Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '19

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Düşük TL Ticareti Artırmadı

Paramızın değeri yabancı paralar karşısında düştü ya ucuz ülke olduk, dünya bizden alışveriş eder sandım. Hatta bu ihtimali düşünerek paramızın değerinin düşmesine sevindim bile, nasıl olsa düşecekti, böyle bir faydası olacaksa düşsündü.

Ekonomimizin hali ortada, bu nedenle olsun bir canlanma beklenirdi.

Dolar kurunun yükselmesinin ihracata faydası oldu(ihracat yükseldi artı ithalat azaldı) ama tersine TC’nin değer kaybetmesi (Bu nedenle dışarıya göre ucuz ülke oluşumuz) sanki pek bir şeye yaramadı, Edirne’de filan komşu ülkelerden gelenler, hepsi bu.

İhracatımız yükseldi, bununla bir ilgisi var mı diye düşündüm, olabilir; sonuçta dolarla da alsalar ucuz alıyorlar.

Dolar kurunun yükselmesi ve dolaysıyla TL’nin değer kaybetmesinin ekonomimize verdiği zarar malum, her şey %25 zamlandı; hiç değilse zararın bir kısmını. Tabii ki bizim için pahalı, dışarıya ucuz; hiç değilse daha fazla mal satarak bu zararın bir kısmını telafi edebilirdik.

TL’deki ucuzlama nedeniyle ekonomide dışa dönük bir kıpırdama olduğu söylenmedi. Yoksa yine ekonomimiz bir kısım esnafın yabancıya pahalı satma açgözlülüğüne mi kurban gitti. Ucuz ama yabancı diye iki katına satınca…

1 dolar 5 lira, cebine biraz dolar koy, gel Türkiye’ye dünyayı götür. Komşu ülkelerin yerinde olsam bunu değerlendirirdim. Ama bakalım o ülke yönetimleri izin veriyorlar mı? Veya onlarda da vardır belki yerli malı hassasiyeti.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..