Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '08

 
Kategori
Tarih
 

Dünyayı değiştirecek 10 düşünce

TIME dergisi, 21. Yüzyıl’da dünyayı değiştirebilecek olayları madde madde yazdı. Eğer bunlar hayata geçirilirse, acımasızca kirlettiğimiz dünya, bize yeniden kucak açabilir.

1-Ülkeler dünyanın sorunlarını çözmek için işbirliği yapacak. Bunun için 3 hedef var; çevreyi korumak, doğum oranını azaltmak, yoksulluğu bitirmek.

2-Tüketici kendi kendine hizmet edecek. Örneğin, doktora gitmek yerine ekranda ağrıyan yerimizi işaretleyip gerekli tedaviyi öğrenebileceğiz. Garson kullanmak yerine, ekrandan sipariş verebileceğiz.

3-Filmlerde oyuncular yerine konu önem kazanacak. Artık filmlerin başarısını Brad Pitt ve George Clooney gibi ünlü isimler değil, filmin konusu belirleyecek. Örneğin, animasyon filmler.

4-Eski teröristler topluma kazandırılacak, bunların terörü çözüm için çalışmaları sağlanacak.

5-Küresel ısınmayı için uçuk alternatifler tartışılacak. Dev aynalar kullanarak güneş ışınlarını geri yansıtmak, okyanusları demir bakımından zenginleştirerek daha çok karbondioksit emilimi sağlamak gibi...

6-Hayat yaşlılar için düzenlenecek. Yaşlılar bir yük olarak görülmeyecek, üretim ve ticaret 50 yaş ve üzerindekilere hitap edecek.

7-Doğal kaynakları zengin olan fakir ülkeler zenginleşecek. İstikrarlı para politikaları, serbest ticaret, verimli yatırım sayesinde kaynaklar daha iyi yönetilecek.

8-Kadınlara eğitim ve ekonomik fırsatlar sağlanacak. Yoksul ülkelerde kadınların üretime katılması için mikrokredi uygulaması başlatılacak.

9-Spor dünyayı şekillendirecek. En sıkı takip edilen programlar listesinde spor ve haber programları birinci sıraya oturuyor. Dünyada barışı sağlayabileceğine bile inanılan sporun küreselleşme ve kaynak yaratmada da işe yarayacağı düşünülüyor.

10-Bilim hayatın her alanında hüküm sürecek. Örneğin yemek yapmak gibi basit işler bile bir bilim dalı haline gelecek. Hangi yiyeceğin, hangi ısıda ne kadar pişirilmesi gerektiği gelişen yemek pişirme aletleri teknolojisi ve bilim sayesinde kesin olarak belirlenecek.

http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=167330

1. Dünya ABD, AB, Çin, 3. Dünya olmak üzere kamplara bölündü. Bunların tüm çıkarları birbirine aykırı, ideolojileri de öyle. Örnekse, Microsoft ABD’de övülürken, AB’de 4 milyar dolar ceza alabiliyor. Çin ise Microsoft’un tüm patentlerini bilgi caususluğuyla elde ediyor.

2. Semptomlarla teşhiş ve tedavi arasında % 100 kesin ilinti kurulması mümkün değil. Bu yol zaten denendi. Bilgisayarlar analizleri ve ön olasılıkları eksilterek doktora hız kazandıracak.

3. Filmlerde, içerik de (konu da), biçim de (oyunculuk) da daha uzun süre birarada var olacak. Holografik sinema 21. Yüzyıl’da tüketime sunulur. Onun getireceği değişimleri şimdiden kestirmek zor.

4. Carlos, yıllardır içeride, Unabomber da öyle. İkisi de değişmedi. Onyıllarca kaçak yaşayan eski Naziler ve eski teröristler var. Teröristlerin karşı olduğu toplum yapısı giderek güçleniyor. Bu durumda, teröristlerin azalması ve topluma asimile edilmesi değil, çoğalması ve daha çok ölüm beklenebilir. Giderek de öyle oluyor.

5. Küresel ısınmayı durdurmak şu an için mümkün değil. Ayrıca, onu düzelteceğiz derken, başka belalar yaratabilirler. Ekosistem kaotik yapıda, bu da determinist müdahalenin işlememesi demek.

6. Yaşlılık için eğitim, gençken başlamalı. Genç olan herkes yaşlılığı düşünmeyi reddeiyor. Gençler yaşlılığı bir durum değil, hastalık olarak görüyor. Bunun değiştirilmesi imkansız değilse de, zor. Yaşlılığın tüm durumları olağan ve herkesin başına gelecek.

7. Bu konuda Norveç sürpriz örnek. Donmuş toprakları eriyip, tarıma açılabilecek olan Kanada da öyle ama sürpriz ülke sayısı 200’de 3-5’i geçmez. Afrika 1 milyarlık bir sefalethane. Petrol bitince, tüm Arap dünyası da öyle olacak. Rio de Janeiro’su ve Sao Paulo’su ile dünyanın en büyük suç makinelerine sahip Brezilya, bir de tropikal ormanları katlederek, inanılmmaz bir negatif örnek oluşturmakta.

8. Kadınların insan olmasının tek yolu kendilerinde. Erkeklerle eşit sorumluluk aldıklarında, yani yaşamlarının yönetimini kendileri üstlendiklerinde, sorun zaten kendiliğinden çözülecektir. Çözülmezse de, kadın-erkek savaşı çıkacaktır, aile zaten o savaşın mikro alanı.

9. Futbolun mafyası, rüşveti, şikesi ortadayken, dünya eğlence sektörünün en önemli parçası olan sporun barış değil, savaş yaratması beklenir. Soğuk Savaş’taki ABD-SSCB çekişmesi çabuk unutuldu.

10. Teknoloji zaten yaşamın her noktasında. Bilim ise insanlar çok uzak. Birer ötedil olan mantık ve matematik, insanlara çok itici geliyor, çünkü düşünmeyi sevmiyorlar. Bunu, 250 yıl içinde gerçekleşecek 2. Sanayileşme bir ölçüde çözecek ama 250 yıl sonra bile, okumayazma öğrenmek istemeyen insanlar hala olacak.

Dikkatinizi çekerim: Klonlama, beden nakli, ölümsüzlük, uzaycılık, siberuzaycılık, yazılım ölümsüzcülük, savaş, dünya sendikalar birliği, zorunlu enerji tasarrufu, zorunlu eğitimi 15 yıl yapmak, parlak düşünceler arasında sayılmıyor. 1’er deste öğeli 2 yolun çatallanması da, ötetarihin ve evrimötenin göstergesi.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..