Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Durum riski ve risk durumu

Durum riski ve risk durumu
 

Proje risklerinden birisi de durumun düzensiz raporlanmasıdır. Aslında bu kimsey işaşırtmamalıdır çünkü çoğu zaman hiçbirimiz tam anlamıyla projemizini içinde bulunduğpu riskleri tam anlamıyla raporlayamayız. Bu yüzden durum riskini ve risklerin durumunu iyi yönetip yönetemediğimizi bilmemiz gerekir.

Salim ters ters bakarak, şikayet olacağı belli cümlesine başladı: “Haklı olup olmadığımı sen söyle” dedi. “Neredeyse bu iş üzerinde 2 aydır çalışıyoruz ve sen işi tam tamamlamak üzereyken makinaların bozulabileceğini söylüyorsun. Neden 2 ay önce söylemedin böyle bir riskimiz olduğunu?”.

Bületin kaçaağı bir yer kalmamıştı. "Evet, haklısın dedi. Aslında her zaman yeni makine alabileceğimizi düşünmüştüm. Bu yüzden söylemedim.”

"Yaa, şimdi işte problemimiz var çünkü bütçemiz kalmadı.”dedi Salim .

"Evet ama belki.... " derken Salim sözünü kesti Bülent’in.

"İşte bu yüzden beni zamanında bilgilendirmen ve hatta zamanında riskin ne oluğunu bana iletmen gerekirdi.Ama artık hepimiz suçluyuz, çünkü proje ciddi anlamda gecikecek ve ekstra bütçeye mal olacak. "

Bülent cidd bir hata yapmıştı ama bu sadece onun hatası değildi. Aslında bu tipte bir problem yaşanacağını ilk farkettiğinde söyleseydi belkide şeytanın avukatlığını yaptığını söyleyeceklerdi.

Aslında burada önemli olan tam ve doğru bir şekilde durumun raporlanmamasıdır. Bu hem rapor isteyenin hemde hazırlayanın sorumluluğu olmalıdır.

Öte yandan durum riskini artırıcı bazı şirketiçi uygulamalardan kaçınmak gerekir;

Pozitif raporları ödülendirmek ve negatif raporları cezalandırmak
Bazı şirketlerde yöneticiler hiç kötü birt şey duymak istemezler. Bu onların amatör korkak taraflarının ağır basmasından kaynaklanır. Bu yüzden kötü şeyler asla raporlanmayacağı için rsike davetiye çıkarılmış olur.

Deneyime öncelik vermek

İnsanlar geçmiş raporlama deneyimlerini dikkatealarak ilgili işleri ilgili kişilere raporlama yaparlar. Eğer gerçekçi raporlamadan dolayı canları yanmışsa raporları manipüle edebilirler yada hiç hazırlamayabilirler.

Dönüşüm

Heryeni işe başlayan geçmiş bilgileri taşımayacağı için kendiliğinden bir risk oluşacaktır.

Umutlu düşünme

Hepimiz herşeyin iyi gitmesini isteriz. Fakat beklentilerimiz bazen gerçekleşmeyebilir.

Eğer durum raporlamayı bir grup çalışmasına dönüştürebilirseniz riskleride azaltmış olursunuz. Böylece hiçbir şey atlanmamış olacaktır.


Eğer durum risklerini yönetebiliyor duruma gelebilirseniz Risk Durumlarınıda izleyebilir hale gelirsiniz. Bilinen geleneksel durum raporları genellikle bütçe, zaman, program, başarılan işler, tamamlanan işler vb. bilgileri içerirler. Eğer bu raporlarda özellikle bir risk bölümü açar veizlemeye başlarsanız çok faydasını görebilirsiniz. Zaman içerisinde risk raporlama ve izleme konusunda geliştikçe karşılaştığınız sürprizlerinde ne kadar azaldığını göreceksiniz.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..