Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '07

 
Kategori
Hızlı Tüketim
 

Dünyamızı nasıl kurtara biliriz?

Dünyamızı nasıl kurtara biliriz?
 

Pet şişeleri nasıl değerlendirilir diye düşünüyordum, fakat bu yazıyı sizinle paylaşmak istedim. Ben günde 2000 - 3000 kişinin geldiği bir hastanede çalışıyorum ve kantinde en çok alınan ürün su, kola, meyve suyu, bu ürünlerin ambalajını çöpe koyuyoruz günde 300kg atık malzeme toplansa kğ 1ytl ayda 9000 kg atık malzeme toplanıp satılsa bu paraylada hastaneye daha güzel malzemeler alınsa ben ortalama bir rakam verim belki daha fazla tutar .
İsviçre de beş milyon franga mal olan avrupanın en büyüğü tesiste, saatte 140 bin pet şişe ekonomiye yeniden kazandırılıyor, yılda 46 ton şişe adetin ortalamsı ise 1.2 milyar bunlarda spor gisileri, uyku tulumu, şeffe büro kağıtları ve ambalaj üretiminde kullanılmak üzere hammadde haline getiriliyor
- Poşet kullanmak yerine file kullana biliriz, büyük boy kase kağıdı kullanabiliriz veya bez torbalar kullanabiliriz.

- Avrupa’da artık ücretsiz poşet verilmemektedir, Herkes ayda bir poşet az kullansa yılda 100 milyon poşet daha az kullanılmış olur.

- Size verilen hediyelerin paketlendiği kâğıtları atmazsanız, birine hediye aldığınızda, paketlemek için tekrar kullanabilirsiniz.

- Seloteyp yerine kurdele ve artan yün parçalar ile hediyenizi paket ediniz.

- Strafor gibi maddelerden yapılmış tek kullanımlık bardaklar ve tabaklar, doğamız için büyük bir sorundur. Keşke satılmasa, lütfen kullanmayın. Bulaşık yıkamakta zevklidir, tembelik yapmayalım.

Bilgisayar yazıcılarında kullanılan eski tonerlerinizi dolturtun

- Bir kullanımlık ürünlerden kaçının

- İhtiyaç dışı kalan eşyalarınızı, onları kullanacak kişilere ve ilginç organizasyonlara ulaştırın. örneğin deniz feneri, vb.

. - Kışın karları bahçeye doğru körükleyin ki eridiği zaman akıp gideceğine toprakça emilip yeraltı suyunu beslesin.
- İçme suyunuzu sağlıklı olan cam kapta alınız.

- Ormanlık alana şişe ve cam atmayınız, yangın başlangıcı için neden olabilir.

- Eski şişeleri zevkinize göre boyayın ve sevdiklerinize hediye edin.

- Cam atıklar kırılarak cam tozu haline getiriliyor, sonra yüksek sıcaklıklarda tekrar şekillendirilip yeni ürünler oluşturuluyor.

- Geri dönen her bir ton cam için 100 litre petrol tasarruf ediliyor.

PET ŞİŞELER

Pet şişe en az iki bin yıl doğadan yok olmaz. PVC atıkları denizlerde ve doğamızda binlerce hayvanın ölümüne neden olmaktadır. Sincaplar içine giriyor, yılda 100 milyon balık onları yiyip ölüyor. Deniz anası zannediyorlar. Aynı zamanda yağmur sırasında kanalizasyonları kapatıp “sel baskınlarına” neden olurlar. Aslında pet şişeler çöpe karışmadan ayrı toplansa değerlendiriliyor. Kilosunu 1YTL’ye satın alınıp ayrıştırma, yıkama, kimyasal işlem ve kurutma safhalarından sonra granül halinde elyaf hammaddesi olarak kullanan bir çok ilde özel tesisler var.

UÇAN BALONLAR

Çocukların oynarken ellerinden kaçırdıkları uçan balonların denizlere düşmesi, deniz canlıları için büyük bir tehlike oluşturmaktadır.

NAFTALİN !

Doğal yaşama büyük zarar veren “naftalini” kullanmamaya gayret ediniz. Naftalin yerine pul biberde veya beyaz biberde işe yaradığı söylenebilir.

LAVABOYA DÖKÜLEN YAĞLAR !

Evsel atıklara bağlı su kirliliğinin % 25’i bitkisel ve hayvansal yağların kanalizasyona dökülmesinden
kaynaklanıyor. Otel, lokanta ve yemek firmalarının hayvansal yağ atıklarının ayrı toplanması gerekir.

KOLALI İÇECEKLER

İçmeyin, kolalar içindeki fosforik asit bir bifteği iki günde ve bir çiviyi ortalama dört günde eritebilir. Bunu duyunca tüylerim diken diken oldu çünkü ben kolayı çok severdim..

EVLERDEKİ İLAÇLAR

Tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilâçlarınızı kesinlikle normal çöpe atmayın. Doğa için çok zararlıdır, biriktirin. Eczaneye gösterin veya yakınınızdaki bir hastanenin “tıbbi atık” deposuna götürün. Tarihi geçmemiş fakat kullanılmayan ilaçlarınız varsa lütfen bunları hastaneler bırakın.Doktorlarımız bunları ihtiyaç sahibi insanlarımıza ulaştıracaktır.


KAĞIT, AĞAÇ VE ORMAN DEMEKTİR !

- Almanya’da kağıt geri dönüşüm oranı % 90 iken, ülkemizde sadece % 60’dır.

- Kibrit yerine çakmak, selpak yerine peçete veya bez mendili tercih edelim.

- Tuvalet kağıdınız ikinci hamur olsun.

- Okuduğunuz gazete ve mecmuaları herkesin istifade edeceği yerlere bırakın. Doktor muayenesi, metro veya okul kitaplığı gibi.

- Davetiyelerinizi ve kartvizitlerinizi ikinci hamur kağıda bastırın ! kendinize yapabilirsiniz.

- Birinci hamur kağıda basılmış, hiçbir kültür değeri olmayan “anlık” zevkle toplumu uyutan magazin ve futbol dergilerini satın almayın.

- Hallerde ahşap kasa kullanımına son verelim.

- Örneğin “tarım kredisi” alanlara ağaç dikme zorunluluğu getirilmelidir.

- Afyonda evlenen çiftlerin on fidan dikmeleri şart koşmuştu eski belediye başkanımız Hayrettin Barut önce çok şaşırmıştım neden isteyen gitsin diksin diye ama şimdi çok haklı olduğunu görüyorum, kişi başı 10 ağaç demesini isterdim.

daha ayrıntılı bilgi çin wwwiderki.com adresinde değerlndire bilirsiniz.

 
Toplam blog
: 41
: 1831
Kayıt tarihi
: 26.12.06
 
 

hayattttt  ..