Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '11

 
Kategori
Dünya
 

Dünyanın en ünlü Türkleri

Ünlü olmak herkesin hayalidir. Geniş kitlelerin sevgisini kazanıp yapmış olduğu işte daha fazla tanınmak istemeyen insan neredeyse yok gibidir. Çoğu kişi küçük bir noktadan başlar ve adım adım ileriye giderek önündeki engelleri aşar. İşte bu engeller aşıldıkça insanlar sizi daha çok tanımaya ve tanıdıkça sevmeye başlarlar. Zamanla hayran kitleniz artar ve bazen hissederek bazen ise neyin nasıl olduğunu anlamayarak kendinizi bir anda ünlü kişiler arasında buluverirsiniz. 

Konumuz ün olunca da ülkemizin dışında tanınan isimleri sizlere tanıtmak istedim. Her biri kendi alanında başarılı olan bu kişiler yapmış oldukları işler ve yer aldıkları pozisyonlar neticesinde ülkemizin yurt dışındaki en büyük tanıtım elçileri olmayı sürdürmektedirler. Bazıları Türkiye’de çok fazla tanınmasalar da yurt dışında bulundukları yerlerde oldukça güzel işlere imza atmaktadırlar. Her ne kadar Çinlilerin Jet Li, Bruce li ve Jackie Chan’i, Fransızların Jean Reno’su, İspanyolların Javier Bardem, Fernando Torres’i, Almanların Claudia Schiffer’ı, Amerikalıların Brad Pitt’i kadar geniş kitlelerce tanınan Türk isimleri pek olmasa da alanlarında oldukça başarılı ve geniş kitlelerce tanınan Türkler arasında şu isimler yer almaktadırlar. Bu listeyi yaparken bazı kriterleri göz önüne almaya çalıştım ve elbette ki herkesi listeye yerleştiremedim. Unuttuklarım olursa ki mutlaka olacaktır, kendilerinden özür diliyorum. Sizler de ünü sınırlarımızın dışına aşmış benim eklemediğim isimleri listeye ekleyebilirsiniz. 

1. Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur: NBA severlerin yakından tanıdıkları isimler olarak göze çarpmaktadırlar. Yaşları 30’ların hemen başında olan bu isimler Türkiye’nin NBA’deki ilk temsilcileri olmuşlardır. Mehmtet Okur’un All Star seçilmesi ve Hidayet’in Orlando Magic’te başarılı bir grafik yakalaması Türk basketbolu için de oldukça önemlidir. Bu isimlerin yanında NBA’e yeni katılan Türk oyuncuları sayesinde ülkemizden NBA’e giden kişi sayısı giderek artmaktadır. 

2. Mehmet Öz: Dünyaca ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz ABD’de yapmış olduğu çalışmalar ile alanındaki en önemli isimlerin arasında yerini almıştır. Televizyon programları da hazırlayıp sunan Öz, dünyadaki en tanınmış Türkler arasında yer almaktadır. Çok sayıda makale ve alanında yazmış olduğu esere sahip olan Öz, halen ABD’de yaşamaktadır.  

3. Orhan Pamuk: Eleştirilir, sevilir ya da sevilmez ama bir gerçek var ki Orhan Pamuk dünyaca tanınmış Türklerin arasında en üst sıralardadır. Kitapları birçok dile çevrilmiştir ve Nodel ödülünü alan ilk Türk yazar olması onun daha geniş kitleler tarafından tanınmasına neden olmuştur. 

4. Nuri Bilge Ceylan: Son yıllarda ardı ardına yapmış olduğu başarılı filmler sayesinde adını dünya sinema endüstrisine kazandırma başarısını gösteren Nuri Bilge Ceylan 2008’de Cannes’da “En İyi Yönetmen” ödülünü alarak büyük bir başarıya imza attı. Aynı zamanda bir fotoğraf sanatçısı olan Ceylan, yurt dışında bulunan ço sayıda sinemasever tarafından bilinmektedir. 

5. Yaşar Kemal: Romanları 40’tan fazla dile çevrilen büyük yazar Yaşar Kemal “İnce Memed” romanıyla ününü dünya edebiyat çevrelerine altın harflerle yazdırdı. Eserlerinin tüm dünya genelinde çok sayıda baskısı bulunan Yaşar Kemal, en büyük Türk yazarları arasında yer almaktadır. 

6. Gazi Yaşargil: Tıp doktoru olan Gazi Yaşargil, beyin alanında yapmış olduğu çalışmalar ile çok sayıda ödüle ve büyük başarılara sahip olmasıyla tanınmıştır. ABD’de yapmış olduğu çalışmalar Gazi Yaşargil’i dünya tıp tarihine geçirecek kadar büyük öneme sahiptirler. 

7. Fazıl Say: Ünlü bir piyanist olan Fazıl Say çok sayıda yabancı ülkede konserler vererek ismini geniş kitlelere duyurdu. Aldığı uluslararası ödülleri ve başarılı çalışmaları ile alanında en başarılı Türkler arasında gösterilmektedir. 

8. Rıfat Özbek: İngiltere’de yaşayan modacı Rıfat Özbek dünyaca ünlü yıldızlara kıyafetler tasarlayacak kadar büyük bir isim olma başarısını gösterdi. Almış olduğu birçok ödül ile ismini başta İngiltere olmak üzere çok sayıda dünya ülkesinde duyurdu. 

9. Ferzan Özpetek: İtalya’da almış olduğu sinema eğitiminin ardından çektiği ilk film olan “Hamam” filmi ile tanındı. “Harem Suare”, “Cahil Periler”, “Kutsal Yürek”, ”Bir Ömür Yetmez” gibi başarılı filmlere imzasını atarak çok sayıda ödül kazandı. 

10. İdil Biret: Dünyanın en geniş repertuarlı piyanisti ünvanına sahip bulunan İdil Biret, mükemmel tekniği ve yorumlama gücüyle çok sayıda ödülü kazanma başarısını gösterdi.Polonya, İtalya ve Fransa hükümetlerinden üstün başarı nişanları kazanan Biret, dünyaca tanınmış Türk sanatçılarımızdan birisidir. 

11. Gökhan Hotamışgil: Tıp doktoru olan Hotamışgil ABD’de yaptığı araştırmalarla tanındı. Tümörler üzerinde çalışan bu değerli isim aynı zamanda çok sayıda patente sahiptir ve alanında en başarılı doktorlar arasında gösterilmektedir. 

12. Muhtar Kent: 26 yaşında Coca Cola’da çalışmaya başlayan Muhtar Kent bu firmada en alttan başlayarak tüm kademelerde görev aldı ve büyük bir başarıya imza atarak 2008 senesinde bu firmanın CEO’su oldu. Böylece ilk kez bir Türk uluslararası dev bir firmanın başına geçme başarısını gösterdi. 

13. Suna Kan: Keman virtiözü olan Kan, çok sayıda konserde yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Yabancı ülkelerden ödüller de alan Kan ülkemizin en değerli sanatçıları arasında gösterilmektedir.  

14. Ara Güler: Fotoğraf muhabirliği ile başlayan hayatı onu zamanla dünyaca ünlü isimlerin fotoğraflarını çekmesine kadar götürdü. Kendisini sanatçıdan çok foto muhabiri olarak gördüğünü söyleyen Ara Güler, çok sayıda ödüle ve kitaba sahiptir 

15. Sinan Şamil Sam: Boksör olan Sinan Şamil Sam çok sayıda turnuvaya katılarak ismini başta Almanya olmak üzere çok sayıda ülkede duyurdu. 2002 ve 2003’te Avrupa’da Ağır Boks Şampiyonu olmayı başardı. 2004 ve 2005 yıllarında ise ismini tüm dünyaya duyurarak Dünya Kıtalararası Boks Şampiyonluğunu kazandı. 

16. Semih Saygıner: Dünya bilardo severlerinin yakından tanıdıkları bir isim olan Saygıner çok sayıda turnuva kazandı. 1994’te ilk kez dünya şampiyonu olarak büyük bir başarıya imza attı. Türkiye’de bilardo sporunu ilk kez kitlelere tanıtan isim olarak tarihe geçti.  

17. Oktay Sinanoğlu: Türk Einstein’ı ismi ile bilim çevrelerinde büyük saygı kazanan Oktay Sinanoğlu yurt dışında yapmış olduğu birçok çalışması ile sayısız ödül kazanmıştır. Kimya ve moleküler biyoloji alanlarında dünyanın en önde gelen isimlerinin arasında yer almaktadır. Oktay Sinanoğlu’nun çok sayıda kitabı ve makalesi bulunmaktadır. 

18. Rıfat Karlova: Eğitim için Uzakdoğu’ya gitmesiyle başlayan yolculuğu Tayvan’da yer aldığı çok sayıda televizyon programı, reklam, dizi ve 100’ün üzerinde Çince tek kişilik oyuna dönüşerek ona Çinlilerin eğlence dünyasında tanınırlık kazandırdı. 2010 Hong Kong uluslararası stand up yarışmasında 2. olarak büyük başarı kazanan Karlova, Çince olarak yapmış olduğu şovlar ile çevre ülkelerde yaşayan Çinlilerin de beğenisini kazandı. Tayvan’da devlet kanalında sunuculuk yapan ilk Türk olan Rıfat Karlova, Uzakdoğu’da eğitim ve kariyerine devam etmektedir. 

Not: Listenin önemli kriterleri: 1-Yabancı ülkelerde belli bir sürenin üzerinde yaşamış olmak. 2- O ülkelerin kültür ve dillerine hakim olmak. 3- Bulundukları ülkelerde Türk dışında kalan kitlelere de hitap etmek. 4- Uluslararası değere sahip olmak. 5- Yabancı medya ve basında hakkında en az 10 haberin çıkmış olması. 6-Türkiye doğumlu olmak. 7. Halen hayatta olmak.  

 

Rıfat Karlova 

www.rifatkarlova.com  

 
Toplam blog
: 180
: 4193
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Kariyerini Uzakdoğu sahne ve televizyonlarında geliştiren  sunucu, şovmen, yazar, oyuncu Uğur Rıf..