Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '13

 
Kategori
Eğitim
 

Düşünce Gücünüzü Arttırmanın Yolları

Düşünce Gücünüzü Arttırmanın Yolları
 

Problemi soyut hale getirdiğinizde "bilgi boşluğu" oluşur.Problem çözerken  dört ya da beş kez Uygun soyutlama  seviyesini  bulmak için rahat olduğunuz seviyeye gelinceye kadar  "Neden" Diye sorun.

  Sormanız gerekenler:

 Kim,ne,Nerede ?,Ne zaman?, Neden ve nasıl?

Probleminizi mümkün olduğunca özeleindirgeyerek tanımlayın bu problemin en önemli parçasıdır.Probleminizin sınrlarını oluşturmanızı sağlar.

    Leonardo da Vinci bir konuyu ele aldığında bütüne önem verir,bir detaydan diğerine geçer ve her bir detayın kaynağını  ve nedenini araştırır.Parçaları bütünden ayırarak verilen durumu etkileyecek tüm ilişkileri ve kilit noktaları inceleyerek bilgiye ulaşmanın mümkün olduğunu gösterir.

   Mevcut bir problem için balık iskeleti şeması oluşturmak için problemi balığın baş kısmına yazın, problemin büyük neden kategorilerini belirleyin ve küçük nedenleriomurga etrafında gruplayın.Sonra her bir küçük neden için "Neden Bu Oluyor?"diye sorun.Yanıtları uygun kemiğin uzantısı olarak taşıyın.Çözümler için beyin fırtınası yapın ve bulduğunuz çözümleri omurganın sağ kanadına yerleştirin.Tüm nedenler tespit edildikten sonra olası çözümler ve fikirler üretilir ve omurganın sağ tarafına yerleştirilir.Her biri için farklı renkte bir not kağıdı kullanın .Bu teknikten en yüksek seviyede yararlanmak için grup birden fazla oturumda biraraya gelmelidir.

 

Balık iskeleti şeması çıkarmak nedenler ve sonuçlar arasındaki ilişkiyi görmemizi sağlar ve daha fazla bilgi ve  veriye ihtiyaç duyduğunuzda OLANLARI tespit etmenizi sağlar.Ayrıca,bilinçaltınızı harekete geçirir.İshikawa tarafından bulunmuştur.İshikawa, bu süreci problemin iskelet şemasını çıkarma vebir gece pişmeye bırakma olarak tanımlar.Bu gerçekleştiğinde bilinçaltının altındaki fikirler yeni düşünceler ve fikirler sizi şaşırtacaktır.   

"İşlerimi daha iyi hale nasıl getirebilirim" diye bir problemin cevabını ararken diğer bir yöntem Kelimelerdir.Perspektifinizi değiştirmenin bir başka yolu isimleri karşıt anlamlısı ile değiştirmektir.Probleminiz "Satışları nasıl arttırabilirim?"ise satışları  "Harcamalar" olarak  değiştirin.

 Aristo'ya göre kelimeler çağrışım sürecinde zihinsel deneyimlerin sembolü olan seslerdir. Shakespeare ve Milton şiirlerindeki en çarpıcı özellik okuyucunun bir çağrışımlar zinciri yaratmaktır.Bu şaheserlerin etkileyiciliği ifade ettiği değil akla getirdiği aktardıkları fikirler değil uzaktan ilişki kurabilecek fikirlerdir.

Konuyla ilgili çağrışım yontemleri aşağıdaki yolları denemek ile elde edebilirsiniz.

1-Problemlerinizi bir cümlede yazın.Onu bir tek kelimeye indirgeyin.

2-Başka hangi kelimeleri kullanabilirsiniz?Sözcükten eşanlamlısını arayın,birini seçin.

3-Bu kelime ile ne ifade etmek istiyorsunuz?Kelimeyi tam olarak kendi cümlenizle tanımlayın.

4-Sözcükte kelime nasıl tanımlanıyor?Bu size yeni boyutlar açıyormu?

5-Sözlük tanımındaki kendi açıklamanızda probleminizin özünü daha iyi    tanımlayın ya da ilginizi çeken bir başka kelime var mı?

6-Öyle değilse, yeni bulduğunuz herhangi bir şey probleme bakışınızı değiştirdi mi?

   

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..