Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dünyanın nefesini tutarak beklediği faiz kararı!

Dünyanın nefesini tutarak beklediği faiz kararı!
 

Dünya'nın Nefesini Tutarak Beklediği Faiz Kararı!


Bugün Dünya da iki ana para bölgesi vardır. Amerika=dolar ve Avrupa Birliği=Euro. Kağıt para, üzerin de yazılı değeri karşılık bulduğu sürece dolaşımda belirleyicidir bu ikisi. Amerika, Dünya genelinde teknoloji/askeri güç üretimin de lider olduğu için de dolar belirleyicidir. Devletler karşılıklı ticaret ve takas içerisinde olduklarından güçlü olanlar aralarında satınalma değerlerini kontrollü şekilde belirlerler. Buna da PARİTE denir. Ana etken, dolaşan kağıt para karşılığın da talep edilen mal üretimi ve takasıdır. Bu denge olduğu sürece de sorun çıkmaz. Sonuçta ABD (İSRAİL) dünyanın her yerin de üstünlük kurmuş durum da. Amerika faizi belirliyor! Tüm dünya da sadece sonucu bekliyor.

Fed yeni bir ekonomik kaos istemiyor.

Fed faizleri tüm dünya ekonomisini ve piyasalarını gözeterek artıracak. 2016 yılın da etkisi pek hissedilmez. Faiz artırımı devam ettikçe gelişmekte olan ülkeler biraz da olsa etkilenecektir. Yapısal sorunlarını çözen ülkeleri bu durum etkilemez.
Döviz, faiz, borsa üçgenin de kim ne karar alırsa alsın? Gerçekleri ülkelerin alım güçleri çizer! Kağıt para itibari görsel değerdir. Yatırım aracı değildir. İşi para olmayanlar uzak durmalıdır.

Sadece inşaat ve rant ekonomisin de ilerlemiş olan hükumet güçlü değildir. Burada tek güçlü olan Türk ekonomisinin yani reel sektörün kendisidir. Ancak o kadar katma değer ve istihdam yaratmayan dev beton yatırımları var ki, yakında mevcut sanayi ve ihracatı da vuracak.12 senedir sıcak parayı inşaata, taşa, toprağa gömen, kırsal da hayvancılığı tarımı bitirerek insanları büyük şehirlere göç etmeye zorlayan! Bu insanlara evler satarak ekonomisini döndürmeye çalışan! Ekonomisi müthiş gelişmiş Türkiye'nin 1,20'lerdeki kredi faizleri 1,50'leri rahat bulur. Bu da talebi azaltarak Emlak/Konut fiyatlarına düşüş olarak yansıyacaktır.

Artık FED dolar saçmayacak, sıcak para gelmeyecek. AKP hükümetinin ekonomiyi nasıl yöneteceğini görmeye başlayacağız.

Görünen etrafın da komşusu kalmayan, dünya da yalnızlaşan Türkiye'yi 2016'dan itibaren çok zor bir süreç bekliyor. Çünkü 14 yıldır bu çarkı ABD'den alınan borç dolarlar döndürüyordu ve o dolarlar şimdi

Yoklar!

HÜLYA ÇAKICI

NOT: Fed kararı nedir/ne değildir/nasıl alınır/kim verir/uygulanırlığı vs. Kapsamlı bilgi sizi baymayacak şekil de aşağıdadır.

FED KARARI NEDİR? FED kararlarını nasıl alır?

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD’de, ülkenin merkez bankası (FED), aldığı kararlar ve sahip olduğu enstrümanlar ile küresel finans piyasalarında son derece etkili olmakta ve varlık fiyatlarına yön vermektedir. FED’in para politikası ve aldığı kararlaryatırımcılar tarafında çok yakından takip edilmektedir. Federal Reserve System (FRS) olarak isimlendirilen bir sistem ile faaliyet gösteren ABD merkez bankasının yapısı, dünya üzerindeki çoğu ülkede yürürlükte olan uygulamadan farklı bir organizasyondur. FRS, ülkede ki 12 bölgenin merkez bankalarından ve bir yönetim kurulundan oluşur. Her merkez bankasının kendi yönetim kurulu ve başkanı vardır. Normalekonomik şartlar altında yılda 8 kez yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısında, yönetim kurulu üyeleri ve 12 bankanın başkanları hazır bulunurlar. Söz konusu toplantı sayısı gerektiği durumlarda artış göstermektedir.

FOMC toplantılarında, karar verme mekanizması içerisinde yer alan üyeler büyük önem arz etmektedir. Faiz oranına ve bankanın politikalarına ilişkin alınacak kararların oylamasında, 7 kişiden oluşan yönetim kurulu ve 5 merkez bankası başkanı yer almaktadır. Geriye kalan 7 merkez bankasının başkanları görüş bildirebilirken, alınacak kararlarda oy verme hakkına sahip değildirler. Yatırımcıların, açıklamalarını ve aldığı kararları çok yakından takip ettiği FED’in yapısı içerisinde, 7 yönetim kurulu üyesi ile birlikte oy hakkı bulunan başkan vardır.

PİYASA FED KARARINI BEKLİYOR / (DOLAR NE KADAR OLDU?

Bugün yapılacak Fed toplantısında faiz artırımı beklenmezken, doların değerlenebileceğine işaret ediliyor. Global olarak risk iştahında azalma ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybı paralelinde dün yükselişe geçen dolar/TL bu sabah 2.90'ın üzerinde seyrederken, piyasalar ABD verileri ile bu akşam açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarını bekliyor.

Dün akşam saatlerinde 2.8652'ye kadar gerileyen ve bu sabah saat 09.02'de 2.8728/2.8750 2.9110'a kadar yükseldikten sonra dün saat 17.33'te 2.9034/2.9040 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat 0904'te 2.9052/2.9066 seviyesindeydi. Dün aynı saatte 3.0637/3.0646 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.2235/3.2247, 3.2230/3.2253 seviyesindeki Euro/TL ise3.2220/3.2240 seviyesinde işlem görüyor. Bir bankacı gün içinde Fed öncesi ABD'de açıklanacak verilerin piyasalarda hareket yaratabileceğini belirterek, "ABD'de bugün açıklanacak enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi Haziran'da faiz artırım beklentilerini artırabilir, bu durumda dolarda değer değerlenme görebiliriz" dedi ve şöyle devam etti: "Gelişmekte olan ülke para birimlerinde dün Güney Afrika randı öncülüğünde başlayan değer kaybı TL'ye de yansıdı. Bugün piyasalar Fed kararlarına odaklanacak. Güvercin açıklamalar yapılması halinde TL'de dolar karşısında tekrar değerlenme eğilimi başlayabilir." FED'DEN ADIM BEKLENMİYOR Fed'in bu toplantısında her ne kadar bir adım atılması beklenmese de Fed üyelerinin ekonomik beklentilerinin güncellenmesi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın gerçekleştireceği basın toplantısı açısından önem taşıyor. Fed bu haftaki toplantısında büyük ihtimalle faizleri artırmayacak ancak ABD'de enflasyon ve istihdam iyileşmeye devam ettiği sürece küresel ekonomideki güç kaybının faiz artışlarına engel olmayacağının sinyalini verecek.

HÜLYA ÇAKICI

 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..