorluklarda mücadeleden ve gelişim gelişim yolculuğundan vazgeçen gençler Helen Keller’in hayatını ibretle okumalılar.

BEETHOVEN

1770 VE 1827 yılları arasında  yaşayan Ludwing Van Beethoven gittikçe artan işitme engeline rağmen Müzikte bugün bile  dinlenen meşhur eserler vermiştir. Sağır olmasına rağmen 9.senfonisini yazar ve bu eseri seslendirirken bile orkestrayı yönetmeye kalkar ama orkestra aslında onun yanında bulunan  şefe göre 9. Senfoniyi çalar ve   konseri dinleyenler Beethoven i ayakta alkışlar.

Beethoven’in hayatı bize insan isterse işitme engelli olmasına rağmen besteler yapabileceğini ve bu alanda  dünyaca tanınan eserler verebileceğini göstermektedir.

EDİSON

1847 VE 1931 yılları arasında yaşamış olan  Thomas Alva Edison  bir çok buluşa imza atmasına rağmen biz onu ampulü bulan adam olarak tanırız.

İşitme engelli olması onu umutsuzluğa sürüklemez ve bu onun yalnız kalarak yeni icatları için düşünmesine ve   kendini geliştirmesine sebep olur

Ampulü bulmak için 2000 deney yaptığı söylenir . Başarısız Deneylerden sonra  deneyleri bırakmasını söyleyen  dostlarına  “Ben   başarısızlığa uğramadım, 2000 tane  tecrübem oldu” sözü meşhurdur ve 2500 e yakın  buluşun  patentini  almıştır ve Gramafonun da mucidi olarak bilinir

BLUNKENT

İngiltere’nin ilk görme engelli içişleri bakanı olan Blunkent 1947 doğumludur ve  Kamu alanında dini özgürlüklerden yana  olmuş ve bakanlığı sürece bu konuda  mücadele etmiştir.

Blunkent  İngiltere de içişleri Bakanı olmadan önce İngiltere’nin ilk  görme engelli Eğitim ve İstihdam Bakanı olur  ve İçişleri Bakanı olduğu zaman aldığı radikal kararlar ile kamuoyunda zaman zaman  eleştiri ve takdirler  alır . 2004 yılında  özel meselelerinin kamuoyunun aşırı gündeme gelmesi üzerine istifa eden Blunkent’i Blair daha sonra Çalışma ve Emeklilik Bakanı  yapar.

LABORİT

Emmanuelle Laborit  Fransız Flim akristi olup, sinemada ve tiyatroda sağır dilsiz kadın rollerini başarı ile canlandırmıştır. 1972  doğumlu olan sanatçı işaret dilini öğrenip sanata yönelerek 17 yaşından bu yana    sinema filimlerinde rol almış   1997 yılında  “sessizliğin ötesinde “ filminde sağır anne  rolü  ile  ödül almıştır.22 yaşında iken otobiyagrafisini  “Martının Çığlığı” adı ile kaleme almıştır.

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..