Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '15

 
Kategori
Anılar
 

Düşünen Adam heykeli neden Bakırköy Akıl Hastanesi bahçesinde.

Düşünen Adam heykeli neden Bakırköy Akıl Hastanesi bahçesinde.
 

 Yıl 1962.Aylardan Haziran.16 yaşında lise son sınıfa geçmiş bir öğrenciyim.Günlerdir sosyoloji öğretmenimiz Ziya Somer'in planladığı gezinin heyecanı içindeyiz bütün sınıf. Ziya hocamıza bütün kızlar aşığız. Orta yaşın biraz üzerindeki bu karizmatik adam güzel ve etkili konuşması ile hepimizi büyülüyor adeta.

 3 Haziran günü Kadıköyden vapura binerken bütün kızlar hocamızın yanında oturmak için adeta yarışıyoruz. Gezimiz Bakırköy Akıl Hastanesine.O güne kadar hep müze ve kültür gezisi yapan bizler için bu gezi çok ilginç.

 Bizi Hastane kapısında  Başhekim Dr. Faruk Bayülkem karşılıyor. Hastane girşindeki devasa heykele dikkate baktığımızı görünce çok şirin bir ses tonu ile size onun da öyküsünü anlatacağım diyor.

 Hastane bahçesinde konuşlanmış çeşitli hastaların arasından geçip Başhekimin odasına doluyoruz hepimiz.Gördüğümüz hastalar bizi çok etkiliyor.

 Dr. Bayülkem hastaneyi, kuruluşunu anlatıyor sakin sakin. Konu nihayyet  bahçedeki heykele geliyor.Bahçedeki heykelin bir önceki başhekim tarafından hastanede yatan bir heykeltraşa yaptırıldığını öğreniyoruz. Heykeltraş, heykelin bitmesine  yakın emeğimin karşılığını isterim diye tutturup bir de çok yüksek bir bedel söyleyince, zaten bu konuda tahsisatı olmayan hastane yönetimi elleri olmayan  heykelle kalakalmış.

 Bu olaydan 6 ay sonra gene hasta bir subay tarafından elleri yapılan heykel bahçeye konmuş. Orijinalinin Paris'te Rodin müzesinde olduğunu ve Auguste Rodin tarafından 1906 yılında yapıldığını da bu söyleşide öğreniyoruz. Ne mutlu ki bu olaydan yıllar sonra 1998 de Paris'te yaşarken Rodin müzesini gezdim ve felsefi düşüncenin dünyada simgesi olan bu heykelin orijinalini yakından gördüm.

 Dr. Bayülkem bu heykelin bir çok kopyasının olduğunu ve bunların dünyanın bir çok ülkesinde müze girişlerinde,Üniversite bahçelerinde konuşlandığını da anlatıyor.

 Gerçekten çok mizahi bir kişiliğe sahip olduğunu bu kısacık  zaman diliminde öğrendiğimiz doktorumuz bu heykelin akıl hastanesi bahçesinde olmasını da şöyle özetliyor.

 Dışardaki deliler içerdekilerden çok daha kötü durumda olduğu için Düşünen Adam onları düşünerek kaygılanıyor.diyor.

  O gün hastane ziyaretimizde Doktorumuz Delilerin aslında anlaşılmayan dahiler olduğunu da anlatıyor bize. Gerçekten daha sonraki saatlerde hastanede atölyeleri gezerken hastaların yaptığı şaheser tablo ve diğer eserlere bakarken doktorumuzun bü fikrine katılıyoruz.

 Şimdi nereden çıktı bu düşünen adam konusu diye düşünebilirsiniz. Dün sosyal  paylaşım sitelerinden birinde  Düşünen Adam heykelinin bir çok ülkede sanat müzelerinde, Üniversite bahçelerinde olduğunu , bizim ülkemizde ise neden Akıl Hastanesi bahçesinde olduğunu sorgulayan bir yazı okudum.

 Ben bire bir neden hastane bahçesinde olduğunu heykelin yapımında rol oynayan başhekimin ağzından  duydum. Bunu da sizlerle paylaşmak istedim.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..