Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dünyanın krizi 2

Yapılacak olanlar yavaş yavaş , devletler tarafından yapılıyor.Şu çok önemli dirki , bankalar ve finasn kurumları reel sektöre muhtaçlardır. Bu kurumların müşterisi reel sektördür. Reel sektöre mal (para) satamazlar ise, biterler. Bunun çok iyi anlaşılması gerekir. İçinde bulunduğumuz ay ve önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde, reel sektöre akacak olan musluktaki bir daralma, zaten zor şartlarda varolan reel sektörü daha da sıkıntıya sokacak ve bekleyişler ki, (bunun önemi düşündüğünüzü kat ve kat üstündedir) olumsuz yönde oluştuğu zaman, ortada cenazeyi kaldıracak cemaatte bulunamayacaktır.

Kısaca bankalar ve diğer finans kurumları, sattıkları mal arzında (kredilerde) daraltma yapmadan devam etmeleri gerekiyor. Ayrıca yukarıda kısaca pas geçtiğim ekonomik birimlerin geleceğe dair ekonomiyle ilgili bekleyişleri, çok önemlidir. Kötüyü beklerlerse, yapacak olduklarını yapmazlar, savunmaya geçerler, cesaretleri kırılır, cesur olamazlar ve ortam kilitlenmeye gider. Ortam kilitlenmeye gittimi de, artık açık olan musluklarda bir işe yaramaz. Burada ekonomik birimlerin gelecek dönemle ilgili bekleyişlerini birinci elden etkileyen medya olduğunu herhalde söylememe gerek yok. Medya olduğu gibi gerçekleri yansıtmalı, bir takım rant gruplarının tamah gazına gelip yanlış yere halkı galeyana getirmemeleri gerekir. Getiriyorlar demiyorum. Ancak olanı olandan daha fazlasıymış gibi göstermekte, kriz tellalığı yapmak olur ki, bir kaç zengini döviz milyarderi yapmaktan öteye geçemez. Kaldıki yan etkisi, peş peşe gelen zamlar, cesareti kırılan yatırımcının yatırımını askıya alması, işlerin durgunlaşması, tamirat, revizyon gibi nedenlerle bile olsa alımların durması, firmaların durgunluktan ötürü istihadam yönünden küçülmeye gitmeleri, finans kurumlarının inen çıkan döviz dalgalanmalarından dolayı, kaynaklarını reel sektörden, döviz sektörüne kaydırmaları, dolayısıyla kaynak sıkıntıları, krediyle dönmeye çalışan ya da yapısı gereği bu şekilde dönen reel sektördeki firmaların çeklerinin arkasının yazılması ve sicilinin kirlendiği için, büyüme şanslarını yitirmeleri vesaire vesaire...

O yüzden devlet, çok dikkatli olmalı ve yaratılan kaos ortamından faydalanmaya çalışma, rant manevralarını önceden kestirmeli ve ona göre önlemler almalı diye düşünüyorum. Bakalım şu anda izliyoruz. Neler yapılıyor neler yapılmıyor izliyoruz.

Allah bu millete bugünleri aratmasın. Şunu da söyliyeyim, dikkatli ve ciddiyetle dünya devletleri bu işin üstesine giderse, olumsuz havanın fazla uzun süreceğini tahmin etmiyorum.

 
Toplam blog
: 116
: 735
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

1994 Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat bölümü mezunuyum. Aynı üniversitede Genel İktisat Polit..