Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '20

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

DÜNYANIN EN ANLAMLI MÜZİĞİ

Merhaba Dünya. Selam olsun insana, emeğe, kardeşliğe kıymet verenlere, yaşadığımız acı tatlı her anı en güzel şekilde değerlendirenlere. Selam olsun bir melodinin ritmine kapılıp ruhunu dinlendirenlere. Selam olsun tüm engelleri kaldırıp yüreğiyle hareket edenlere. Selam olsun, şu an kalemimden dökülenlere ortak olan herkese... 
 
Bugün 7 Haziran Türk İşaret Dili Bayramı. İşaret Dili, konuşma ve işitme engelli kardeşlerimizin, birbirleriyle ve diğer insanlarla iletişim kurabilmek için el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel bir dildir. İşaret Dili Bayramı resmi olarak 2007 yılından bu yana ülkemizde ve aynı zamanda KKTC'de de kutlanmakta. Bu özel ve güzel günde sizi muhteşem bir orkestrayla tanıştırayım mı? Dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan "Anonim İşitme Engelliler Orkestrası"nı İşaret diline ve müziğe gönül veren biri olarak gururla takdim ediyorum. Tanıyanlar sevenler çok ama, tanımayanlar vardır belki diye hem onlar da tanısın hem bu güzelliği bir de benden dinleyin diye aldım kalemi elime. 
 
Ezelden beri müzik ve işitme engeli hep birbirine zıt kavramlar olarak bilinse de, işitme engelli bir bireyin müzik yapamayacağı inancı hüküm sürse de, Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir'in 1997 yılında yazdığı ve 2004 yılında ilk deneysel çalışmasını gerçekleştirdiği "Renklerle İşitme Engelliler Metodu" sayesinde her şey değişti. Duymadan da müzik yapılabiliyor. Bu önemli çalışmalar sayesinde "Müzik yapabilmek için ilk aranan öncelik işitmedir" düşüncesi tarih oldu. Dünyada bireysel olarak işitme engelli müzik performansları vardı fakat tamamı işitme engelli bireylerden oluşan toplu bir performans sergileyen orkestra yoktu. Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir'in uzun yıllar üzerinde çalıştığı bu sistem ile performanslarını icra eden "Anonim İşitme Engelliler Orkestrası" bu zamana kadar yapılan çalışmaların en son örneği, en güncel versiyonu ve dünyada bir ilk. Ülkemiz, engelli kardeşlerimiz, işaret diline gönül verenler ve müzikseverler adına nasıl gurur verici güzel bir çalışma ve büyük bir emek. Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir'i gönülden kutlayarak, saygı ve şükranlarımı sunuyor, başarılarının devamını diliyorum.
 
Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir'in çalışmalarıyla kurulan ve daha önce farklı kurumlarda yer alan orkestra, yine Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir'in çalışmalarıyla bu kez Anonim Yapım çatısı altında toplanarak başarılı işlere imza atmaya devam ediyor.
 
Eğitim kadrosunu Sayın Sevim Kesir Özdemir, başarılı müzisyenler Fırat İkisivri ve Serkan Polat'ın üstlendiği bu muhteşem orkestrada bateriden percussiona, bas gitardan klasik gitara, piyanodan bağlamaya, ksilofondan, flüt ve kemana kadar tüm müzik aletleri çalınabiliyor. Orkestramızın kıymetli üyeleri arasında ise Ali Musa Yıldız, Asya Çelik, Ayşe Baypınar, Batuhan Uçaner, Can Karahan, Ceylin Palaz, Çiğdem Çimen, Ela Özbakır, İnci Özcan Üner, Kadir Durmuş, Nazlı Özdemir, Özlem Kırtıl, Sahire Karahan, Elif Uygunoğlu ve Kaan Özdemir yer alıyor. Yazarken düşündüm de zoru başarmak bu olsa gerek. El ele verince, tüm engelleri kaldırıp yürekle hissedip inanınca, sabır, özveri, çalışma, azim, birlik ve beraberlik sonucunda nasıl güzel şeyler çıkıyor ortaya. Sayın Sevim Kesir Özdemir'i, Fırat İkisivri ve Serkan Polat'ı, tüm orkestra üyesi kardeşlerimizi gönülden kutlar, başarılarının devamını dilerim kendilerini tanımaktan onur duydum. 
 
Gelelim bu güzel ekibimizin çalışmalarına. İşitmemelerine rağmen enstrümanları çalabilmeleri büyük maharet, hem de aynı anda...Onlar açısından düşünürsek birbirlerinden bağımsız gibi, madalyonun diğer yüzünde ise aslında her biri omuz omuza aynı notayla, aynı anda dinleyiciyle buluşuveriyorlar. İşaret diliyle seslendirdikleri eserleri izlemek hele, müthiş keyifli. Hep birlikte sergiledikleri işaret dili performanslarının yanında gülen yüzleri ve pozitif enerjileri bir anda yüreğinize dokunmayı başarıyor. Size büyük lezzet aldığım, keyifle, ilgiyle takip ettiğim son çalışmalarından bahsedeyim. Kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. Hatta şu anda bir kez izlemekle kalmayacağınızı geçiriyorum içimden...(Daha önceki performanslarını ve sahne aldıkları programları da büyük beğeniyle takip etmiştim izleyiciyi mest etmişlerdi belirtmeden geçemeyeceğim.) Bu güzel orkestra geçtiğimiz günlerde Taner Ölmez, Serkan Keskin ve Fırat İkisivri'nin biraraya gelerek oluşturdukları, müzikseverlerin ilgi ve beğeniyle takip ettikleri, adından sıkça söz ettiren "Barabar" gurubunun "Memleket Nere" albümünde yer alan "Aman Of" adlı eserini, işaret diliyle seslendirerek eğlenceli bir video çekmiş. (Daha önceki yazı ve paylaşımlarımdan Barabar'ı ve Aman Of'u çok sevdiğimi bilen okurlarım, takipçilerim ve arkadaşlarımın "Aaaa senin şarkın" dediklerini duyar gibiyim:) )İzlemeyen çok şey kaçırır benden söylemesi. Eskisi gibi burada görsel paylaşamıyoruz yoksa anında izleyebilirdiniz. Yazılarımı sosyal medya hesaplarım üzerinden okuyanlar için videoyu paylaştım oradan ulaşabilirsiniz. Bu arada "Anonim İşitme Engelliler Orkestrası"nın çalışmalarını sosyal medyada Fırat İkisivri, Anonim Yapım, Anonimieorkestrası hesapları üzerinden takip ederek, bu keyifli yolculukta siz de yerinizi alabilirsiniz. 
 
İstedim ki bu özel ve güzel günü "Türk İşaret Dili Bayramı"mızı hep birlikte, engelli kardeşlerimizle beraber, günün anlam ve önemine yakışır şekilde kutlayalım. "Anonim İşitme Engelliler Orkestrası" bize gösterdi ki engel yok...İnsan gönlüyle hem işitir, hem konuşur, hem öğrenir, hem başarır, hem paylaşır ve daha neler neler... Yeter ki başarabileceğimize, yapabileceğimize, zorun üstesinden gelebileceğimize inanalım. El ele verince, sabırla, disiplin ve özveriyle, dayanışmayla, saygı ve sevgiyle, azimle her şeyin üstesinden geliniyor engel yok ve bu azimli orkestrayı yakından tanıyınca buna bire bir şahit oluyorsunuz.
 
El ele vermek deyince, yeri gelmişken başarılı orkestramızın bir de albüm yapma hayali var. Eğer gerçekleşirse dünyanın ilk İşitme Engelliler Albümü olacak ve yine inovatif bir orkestra olan "Anonim İşitme Engelliler Orkestrası"ndan dinlemiş olacağız. Bu gururu da paylaşmak için heyecanla bekliyorlar... Dilerim her şey gönüllerince ve yolları açık olsun. Bizler her daim yanlarındayız. Biliyorum onlar yine başarır, el ele bunun da üstesinden gelirler. Laf aramızda, valla ben de şu an ki gibi gururla, heyecanla yazarım da yazarım:)...
 
Bu güzel orkestranın kurulmasında ve çalışmalarında emeği geçen, başta Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir olmak üzere, Sayın Sevim Kesir Özdemir'in, başarılı müzisyenler Fırat İkisivri ve Serkan Polat'ın, orkestrada yer alan tüm üyelerin ellerine, emeklerine, yüreklerine sağlık olsun. Yaptıkları müzik bence dünyanın en anlamlı müziği. Bundan sebeptir ki, şu an ellerimi iki yana açıp sağa sola sallayarak kendilerini işaret diliyle canı gönülden alkışlıyorum. 7 Haziran İşaret Dili Bayramı'mız kutlu, mutlu olsun. Bir sonraki buluşmamıza dek sağlıcakla kalın.
 
(Katkılarından dolayı Sayın Fırat İkisivri'ye teşekkür ederim.)
 
SİBEL YILMAZ 
 
(Haber ve yorum şahsıma aittir, kaynak gösterilmeden paylaşılamaz.)
 
Toplam blog
: 145
: 716
Kayıt tarihi
: 22.02.18
 
 

1978 Bursa doğumlu. Kelimelerin Dansı ve Kırmızı Vosvos kitaplarının yazanı. Eşi ve kızları olmaz..