Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Düşüncelerim.....

Düşüncelerim.....
 

Dünyanın farklı yerlerinde, hakkında bilgi sahibi olmadığımız kültürlerde, yüzyıllar öncesi , ya da şu an, yaşamış ya da yaşıyor olan bir çok yazar var. Dediğim gibi ; zaman, yer, ve sosyal çevre farklı . Ama, okuduğumuzda anlayabiliyoruz, hatta olayların kavranmasında örnek olarak gösterilebiliyor. Bu kitaplarda yazılan.... duygusallığın, sıkıntıların, sevinçlerin, mücadelelerin yani insana ait her şeyin nasıl oluyorda yaşadığımız zamana benzediğine herhangi bir anda şaşırmayanımız var mı? Örneğin ' 'Sokratesin Savunmas ı'' kitabında anlaşılmayan yer olduğunu zannetmiyorum. Her zamana ayak uydurabilen bu eserlerin bir bölümüne ''klasik''diyoruz. Ya da '' denemeler '' bir çok isim sınıflandırması da yapılıyor bu eserlere .

Şimdi gelelim Orhan Pamuk' un eserlerine. Çevremde, şimdi ve geçmişte farklı mesleklerden , insanlardan duyduğum benim de paylaştığım bir durum. Kitaplarını sonuna kadar okuyamıyoruz. Bazılarına göre biz sığ görüşlü, anlayışı kıt .... falan falan olabiliriz. Ama neden? Dünyanın bir ucunda, yüzyıllar önce, ya da şu an yaşayan birinin yazıları bize tanıdık geliyor da , belki de farkında olmadan ülkemin herhangi bir yerinde aynı yerlerde dolaştığımız bir insanın yazıları bize çoook sıkıcı, anlaşılmaz geliyor. Bizlerin hayatı onun anlattığı kadar karışık değil oysa.Hem anlamayanların ya da ilgilenmeyenlerin , zeka seviyeleri düşük ise. Bir yazar yanlızca çoook zeki olanlar için mi yazar? Ya da çocukluğundan beri bir ödüle kilitlenmiş bir insan ne kadar rahat yazar. Bence gerçekten güzel üretimler karşılıksız yapılanlardır. Ne bir ekonomik beklenti ne de bir ödül beklentisi olmaksızın.

Ben'' aydın'' diye tabir ettiğimiz kişilerin siyasette söz sahibi olmalarından yanayım. Ama siyasetin kullanılma ihtimalinin söylentisinin bile insanı vicdanen rahatsız etmesi gerekmez mi?

Peki şimdi ödül almış bir yazar olduğu için kitaplarına saldırıp. Kütüphanesinde , gösteriş için yer ayıranlardan mı olunmalı?

Onun ülkemizi tanıtan bir yazar olması önemli mi ? Kendi halkı onun eserlerini okuyamazken....

Son olarak ; Orhan Pamuk'un ödül alması onun kitapları hakkımdaki düşüncelerimi açıklamamı engeller mi?

 
Toplam blog
: 24
: 763
Kayıt tarihi
: 18.12.06
 
 

1966 yılında doğdum.  ..