Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '07

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Dünyanın neresindeyiz?

Dünyanın neresindeyiz?
 

Türkiye gerek yüzölçümü, gerekse nüfus olarak dünyanın ortalama yüzde biri oranında. Peki acaba ortalamalarda yüzde biri yakalayabiliyor muyuz? Eğer ortalamaları yakalıyorsanız benim mantığıma göre ne ezilen, ne de ezen konumundasınız demektir. Yani vasat ortadan giden konumundasınızdır demektir.

Örneğin: Dünyanın MİLLİ GELİR ortalaması 8500 dolar civarında, Türkiye 5500 dolar civarında. 1930lu yıllarda dünya ortalamasının üzerinde, 1950li yıllarda ortalama civarlarında iken, bugün gelişen Türkiye'de ortalamanın hayli gerisindeyiz.

Dünyadaki ilk 100 MARKAya giren maalesef bir tane bile markamız yok. Dünya TİCARET HACMİ 40 trilyon dolar civarında, yani ülkelerin aldıkları sattıkları toplam rakam 40 trilyon civarında; ülkemizin ithalat ihracat toplamı maalesef 250 milyar dolar civarında, ortalama ise 400 milyar olması gerekiyor.

Bu örnekleri kişi başına düşen enerji miktarı, elektrik tüketimi, karayolları, demiryolları, otomobil sayısı, doktor sayısı, tiyatro sayısı, sinema sayısı, alışveriş merkezi sayısı, marketlerdeki ürün çeşitliligi sayısı, dünya çapında sanatçı sayısı, bilgisayar sayısı, internet, telefon sayısı, gibi 1000e yakın donelerle kıyaslamak mümkün.

Tabii ki ortalamayı yakaladıgımız hatta geçtiğimiz bölümler de var. Dünyanın ilk 500 ZENGİNİNE, ülkemizden yıllarca 2 zengin girerken, son 3- 4 yılda şasırtıcı bir şekilde ortalamayı yakalayarak 5-6 zengin girmesi hoş bir durum.

Örneğin: Sigara içme oranında dünya birinciligine oynuyoruz.

Amacım iç karatmak değil, gerçekleri görerek daha azimli, daha hızlı, daha teknik, daha dürüst, daha akıllı, çok daha birlik olarak, ilk 5 yılda hiç olmazsa ortalamaları yakalamak, önümüzdeki 20 yılda da tarihte dünya liderliği yapmış bir milletin evlatları olarak, soyumuza yakışan dünyanın önde gelen sayılı 4-5 ülkesinden biri olmaktır.

Bu konudaki acizzane çözüm önerilerim ileriki yazı dizilerimde olacaktır.

Saygı, adalet, sevgi, merhamet duygularımızın doruğa çıkması temennilerimle. Hoşçakalın.
 
Toplam blog
: 5
: 425
Kayıt tarihi
: 10.06.07
 
 

1968 Afyon dogumluyum. Afyon devlet hastanesinde diyabet hipertansiyon obesite kliniginde 22  yıl..