Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '09

 
Kategori
Küresel Isınma
 

Dünyanın karbon dioksit hesabındaki muamma!

Dünyanın karbon dioksit hesabındaki muamma!
 

Okyanuslar, karbon dioksitin üçte birini emer, ormanlar yarısını. Peki kalanı ne olur?


Dünyanın karbon dioksit hesabında henüz nedenini bulamadığımız bir yanlışlık var.
Bir ağaç atmosferden karbon dioksit (CO2) emer ve bunu sera gazını dallarını yapraklarını büyütmek için ihtiyaç duyduğu enerjiye ve maddeye dönüştürür. Yani ağaç, atık karbon dioksiti boşaltacağımız bir lavabo gibidir. Başka bir deyişle her ağaç, diğer bitkiler ve okyanuslarla birlikte havadaki karbon dioksiti emip sera gazlarını ve küresel ısınma riskini azaltan bir depodur.

İnsanlar, elektrik üretmek arabalarını sürmek için petrol ve kömür yakarak her yıl atmosfere otuz milyar tondan fazla CO2 salar. Bunun üstüne her yıl orman yangınları ve tarımsal ürünlerin yakılması sonucu ek olarak atmosfere yayılan gazı da eklemeliyiz.

Bilimcilerin hesap ve ölçümlerine göre bu gazın büyük çoğunluğu bitkiler ve okyanuslar tarafından emilir.

Ama atmosferimizdeki kalan CO2 artış miktarı, geri kalan gazın nereye gittiğini açıklamaya yetmez. Yani bu güne kadar atmosferdeki CO2 oranı çok daha fazla artmış olmalıydı.

Bilimciler yıllardır bu sırrı açığa çıkarmaya çalıştıkları halde henüz bunu başaramadılar. Her ne kadar bu artan miktarın Dünya tarafından emildiği açık olarak ortada ise de, bunun nereye gittiği halen bir muammadır. Bunun nereye gittiği bilinmediği sürece, bunun bu şekilde devam edeceğine emin olamıyoruz. Bu nedenle NASA Şubat ayında dünya atmosferine bir Karbon Gözlem Uydusu gönderecek.

Bu “kayıp lavaboların” gerçekte kayıp değil de aslında pek anlaşılamamış doğal bir döngü olduğunu ispat etmek, yani ne olup bittiğini anlamak zorundayız.

Bu iş samanlıkta iğne aramak gibi bir şey. Her ağacın ne kadar karbon emdiğini bilip bunları alt alta toplayabilseydik harika olurdu ama hem dünya çok büyük, hem de bitkiler çok çeşitli. Çözüm ağaçlar tarafından emilen karbonu ölçmekten değil atmosferdeki karbonu ölçmekten geçiyor.

Uydu laboratuarlar, Dünya yüzeyinde nerede olduğunu dahi bilmediğimiz CO2 emen bölgeleri belirlemeye çalışacak, bu da konuyu anlamak ve sırrı çözmek, yirmibirinci yüzyılın iklimi ve küresel ısınma ile ilgili önlemlerimize katkı yapacak.

Kaynak : NASA JPL haber merkezi

 
Toplam blog
: 130
: 2132
Kayıt tarihi
: 28.06.06
 
 

İnsanın kendini anlatması zor, gereksiz de! Yaptığı işlere bakmak yeter, ne gerek var fazla i..