Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '10

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Dünyanın En Pahalı Yakıtı, Enflasyon %30

Dünyanın En Pahalı Yakıtı, Enflasyon %30
 

Nedensiz zamların sebebi Kyoto Antlaşması mı?


Dünyanın en pahalı YAKITI'nın sebebi nedir? Yoksa Kyoto Anlaşmasının bedeli fakir halkamı ödetiliyor?

Ülke 95 oktan benzin
(1 lt/dolar)


Türkiye 2.6
Hollanda 2.0
İngiltere 1.8
İtalya 1.8
Fransa 1.7
Japonya 1.5
Yunanistan 1.3
ABD 0.9
Rusya 0.8
Suudi Arabistan 0.1

İnsan yukardaki tabloyu görünce gerçekten canı sıkılıyor. Evet, petrol çıkran ve satan değil ithal eden bir ülkeyiz fakat bu rakamlar gerçekten moral bozucu ve insanlarımızda Hükümete olan güveni bitirme noktasına gelmektedir. Eminim bu adaletsiz zamlar Akpartinin oylarına çok olumsuz yansıyacak.

Hem işçilerin gırtlaklarından kesilen yıllardır biriken İşsizlik paraları işsizlere değil duble yollara harcanacak hemde bu zamlar piyasa daraltacak. İnsanlara "alın verin piyasaya can verin" diye yapılan reklamlar bu yapılan zamlarla vatandaş olmayanı ahrcayamayacak, zaten restorantta yemek yiyemeyen halk reklamlarda olduğu gibi "simit alın" teşvikine rağmen simit dahi alamayacak hale geldi.

AK parti, dini duyarlılığı olan insanlardan oy aldı, insanlar Ak Parti'ye DYP ve Anap'ın yolsuzluklarından kaçtığı için oy verdiler. Tamam elbette kriz vardı son 1-2 yıldır. Fakat şimdi krizin etkileri azalmaya başlamışken bu zamlar neyin nesi?

Bir yılda hemen herşeye %30 zam geldi, kimse yakıta gelen zammın herşeye yansımadığını iddia edemez? Sorun şu ki, enflasyon aslında %30 iken memura, işçiye çalışana yapılan zamların çok komik düzeyde kalması. Emeğin karşılığı bu mu? Allah Kuran'da "Çalışana emeğinin karşılığı vardır" derken neder çalınmakta emeklerin karşılıkları, neden emeklerin çalınmasına müsade edilmekte, bu verimliliği düşürmez mi?

Geçim sıkıntısı içerisindeki insanlar işlerini kaybetmemek adına işyerlerinde MALİYE nin sıkıştırmalarıyla dahada agresifleşen işyerleri yüzünden işçi sağlığı ve iş güvenliği maliyetlerinden kaçarken ve işçilerin hayatları risk altında TERSANELERDE VEYA KÖMÜR OCAKLARINDA ÖLÜRKEN suçlu sadece işyerleri mi? Yetkililer daha mı az suçlu?

Oysa yapılan zamlar, talebi daraltmakta, bu neden görülmemekte, insanlar aracını daha az kullanmakta, anne babasını ziyarete daha az gitmekte, işi olan arkadaşına daha az koşturabilmekte, hayat ZAMLARIN YAPILDIĞI NİSPETTE DAHA ÇOK KISITLANMAKTA ve ÇEKİLMEZ HALE GELMEKTE DEĞİL Mİ?

Türkiye'nin zaten kredi notu yüksek, borsa çıkış halinde ve herşey daha iyyiye giderken bu zamlar gerekli değildi. Türk halkının asgari ücreti 380 Dolar iken benzin'in 2 dolar 60 cent olması iç açan ve adil olan bir tablo değildir. Oysa bu oran Hollandada asgari ücretin yaklaşık 1500 dolar iken benzin daha da ucuzdur, sadece 2 dolar. Türkiye sanki asgari ücreti yüksekmiş halkının geliri yüksekmiş gibi benzini uluslararası listede en pahalı satan ülke konumundadır.

Ekonomiden sorumlu devlet bakanı, bu zamları mutlaka gözden geçirmelidir, zaten kış günü insanların gelirleri azalmışken bu zamlar halkı iyice bunaltmış durumdadır.

Ak parti, adındaki "A" ya uygun davranmak zorundadır, ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı ikide bir ham petrol fiyatları artmadığı halde bu zam yapmadan geliri arttırmalıdır.

Yoksa bu zamlar Türkiye'nin yeni imzaladığı Kyoto anlaşması gereğince, Karbon borsası için almak zorunda kalınan "karbon sertifikalarının parasının halka yükletilmesi mi? (Batı Ülkeleri yıllardır fakir ülkelerden karbon sertifikasını ucuza kapattılar)

Saygılar

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 0 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..