Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '07

 
Kategori
Haber
 

Düşünceler de öldürülür mü?

Düşünceler de öldürülür mü?
 

Daha önce yazmış olduğum bir yazımda ünlü Fransız düşünür Voltaire'nin şu sözüne yer vermiştim:

"Düşüncelerinize katılmıyorum, ama düşündüklerinizi söyleme özgürlüğünüzü sonsuza dek savunacağım."

Uzun zamandır Türkiye'nin gündeminde yer alan soykırım iddialarının ardından, en sonunda tetiğe basıldı: Azınlık gazetesi Agos'un Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink öldürüldü.

Aslında 83 yılını geride bırakan Türkiye için, bu cinayet bir ilk değildi. Türkiye tarihi daha bunun gibi birçok cinayete şahit oldu:

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi'den, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Uğur Mumcu'ya kadar...

Türkiye; artık düşünen ve düşündüklerini söyleyen yazarların ve gazetecilerin, düşüncelerini hiç bir şekilde kabul etmeyen karanlık çevrelerce yok edildiği bir ülke halini aldı.

İnsanlar okumuyor ve araştırmıyorlardı. Dahası da; insanlar düşünmüyorlardı. Sadece körü körüne bağlandıkları birtakım sabit fikirlerin etkisinde; bu fikirlerin tezatını oluşturan aydın düşüncelere câhilane bir şekilde diş biliyorlardı. Onlara göre bu insanlar, en katlivacib kişiler olmaktaydılar.

Türkiye'de her aydının kaderi; ne yazık ki düşündükleri ve söyledikleri nispetinde uğradıkları protestolar ve daha da ağırı sıkılan kurşunlar olmakta.

Sıkılan kurşunlar, sadece insanları yok eder. Ama düşünceler hâlâ hayattadırlar. O düşünceleri savunan başka yazarlar ve fikir adamları da vardır bu ülkede. Onlar da aynı şekilde yok edildiklerinde; bu kez aynı düşünceleri paylaşacak olan başka fikir adamları ortaya çıkacaktır.

Ölürse, sadece tenler ölür. Ve her ne kadar katılmıyor olsak da; yine de farklı düşüncelerin yaşamasına izin vermeliyiz artık bu ülkede.

Hrant Dink'in ailesine ve Agos Gazetesi'ne başsağlığı ve sabır dileklerimle...

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..