Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Dünyanın en büyük gölü nerede dersiniz?

Dünyanın en büyük gölü nerede dersiniz?
 

Hazar Gölü


Kapalı havzaları dolduran geniş, durgun su kütlesi ya da karalar üzerindeki çanakları doldurmuş tatlı veya tuzlu su kütlesine göl adını veriyoruz... Peki dünyanın en büyük gölleri nerede, merak ediyor musunuz? Jabiroo Kuşu olarak bu konuda merakınızı giderecek bir araştırma yaptım ve dünyanın en büyük göllerinden 5‘ini sizler için sıraladım. Keyifli okumalar!

Hazar Gölü (Hazar Denizi)

Hazar Gölü, dünyanın en büyük tuzlu su gölü. Güney Doğu Avrupa ve Güneybatı Asya arasında yer alan bu göl aynı zamanda İran, Rusya, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan ile de komşu konumunda. Zengin petrol yataklarına sahip olan Hazar'ın yüz ölçümü 371 km2, ortalam derinliği 184 m, en derin yeri ise 1025 m.

Superior Gölü

Kuzey Amerika’daki Superior Gölü, Kanada ile ABD arasında yer alıyor. Dünyanın en büyük tatlı su gölü olarak bilinen bu göl, Buzul Devri asıllı. Bu nedenle gölde bol miktarda balık bulunuyor. Kışın sularının buz tutmasına rağmen, 6 - 7 ay boyunca gemi ulaşımı normal seyrinde sürüyor. 

Victoria Gölü

Victoria Gölü, Afrika’nın doğusunda Tanzanya, Uganda ve Kenya topraklarında yer alan, dünyanın Superior Gölü’nden sonra gelen en büyük ikinci tatlı su gölü, Afrika’nın ise en büyük gölü. Victoria Gölü aynı zamanda Nil Nehri’nin başlıca su kaynağını oluşturuyor. Toplam 68.422 km2‘lik bir alanı kaplayan göl, kenarları düzgün olmayan bir dikdörtgen biçimine sahip. 

Huron Gölü

Dünyanın en büyük dördüncü gölü Huron Gölü, Kuzey Amerika’da yer alıyor. Bu gölün adı ise bölgede yaşayan Huron halkına dayanarak, Fransız kaşifler tarafından verilmiş. Saint Clair Irmağı ile Superior Gölü’ne; Mackinac Boğazı ile de Michigan Gölü’ne bağlanan gölün uzunluğu 510 km, en geniş yeri 330 km, en derin yeri 215 m, ortalama derinliği ise 60 metre. Bu gölün bir başka özelliği ise, dünya üzerinde en çok adaya sahip olan göl olması. 

Michigan Gölü

ABD’de yer alan Michigan Gölü, buradaki beş büyük gölden biri. ABD’nin kuzeyindeki Mackinac Boğazı ve Huron Gölü’ne bağlanan gölün kuzey kısmının yılda dört kez donmasına ve şiddetli fırtınalara rağmen ulaşımda hiçbir problem olmuyor. Michigan Gölü, Büyük Göller içinde tamamı ABD’de olan tek göl. 58.016 km2‘lik bir alana sahip olan gölün en derin yeri 281 metre, uzunluğu 494 km, genişliği 190 km. 

Bir diğer yazım ''Fransız Riveryası’nda Gastronomi Şöleni: Les Etoiles de Mougins'' için tıklayın...

 
Toplam blog
: 67
: 2743
Kayıt tarihi
: 15.04.13
 
 

Jabiroo ismi bir tür Güney Amerika leyleğinden esinlenerek bulunmuştur. Jabiroo özel seyahat haya..