Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

01 Ekim '18

 
Kategori
Beslenme
Okunma Sayısı
3242
 

Dünyaya Gelişinden Bugüne Cazibesini Hiç Kaybetmeyen Şey...

Dünyaya Gelişinden Bugüne Cazibesini Hiç Kaybetmeyen Şey...
 

Yüksek miktarda uyarıcı madde ve antioksidan içeren...
Yorgunluğa, depresyona ve mutluluğa birebir...

O cazibeli, tatlı şey nedir?..
Tabii ki çikolata.

Dünya çikolata ile Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra tanışmış...

Kakao çekirdeklerinin gürültülü bir şekilde havanda dövülüp suyla karıştırılışından esinlenilmiş.

Kakao ağacının bilimsel adı 'Theobroma cacao'...
Anlamı da 'Tanrıların yiyeceği'...

Bu isim, Mayalar'ın kakaoya ilâhi bir anlam yüklemelerinden ve onun kendilerine Tanrı'nın verdiği ödül olarak görmelerinden esinlenilip konulmuş.

Bu büyülü tohumlar, Güney Amerika yerlileri tarafından antik çağlardan beri, uyarıcı ve kuvvet verici 'tonik' olarak kullanılmış.

Kakaoda yüksek miktarda antioksidan madde ve bazı doğal uyarıcılar bulunmakta...
Bunların en bilinenlerinden biri seratonin, yani şu meşhur mutluluk hormonu...
Kişinin kendini daha zinde hissetmesini sağlıyor, bir miktar da konsantrasyon yeteneğini artırıcı etkisi var.

Uzmanlara göre, çikolata yiyince kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayan bir diğer sebep de kakaodaki bazı etken maddelerin beynimizdeki kendi dopamin hormonumuzu açığa çıkarmasıdır.

Beyinde, depresyon bulgularını baskılayıcı etki gösterdiği tıbben bilinen ve bazı depresyon ilaçlarının etki mekanizmasında yer alan feniletilamin isimli beyin kimyasalını da artırır.

Geçmiş yıllarda, çikolatanın kronik yorgunluk belirtilerini azaltabileceğini gösteren bir bilimsel araştırma yayınlanmış...

Bu araştırmanın sonuçlarına göre, yüksek polifenol içerikli çikolata, kronik yorgunluk belirtileri ile mücadele ediyor.

Çalışmaya dahil edilen kişiler ne aldıklarını, kendilerine verilen ürünün içeriğini bilmiyorlar...

Bu çalışmada yüksek kakao içerikli, polifenolik bileşiklerden zengin çikolata ile aynı kaloride ancak düşük polifenolik bileşik içeren çikolatanın, kronik yorgunluk bulguları üzerine olan etkileri karşılaştırılmış...

Vakalar, kronik yorgunluk belirtilerinden en az 10 tanesine sahipmiş...

Vakalara 8 hafta boyunca yüksek polifenol içerikli çikolata verilmiş, 2 haftalık bir arınma periodundan sonra da yine 8 hafta boyunca diğer çikolatadan verilmiş...

Çalışma neticesinde, yüksek polifenol içeren çikolata yedirilen dönemde kronik yorgunluk belirtilerinin anlamlı derecede azaldığı kaydedilmiş.


Çikolata, bilhassa da kakao oranı yüksek çikolata tam bir polifenolik bileşik zengini...

Çikolata cazibesinin keyfini çıkaralım o halde...
Tabii ki aşırıya kaçmadan, abartmadan...

Sağlıkla ve ağız tadıyla.

ETEM SEVİK bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 1907
Toplam yorum
: 4304
Toplam mesaj
: 437
Ort. okunma sayısı
: 3285
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster