Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '11

 
Kategori
Futbol
 

Dünyanın en iyi futbolcusu kim?

Dünyanın en iyi futbolcusu kim?
 

Romário De Souza Faria, 1966-


Dünyanın en iyi futbolcusunun kim olduğu sorusunun iki tane muhatabı vardı, şimdi bu sayı üç oldu. Pele, Maradona ve Messi.

Kimisi Pele diyor kimisi Maradona, kimisi ise az da olsa belki, Messi.

Dünyanın en iyi futbolcusu aslında indirgemeci ve popülist bir sorudur. Gerçek manada ciddiyeti olamaz. Ama gazozuna bu tür sorular sorulur ve insanların büyük bölümü bu sorular düzeyinde konuyla ilgilenir.

Soru indirgemeci ve popülist olsa da, yine de, bu soruyu en makul şekilde cevaplamak için, bir futbolcuyu dünyanın en iyi futbolcusu olarak tanımlamamızı sağlayacak şeyin ne olduğu üzerinde düşünülebilir.

Burada sadece iyi futbolcu olmak yetmiyor. Futbol dışı özellikler de gerekli. Liderlik, cesaret, kendine güven, direnme gücü, savaşma azmi, idealizmi, hedefi, kazanma tutkusu, pes etmeme sabrı gerekli.

Dünyanın en iyi futbolcusu da mutlaka maçın son saniyesine kadar takımına liderlik yapan, maçı bırakmayan, bunu diğer oyunculara aşılayan ve futbol içinde, futbolsal başarılar yaratan kişidir. Böyle bir futbolcunun olduğu takıma karşı kazandığınızı, ancak hakem düdüğü çaldığı anda anlarsınız.,

Bu başarının sürekli olması da bir koşuldur. Bir kaç maç süper, bir kaç maç berbat vs. değil. Hemen hemen her zaman etkili olması gerekir.

Yenilik getirmek de başka bir koşuldur. Varolan ve bilinenlerin dışında futbola bir şey kazandırması gereklidir.

Bunların dışında futbolun söylem dünyasında da bir söyleme sahip olabilmelidir. Futbol üzerine konuştuğunda yeni, farklı bakış açıları olmalıdır.

Bütün bunlar kupalarla da taçlanmalıdır. Bu düzeyde birini gerçek kılan kazandığı kupadır.

&

Dünyanın en iyi futbolcusu kimdir sorusu indirgemeci demiştik. Çünkü futbolculuk pek çok faktörden oluşuyor, kimi iyi golcü, kimi iyi kaleci vs. ve futbolun dışında başka faktörler de devreye giriyor, bir futbolcuyu futbol dışındaki şeyler de popüler hale getirebiliyor, bu nedenle net bir şekilde futbolcuları puanlandırmak mümkün değil.

&

Belki akılsal değil ama duygusal bir kriter gelişirilebilir. Kişinin beğeni anlayışında tavana vuran futbolcu dünyanın en iyi futbolcusu kimdir sorusuna cevap olabilir.

&

Benim kendi beğeni anlayşımda tavana vuran futbolcunun adı ne Maradona, ne Pele, ne de Messi olurdu. Bana kalırsa dünyanın en iyi futbolcusu Romario’dur.

Adamın her attığı gol nerdeyse sanat eseri gibidir. Müthiş bir zeka, müthiş bir yaratıcılık, müthiş fizik yeteneği, olmazı olur yapan, hiç akılda yokken gol pozisyonu yaratan ve bunu gole çeviren müthiş bir futbol sanatçısıdır Romario.     

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..