Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Dürüstlük önemlidir

Dürüstlük önemlidir
 

İnsanoğlu doğduğunda sonsuz iyi, sonsuz kötü olmaya açık olarak dünyaya gelir. Ergenlik dönemi kadar ailesinin ve toplumun daha sonrada kendi tercihlerine göre doğrular ve eğriler arasında yolunu çizer. Toplumda yaşayan bireyler için dürüstlüğün öğretilmesi gerekmektedir. Yaratılıştan melek gibi masum insan hayat karşısında kendi haline bırakılırsa, bilinç altındaki saldırganlık, bencillik, cinsellik gibi dürtülerin etkisi ile canavarlaşabilir. Bu nedenle anne ve babaya, okul, çevre insanın dürüst olmasında önemli rol oynar. Dürüstlük anlayışı ülkemizde ve yurt dışında farklıdır. Yurt dışında yaşananlarla ülkemizde yaşananları kıyaslarsanız fark daha da kolay anlaşılabilinir.

Mesela Amerika'da bir üniversitede şöyle bir olay olmuş, Bir öğrenci gelmiş, sınav sabahı, hocasına "Ben sabah uyuyakaldım, imtihanı kaçırdım. İsterseniz şimdi imtihan olabilirim" demiş. Haydaaa....Türkiye de olsa, “Git bir semestir sonra gel, seninle mi uğraşacağım, kaçırmasaydın.” deriz. Alışmışız bu sisteme, ayrıca hocamız Türkiye’de "İmtihanı kaçırırsan kalırsın ikmale gelirsin kardeşim. Bir de sana özel imtihan mı yapacağız?" diyebilir.

Ama yurt dışında talebe o kadar rahat ki. Derdini profesöre söyleyince, o da make-up (telafi sınavı) yapmış. Aynı testi vermiş. Öğrencinin kağıdı "A" almış, meğer öğrenci çalışırken sabahlamış, masa başında uyuyakalmış. Aslında diskoda sabahlasaydı da olurdu ya yine sınava girecekti... Yurt dışında "Uyuyakaldım" demesi cezalandırılmıyor, çünkü doğruyu söylüyor, sistem anında bir imkan daha tanıyor. İnsanı dürüstlükten şaşmaya davet etmiyorlar.

Bir de ülkemden bilinen bir meşhur hikaye vardır. Dört öğrenci sınavı kaçırır, hocaya "Beraber arabayla geliyorduk, lastik patladı, sınava yetişemedik" derler. Hoca dört öğrenciyi ayrı ayrı odalarda sınava alır, soru iki kelimedir: "Hangi lastik?"

Bu iki hikayeden çıkartılacak olan ders şudur. Sistemi aldatmadıkça sistem sana hak tanıyor, sistemle oynamaya başlarsan sistem de sana karşı tavır alıyor.

Yurt dışında, bizim ülkemizdeki gibi, canının işe, sınava gitmek istememesi gibi bir ruh hali söz konusu olamıyor. Yurt dışında sistemin temelinde dürüstlük var. İnsanın sadece bedenini değil ruhunu da ciddiye alıyor, öyle davranıyorlar.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..