Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '17

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Dünyaya geliş sırasının önemi:

İLK ÇOCUK : 
 
İlk çocuk diğer kardeşleri dünyaya gelinceye kadar ebeveynin ilgi ve sevgisini kimseyle paylaşmadan büyümüş olan tek kişidir.
 
İlk çocuk büyükleri tarafından daha kolay kabul görür ve genelde liderlik rolü almaya heveslidir.
 
İlk çocuk ailenin örnek çocuğu olarak görüldüğü için başkalarının onayını alma ve kabul görme ihtiyacı fazlasıyla hisseder. Sosyal beklentilere daha kolay uyum sağlar.
 
Araştırmalara göre ikinci çocuğun doğumuyla birlikte annelerin ilk çocuklarına karşı daha zorlayıcı, engelleyici ve olumsuz oldukları, onlara daha az zaman ayırdıkları saptanmıştır.
 
Anne - Baba ilk çocuklarıyla ilgili yüksek bir beklenti içindedir. Onlara başarılı olmaları ve sorumluluk almaları için baskı yapar. Daha sonra doğan çocuklarına kıyasla ilk çocuklarının hareketlerine daha fazla müdahale ederler.
 
Büyük çocuktan, hem kendini kontrol edebilmesi hem de kardeşleriyle olan ilişkilerinde sorumluluk bilinci içinde olması beklenir. Burada ebeveyn, küçük çocuğun yaptığı hatadan dolayı büyük çocuğu sorumlu tutabilir, hatta yeterince ilgilenmediği gerekçesiyle ondan hesap sorabilir. Büyük çocuğun, küçük çocuğa karşı kıskançlığı, hırçınlığı karşısında, küçük çocuk ebeveyn tarafında korunabilir.
 
İlk doğan çocuklar daha çok yetişkin merkezli, yardımsever, uyumlu, endişeli, kendisini kontrol edebilen, kardeşlerine kıyasla daha az saldırgandır.
 
İlk çocuk ebeveynin istekleri ve yüksek beklentileri sonucu, akademik ve mesleki alanında yüksek başarı sergilemekte ya da aynı beklentiler ile başa çıkmakta zorlanıp ruh sağlığı sorunlarına da yol açabilir. Ayrıca ebeveynler ilk çocukta deneyimsiz oldukları için daha çok baskı kurabilirler. 
 
İlk çocuğa daha fazla ceza uygulanır. İkinci çocuğa ilk çocuk kadar baskı kurulmaması ve bunun ilk çocuğun fark etmesi ilk çocuğu üzebilir.
 
TEK ÇOCUK : 
 
Bağımlı, benmerkezci davranış gibi ''şımartılmış çocuk '' olarak da düşünülebilir .
 
Tek çocuğun şansızlığı paylaşma ve yardımlaşma ortamında büyümemesidir. Bu durumda ANNE- BABA çok önemlidir. Anne - Baba bilinçli bir tutum sergilerse bu olumsuzluklar ortadan kalkabilir.
 
ORTANCA ÇOCUK : 
 
Yetişme çabası içindedirler. Bunu yanı sıra sürekli ilgi arayışında olan çocuklardır. İlgi arayışı için değişik çalışırlar. Ortanca çocukların hayal güçleri birinci çocuğa göre daha geniştir. Abla ve abilerini geçmek için hırs yaparlar.
 
 
 
Toplam blog
: 7
: 132
Kayıt tarihi
: 15.01.17
 
 

Çocuk Gelişim Uzmanı, Oyun Terapisi ..