Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '07

 
Kategori
Mizah
 

Dünyanın en anlamsız yasakları - 5

Dünyanın en anlamsız yasakları - 5
 

İngiliz Savcı David Crombie der ki; “Louisiana’da, anaokulundan liseye kadar tüm öğrenciler, öğretmenlerine ‘bayım’ ya da ‘hanımefendi’ demek zorundadır.” Bu, Louisiana denilen memleket, bizim meşhur, namı kendinden azametli Sam Amca’nın, Amerika’sından başka bir yerde değildir, vallahi de billahi de.

Ya kardeşim, hani bu arkadaşların ülkesi özgürlükler ülkesiydi? İstedikleri kıyafetlerle okullara giden çocukları, yaş on sekiz oldu mu evini ayıran gençleri, çocuklarıyla zamparalığa çıkan babaları, kızının çıktığı çocuğa aşık olan anneleri falan vardı hani bunların? Yoksa bu mevzular, hep film icabı mıydı? Yok vallahi inanmam...

Hep diyoruz ya filmleri film gibi seyretmek lazım diye. Hoolywood’un Amerika’sı ile Başkan’ın Amerika’sı çok farklı. Hadi sıkıysa gelsin bir Tom J.R. da lisedeki matematik hocasına “Kel Mahmoud” diye hitap etsin. “Bayım” diyecek kardeşim, o kadar.

Şöyle bir hafızamı yokladım, yirmi-yirmi beş sene öncelerime yelken açtım. Ne isimler takmıştık öğretmenlerimize? Ki bizim nesil yine yunmuş yıkanmıştı sonraki gelenlere göre, haylazlıkta: “Eşşekçi Kadir-Biyolojici”, “Şapşal Şebo-Matematikçi”, “Izdırap Nermin-Coğrafyacı”, “Afiyet Olsun Cevdet-Kimyacı”, “Dandanakan Mustafa-Tarihçi” ve daha neler neler. Her birinin hatıraları önünde saygıyla eğiliyor; sağsalar ellerinden öpüyor, Rahmet-i Rahman’a kavuştularsa gani gani rahmet diliyorum. Bir öğretmen çocuğu olarak.

Bazen, tertip edilen okul eğlencelerinde kendi taklitlerini, kendilerine yapardık. Katıla katıla gülerlerdi. Bu kadar da büyük, geniş yürekli ve erdemlilerdi yani.

Türk sinemasının kült olmuş filmlerinin en başında “Hababam Sınıfı” serisi gelir. Rıfat Ilgaz ustanın mayasıyla, Ertem Eğilmez üstadın ortaya çıkardığı lezzet harikası yani. Melih Kibar’ın o muhteşem film müziği, hangi Türk evladının ta yüreğine nakşolunmamıştır ki? Orada bile “Kel Mahmut”lar, “Sıfırcı” bilmem neler arz-ı endam ederler, yıllardan beridir, gönül iklimlerimizde.

Diyebilirsiniz, Sam Amca’nın orada da ne öğretmenler var ki seri katil, psikopat, tecavüzcü oluyor ve yüz kızartıcı suçlar işliyorlar. Doğrudur efendim, kesinlikle doğrudur. İnsanoğlu çiğ süt emmiştir ve bu anlamda dili, milliyeti, şuyu, buyu çok fark etmiyor.

“Bayım lütfen ama inanın ki akşam elektrikler kesildi, bir de çok karnım ağrıdı ödevimi yapamadım bayım, inanın bana ne olursunuz...”

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..