Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '09

 
Kategori
Psikoloji
 

Dünyanın en alışılmadık terapisti

Dünyanın en alışılmadık terapisti
 

DÜNYA AVUÇLARINDA .FARKINDA MISIN?


E-postamda Joe Vitale ait bir yazının çevirisi vardı. Başlıkta 'Dünyanın En Alışılmadık terapisti' olunca tüm algılarım açıldı. Sosyal bilimlerde insana dair ne varsa söylenmedik bir şey kalmadı. Yani artık deniz bitti. Mevcut yöntemler ve teknikler yetersiz kalmaya başladı. Her alanda olduğu gibi bize de alternatif çözümler gerekiyor. Bu çeviri tam da ihtiyaç duyduğum ‘an’ da önüme serildi. Çeviride :

Hawaii'de, bir koğuş dolusu akıl hastası suçluyu onları hiç görmeden tedavi eden terapist Dr. Ihaleakala Hew Len den bahsediliyordu.

Hawaii Eyalet Hastanesi'nde çalışan Dr. Ihaleakala Hew Len. Terapistlerin bir ay içinde istifa ettikleri; Hastane personelinin sıkça hastalık izni aldığı ya da istifa ettiği; çalışanların, hastalar tarafından saldırıya uğrama korkusundan dolayı, sırtlarını duvara çevirerek yürüdükleri, koğuştaki akıl hastası suçluları 'ho'oponopono' adında bir Hawaii iyileştirme yöntemi kullanarak ve hastaları hiç görmeden, sadece dosyalarını inceleyerek tedavi eder.(!)

Birkaç ay sonra, daha önceden ellerli kelepçeli dolaşan hastalara serbestçe dolaşmaları için izin verilmeye başlanır ve ağır ilaç tedavilerine maruz kalan hastalar ilaç tedavilerini bırakırlar.Hatta serbest bırakılmaları konusunda hiç ihtimal olmayanlar bile serbest bırakılır.

Dr. Len e "Bu insanların değişimine sebep olacak ne yaptın?" diye sorulduğunda,

"Onları yaratan kendi parçamı iyileştirdim. Hastaların dosyalarına bakarken Sadece, tekrar ve tekrar 'özür dilerim' ve 'seni seviyorum' dedim, " cevabını verir.


Bu yöntemi bırakın uygulamak, anlaşılır kabul etmek bile oldukça zor gelebilir.

’ho'oponopono' tekniği bize suçlamanın kolaylığını bırakarak sorumluluk almak gerektiğini ve başkasının iyileşmesinin önce benim iyileşmem olduğunu öğretir.


Pozitivist düşünce sistemine alışık olanlar için bu bir tür büyücülük gibi bile algılanabilir. Saçma olduğu düşünülebilir.


Tam da bu nokta da Ken Keyes Jr.'ın "The Hundredth Monkey", "Yüzüncü Maymun" isimli kitabında bahsettiği, Duke Üniversitesi'nden Doktor J.B. Rhine tarafından da değişik konularda tekrarlanan ve her seferinde aynı Sonuç alınan deney Dr. Len in uyguladığı bu tekniği destekler sonuçlar içerdiğini gördüm.

100.maymun fenomeni olarak ta bahsedilen bu çalışmada, Koshima adasında maymunların beslenmesi için kumların içine tatlı patates bırakılır; adanın maymunları da tatlı patatesin tadından kumlu da olsa hoşlanır.

Bir gün, on sekiz aylık İmo isimli dişi maymun, tatlı patatesleri en yakın su birikintisinde yıkayarak yemeyi akıl eder. Bu buluşunu annesine de öğretir, İmo'nun arkadaşları da patateslerini yıkayarak yemeyi öğrenir ve kendi annelerine de öğretir. Bu yeni davranış biçimi bilim insanlarının gözleri önünde, yavaş yavaş maymunlar arasında yayılır.

1952 ve 1958 yılları arasında genç maymunlar, beslenmelerini daha zevkli hale getirmek için, kumlu tatlı patateslerini yıkamayı öğreniyorlar. Bu daha sağlıklı ve zevkli yeni davranış biçimini çocuklarını taklit ederek onlardan yeni bir şey öğrenen yetişkin maymunlar da kazanıyor. Yeniliklere açık olmayan, çocuklar ve gençlerden de öğrenilebileceğini düşünmeyen, kendi bildiklerini tekrar eden yetişkin maymunlar ise kumlu patates yemeye devam ediyor. 1958'in sonbaharında çok şaşırtıcı bir şey oluyor. Koshima maymunlarının bir kısmı (diyelim ki 99 maymun) artık patateslerini suda yıkayarak yemeyi öğrenmiş oluyor.

Bir sabah, gün doğarken yüzüncü maymun da patateslerini yıkayanlar arasına katılıyor. İşte o an her şey değişiyor. Aynı günün akşamı, adadaki hemen hemen tüm maymunlar, patateslerini yemeden önce yıkamaya başlıyor. Yüzüncü maymunun ilave enerjisi her nedense devrim yaratıyor!

Bilim insanlarını şaşırtan asıl sürpriz, bu adayla doğrudan bir ilişkileri olmadığı halde, diğer adalardaki maymun kolonilerinin de aynı anda patateslerini yıkamaya başlamaları... Yeni bir düşünce ve davranış tarzı, toplumları oluşturan fertlerin belirli bir oranı tarafından benimsendiği an, bu yenilik, mesafenin önemi olmaksızın zihinden zihine aktarılabiliyor.

Yani, "Yüzüncü Maymun Fenomeni" denilen bu fenomen şunu gösteriyor:

Yeni bir düşünce, yeni bir yol, toplumda sadece belirli sayıda insanlar tarafından biliniyorsa, bu yenilik sadece o kişilere ait bir şey oluyor. Ama "bilenlerin" sayısı belli bir kritik noktaya ulaştığı an, sadece bir kişinin daha "yeni yol"a katılması, toplum bilincinin aşama geçirmesine yol açıyor. Yeni düşünce, birdenbire herkes tarafından düşünülmeye başlanıyor. Niceliğin niteliğe dönüşme noktası...

İnsanları ve canlı cansız her şeyi birbirine bağlayan enerji ağı içinde sadece tek bir kişinin başlattığı değişimin bile zamanla diğer insanları etkilemesiyle ulaşılan bir Kritik Kütlenin yada Eşik Noktasının tüm insanlığı etkileyen bir kuantum sıçrayışı etkisi yaratabilmektedir.


Dünyayı değiştirebilmemiz için önce kendimizi değiştirmeli ve geliştirmeliyiz. Tıpkı Dr. Len ‘in, maymun İmo’nun yaptığı gibi.

 
Toplam blog
: 32
: 1690
Kayıt tarihi
: 16.09.08
 
 

1970 yılında istanbul'da doğdum. Marmara üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. Psik..