Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '07

 
Kategori
Güncel
 

Dünyamız küresel ısınmasın!

Dünyamız küresel ısınmasın!
 

Sıcakların artmasıyla herkesin dilinde küresel ısınma söylemleri dolaşmaya başladı. Dünyanın ateşi çıktı, sıcaklık artışı mevsim normallerinin üzerinde. 78 yılın en sıcak gününü yaşadık. Sıcaktan bunaldığımız bu günlerde insan ister istemez geleceğini düşünüyor. Ne olacak bu küresel ısınma! Nasıl geriye döndürebiliriz bu kötüye gidişi? Her birimizin bilinçlenmesi ve sorumluluklarımıza sahip çıkmamız atılacak ilk adım. Küresel ısınma ile ilgili teknik bilgilerimizi artırarak işe başlayabiliriz. Dünya sıcaklığını artıran etkenler neler isterseniz bunlara bir bakalım.

Dünyanın sıcaklığını artıran etkenlerin başında; fosil yakıtların yakılması, dünya nüfusunun hızla artması, toplumdaki tüketim eğiliminin artması, ormanların azalması geliyor. Bu etkenler atmosferdeki karbondioksit, metan, diazotoksit ve kloroflorokarbon miktarını artıyor. Bunun sonucunda güneşten gelen ışınlar atmosferde soğutularak sıcaklığın artmasına neden oluyor. Son 50 yılda dünyamızın sıcaklığı 0.5 ile 0.8 derece artmış durumda. Önlem alınmazsa 21. yüzyılın sonunda dünyanın sıcaklığı 2 derece artacak. Aman ne olacak 2 dereceden deyip geçmeyin; bu artış sonucunda dünyada pek çok ülke sular altında kalacak, ekolojik denge bozularak milyonlarca canlı türü ortadan kalkacak, tatlı su kaynakları azalarak susuzluk baş gösterecek, çölleşme artacak. Belki üçüncü dünya savaşı petrol yüzünden değilde su yüzünden çıkacak!

Dünyamızın aydan çekilen o harikulade fotoğrafını hepiniz görmüşsünüzdür. Güzelim dünyamız bizlerin bencillikleri sebebiyle hastalanıyor. Acil müdahele gerekiyor. Her birimizin zorlanmadan gerçekleştirebileceği sorumluluklar var.

Örneğin;
Evde en çok kullanılan 5 ampülü en az enerji tüketen cinslerle değiştirmek. 2.5 milyon evde yapılan bu uygulama ile 1 yılda 800.000 aracın atmosfere verdiği sera gazına eşdeğer tasarruf yapmış oluyoruz. Aynı zamanda elektrik faturamız da düşük gelecektir.

Evlerdeki 2. televizyonları teke indirmeliyiz. Klimaların filtrelerini 3 ayda bir değiştirmeliyiz. Kirlenen filtreler hava akışını yavaşlatacağından cihaz daha fazla enerji harcayacaktır.

İşyerinize veya evinize alacağınız yeni ekipmanların mutlaka enerji tasarrufu fazla olanlarını tercih edin.

Su kullanımındaki savurganlık, hem enerji tüketimini, hem de su tüketimini artırmaktadır. Örneğin, diş temizliğinde ve traş olurken musluklar mutlaka kapatılmalıdır.

Tuvaletlerin sifonları, sızıntılara karşı gözden geçirilmelidir.

Ekili hobi bahçenizi mutlaka küçültün. Sulama gerektirmeyen alanları büyütün. Az sulama gerektiren bitkiler dikin.

Aracınızı hortumla değil de kova su ile yıkayın.

Evinizde ve işyerinizde, kullanmadığınız zamanlarda, TV, radyo, bilgisayar gibi elektronik cihazların fişlerini çekin.

Yaz aylarında evinizin güneş alan penceresine beyaz perde takın ve gün boyu kapalı tutun.

Ağaç dikin. Her ağaç atmosferden önemli ölçüde sera gazı (CO2) emer.

Yakın mesafelere yürüyün. Uzun mesafeler için metro ve tramvayı tercih edin.

Tüketimi azaltın.

Aracınızı düşük hızda kullanın. "Para sizin olabilir ama dünya hepimizin." *

*Küresel ısınmaya karşı alınacak önlemlerle ilgili bilgiler www.kuresel-isinma.org sitesinden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 42
: 3194
Kayıt tarihi
: 29.05.07
 
 

İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümünden mezun olmuştur.  Aynı üniversitede  Pedagojik formasyon..