Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '08

 
Kategori
Hızlı Tüketim
 

Dünyanın adaleti

Dünyanın adaleti
 

Gazetelerde ve Tv.lerde bir haber.

Her yıl Dünyada 48 milyar $ değerindeki gıda maddelerinin ya ulaşım, ya da günü geçtiğinden çöpe atıldığını bildiriyorlar.

Ya bizim ülkemizde, eğer mir markette ucuz bir gıda maddesi bulursak, hemen üzerine saldırıyoruz. Ve yiyeceğimizden daha çoğunu alıp, kısa sürede marketlerin dolu olan o(!) ucuz mamulünü, tüketiyoruz.

Dedik ya ucuz!..Hiç kimse bu mamulün niye bu kadar ucuz olduğunu merak bile etmiyor. O nedenle tüm dünyanın gıda maddesindeki israfına bizim ülkemiz katkı yapmıyor.

Bizde son kullanma tarihi geçmiş, her türlü gıda maddesi dahil, ilaca varıncaya kadar etiketi değiştirilip, yeni ürünmüş gibi piyasaya sürülüyor.

İşte hazır kıyma, tavuk, sucuk, salam vs. Gibi ürünlerdeki ucuzluk, son kullanım tarihi geçmiş ürünlerde uygulanıyor.

Aynı ürünler için dünya ne yapıyor haydi çöpe!..

Gelin bu konuda çıkan haberlere de bir göz atalım.

Amerika'da gerçekleştirilen bir araştırma, süpermarketlerin yılda 20 milyar dolarlık gıdayı, son tüketim tarihi geçtiği için çöpe attığını belirlenmiş.

Bu israf, bütün Avrupa'nın israfının nerdeyse iki kat kadarmış. Birleşmiş Milletlerin son hesaplamalarına göre ABD'de süpermarketlerin ve evlerin buzdolapların çöpe giden gıdanın yıllık bedeli de 48 milyar doları buluyor. Bu israfın en önemli sebeplerinden biri ABD'de birçok gıdanın tüketiciye ulaşmak için ortalama 800 kilometre yol kat etmesi olarak gösteriliyor. Gıdaların bir kısmı bu uzun yollarda telef oluyormuş

Birçok süpermarketin, vitrinlerine ve sergi raflarına çok fazla gıda yığması da bir başka sebep.

Bu gıdaların çoğu daha sonra çöpe gidiyor. Ancak, son ekonomik krizden sonra süpermarketlerde bu tür raflara ve vitrinlere daha az gıda konuluyor.

Şimdi bu haberi inceleyince, insanın aklına, Afrika da açlıktan ölen, kara derili insanların yoksulluğu geliyor. Bırakın 40 Milyar $ ı onun yarısı kadar değerdeki gıda maddeleri bu ülkelere gönderilse, ülkelerde ne açlık, ne sefalet ne de açlıktan ölümler olur.

Açlıktan insanları ölün bu ülkelerin geçmişine bir bakın bakalım… Kim kimin sömürgesiymiş, bu ülkelerin tabi zenginlikleri kimler tarafından kullanılmış ve bir lokma ekmeğe nasıl muhtaç edilmişler!..

Bu durum, şu güzel atasözümüzü ne de güzel anlatıyor değil mi? “Tok açın halinden anlamaz”

İşte dünyanın adaleti! Bir tarafta insanlar açlıktan ölüyor. Bir tarafta da üretilip, satışa sunulan arz fazlası mamuller, çöpe atılıyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..