Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '09

 
Kategori
Siyaset
 

Dürüstlük afişe olursa..

Dürüstlük afişe olursa..
 

Yaklaşan Yerel Seçimler dolasıyla büyüklü küçüklü belediye başkanı adayları, şehirlerin, kasabaların reklam panolarını, bilboardlarını kendilerini anlatan broşürlerle doldurdular..

Bu broşür veya afişlerde özellikle vurgulanan bir "özellik" var ki, hem ayıplı, hem çirkin, hem de riyakar yanımızı dışa vuruyor.

"Dürüst..." sıfatından bahsediyorum. Başkan adayları öncelikle bunu vurguluyorlar afişlerde..

Toplumu idare etmeye talip olmuş bir insanın, kendi ağzıyla kendisinin "dürüstlük"ünü anlatması kadar toplumsal bir ayıp olabilir mi!.. Yani bu toplumda "dürüstlük" bu kadar "kayıp" bir özellik mi oldu ki, bu "ayıp" bu kadar vurgulanıyor.

Dışardan bakan birinin bu afişler üzerinden yapacağı Türk toplumu değerlendirmesi şu olacaktır: " Bu toplumda dürüstlük az bulunur bir marifet olsa gerek.."

Ama ne yazık ki, aslında doğru bir sorgulama olacaktır bu.. Bugüne kadar gözlemlenen reel siyaset dürüstlükten o kadar bi-nasip oldu ki, koskoca adamlar öncelikle dürüst olduklarını söylemek zorunda kaldılar, kalıyorlar..

Oysa, bir beldeyi, bir şehiri idare edecek "adam" olmaya "aday" olmuş biri için dürüstlük, tad ve koku almak kadar tabii bir hal olmalıdır.. Hele de Müslüman toplumlarında..

Adayın kendi ağzından kendisi için dürüstlük vaad etmesi çok da çirkindir aynı zamanda: Eğer, söylediğin doğru değilse, zaten "dürüstüm" diyerek, dürüst olmadığını göstermiş olursun ki, bu da hem yalancılık hem de riyakarlık olur; yok doğruysa, bunu ilan ederek "ayıplı" duruma düşmüşsündür ki, bu da en azından karekter zaafiyetine delalet eder..

Keşke, topluma hizmet etmek ve toplumu idare etmek üzere ortaya çıkmış insanlar, "Ben Süpermen'im, Zagor'um, Yarasaadam'ım.." deseydiler de "dürüstüm" demeseydiler..

Çünkü, eğer insansanız ve insanları idare etmeye talip bir "adamsanız" zaten "dürüst" olmak zorundasınız.. Adam olanlar için bu bir marifet, bir ekstra değil ki...

Yoksa kendi "adamlığınızdan" şüpheniz mi var?!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..